Διεθνή

Αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλευσαν κοντά σε νησιά της Νότιας Κίνας - Οργή στο Πεκίνο

tags :
Αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλευσαν κοντά σε νησιά της Νότιας Κίνας - Οργή στο Πεκίνο
Πρόκειται για μία κίνηση την οποία καταδίκασε το Πεκίνο ενώ έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump επεδίωκε τη συνέχιση της συνεργασίας του με την Κίνα
Δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έπλευσαν κοντά στα νησιά της Νότιας Κίνας, περιοχή την οποία διεκδικεί το Πεκίνο, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters.
Πρόκειται για μία κίνηση την οποία καταδίκασε το Πεκίνο ενώ έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump επεδίωκε τη συνέχιση της συνεργασίας του με την Κίνα για το θέμα της Βόρειας Κορέας.
Η κίνηση αυτήν ήταν η τελευταία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό που εκλαμβάνει η Ουάσιγκτον ως προσπάθειες του Πεκίνου για περιορισμό της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε στρατηγικής σημασίας ύδατα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, ανέφεραν πως τα αντιτορπιλικά Higgins και Antietam, βρέθηκαν σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τα νησιά Paracel, ανάμεσα σε μια σειρά νησίδων, που είναι διεκδικούμενα από την Κίνα και τα γειτονικά της κράτη.
Τα στρατιωτικά σκάφη των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιχειρήσεις ελιγμών κοντά στα νησιά Tree, Lincoln, Triton και Woody, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.
Ο αμερικανικός στρατός δεν σχολίασε άμεσα την επιχείρηση, αλλά δήλωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ λειτουργούν καθημερινά στην περιοχή.
«Διεξάγουμε συνήθεις και τακτικές επιχειρήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας (FONOP), όπως κάναμε στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να κάνουμε στο μέλλον», σύμφωνα με ανακοίνωση του στόλου του Ειρηνικού.
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας εξέφρασε την οργή του λέγοντας ότι έστειλε πλοία και αεροσκάφη για να προειδοποιήσουν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ να φύγουν, καθώς είχαν εισέλθει παράνομα στα χωρικά ύδατα της χώρας.
Η κίνηση παραβιάζει το  διεθνές δίκαιο και την κινεζική κυριαρχία ενώ βλάπτει την στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών ανέφερε το Πεκίνο που καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν παρόμοιες ενέργειες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης