Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας

Reuters: Η παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας
"Η απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο", ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας,  A. Novak
Μία επιστροφή στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου του Οκτωβρίου 2016 είναι μία από τις επιλογές για να χαλαρώσουν οι περικοπές, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Aleksander Novak, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συζήτησαν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τόσο από τις χώρες του ΟΠΕΚ, όσο και από αυτές που δεν είναι μέλη στον οργανισμό, προκειμένου να τελειώσει μία περίοδος 17 μηνών κατά την οποία υπήρξαν πολλές περικοπές στην προσφορά πετρελαίου.
Ο λόγος για την αλλαγή πλεύσης είναι ότι υπάρχει ανησυχία για το ράλι των τιμών, που ήδη έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.
"Όταν επεκτείναμε τη συμφωνία μέχρι το τέλος του 2018, είχαμε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουμε στα επίπεδα της παραγωγής του Οκτωβρίου 2016", είπε ο Novak στους δημοσιογράφους.
"Αλλά η απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο" συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις συναντήσεις των κρατών μελών και μη του ΟΠΕΚ, που θα γίνουν στη Βιέννη στις 22 και 23/6.
Η τρέχουσα συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017 και προβλέπει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας έφτασε σε υψηλό 30ετίας και συγκεκριμένα στα 11,247 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο του 2016, όταν και δεσμεύτηκε να τη μειώσει κατά 300 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως στα 10,947 εκατ.
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018, ωστόσο, η Ρωσία απέτυχε να συμμορφωθεί με τη συμφωνία, παράγοντας 10,97 εκατ. βαρέλια ημερησίως και καταγράφοντας υψηλό 11μήνου.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στα 80 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που είχαν να φτάσουν από τα τέλη του 2014.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin είπε την Πέμπτη 24/5 ότι η τιμή των 60 δολαρίων το βαρέλι είναι αυτή που ταιριάζει στη Ρωσία.
Ο Novak ανέφερε επίσης ότι δεν περιμένει να μειώσει το Ιράν την παραγωγή του περισσότερο από 10%, λόγω της κίνησης των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και να επιβάλουν κυρώσεις στην Τεχεράνη.
"Νομίζω ότι η μείωση της παραγωγής δεν θα είναι τόσο σημαντική, όσο πολλοί περιμένουν" απάντησε ο Novak σε ερώτηση για το αν θα αποσυρθούν 800 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως από την αγορά.
"Νομίζω ότι το 10% θα είναι το ανώτατο όριο μείωσης" ανέφερε σχετικά προσθέτοντας ότι το κόστος από τους γεωπολιτικούς κινδύνους θα είναι 5 με 7 δολάρια ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης