Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κογκρέσο: Μη δώσουμε τα F- 35 στην Τουρκία, θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας

Κογκρέσο: Μη δώσουμε τα F- 35 στην Τουρκία, θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας
Απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, εξέφρασε την άποψη πως τα συγκεκριμένα αεροσκάφη η Τουρκία δεν θα τα χρησιμοποιήσει κατά τρομοκρατών
Την ελπίδα, πως ο Λευκός Οίκος δεν θα προχωρήσει στην πώληση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F – 35 στην Τουρκία, εξέφρασε ο Brad Sherman, μέλος του αμερικανικού κογκρέσου, αναφερόμενος στο πάγωμα της συμφωνίας.
 Απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo και επιχειρώντας να διασαφηνίσει γιατί τάσσεται κατά της πώλησης εξέφρασε την άποψη πως τα συγκεκριμένα αεροσκάφη η Τουρκία θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και όχι κατά των τρομοκρατών, όπως διατείνεται. 
Μάλιστα ο ρεπουμπλικανός αξιωματούχος από την Καλιφόρνια κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να θυμηθεί τα θύματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα αντιταχθεί στην πώληση των F-35 στην Τουρκία.
Δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά τρομοκρατών, θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.
Ελπίζω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα παραμείνει ουδέτερο και ότι θα το εξετάσει, όπως το εξετάζουμε όλοι μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Sherman προκαλώντας αίσθηση με τα λεγόμενά του.

Στρέφεται προς τη Μόσχα η Άγκυρα, εάν «ναυαγήσει» η αγορά

Νωρίτερα μήνυμα προς τις ΗΠΑ έστειλε η Άγκυρα λέγοντας πως προτίθεται να αγοράσει τα ρωσικά μαχητικά Su-57, αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να αναστείλει την παράδοση των F-35, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για την ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Putin στην Τουρκία, στις 3 Απριλίου.
Αυτή η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει και την αγορά Su-57, που είναι άμεσος «αντίπαλος» των F-35, αναφέρει το δημοσίευμα.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ρωσία και η Τουρκία είχαν υπογράψει συμφωνία για την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα.
Όμως, αυτό προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον και οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία, καθώς θεωρούν ότι αυτό το όπλο δεν είναι συμβατό με τις νατοϊκές άμυνες.
Σε δηλώσεις του την Παρασκευή (25/5) ο Putin είχε επικρίνει τις ΗΠΑ, επειδή προσπαθούν να πιέσουν την Τουρκία να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία. Νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ προβλέπει «πάγωμα» της παράδοσης των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών S-400.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης