Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Oι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων θα μηδενίσουν το ELA των ελληνικών τραπεζών – Άρση capital controls τέλη 2019

Oι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων θα μηδενίσουν το ELA των ελληνικών τραπεζών – Άρση capital controls τέλη 2019
Συνεδριάζει το ΔΣ της Πειραιώς για Libra και χρονοδιάγραμμα Amoeba
Στα τέλη του 2019 εκτιμάται ότι θα αρθούν πλήρως τα capital controls δηλαδή οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες.
Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο οικονομικών ανέφερε ανεπίσημα ότι έως το τέλος του 2019 θα έχουν αρθεί πλήρως τα capital controls δηλαδή μετά από 4 χρόνια από την υποχρεωτική εφαρμογή τους για να αποτραπεί η κατάρρευση των τραπεζών από bank run στις καταθέσεις.

Οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων 6 δισεκ.

Σε μπαράζ τιτλοποιήσεων κυρίως κόκκινων δανείων έως 6 δισεκ. ευρώ θα προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες με στόχο να ενισχύσουν την ρευστότητα τους και επιταχύνουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.
Οι τιτλοποιήσεις στο παρελθόν ήταν ένα εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από τις ελληνικές τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση πολλοί ξένοι οίκοι έχουν πλησιάσει τις ελληνικές τράπεζες και προτείνει μεταξύ άλλων τιτλοποιήσεις κυρίως μέσω έκδοσης ομολόγων senior και Junior.
Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν εργαλείο αύξησης της ρευστότητας οπότε και οι τράπεζες θα μηδενίσουν το ELA την έκτακτη παροχή ρευστότητας.
Εφόσον οι τιτλοποιήσεις προχωρήσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων οι τράπεζες θα μηδενίσουν το ELA το αργότερο αρχές 2019.
Οι τράπεζες θα εκδίδουν ομόλογα τα οποία θα πουλούν σε τελικούς επενδυτές.
Μέσω της τιτλοποίησης θα βελτιώσουν και την κεφαλαιακή τους επάρκεια καθώς θα μεταβληθεί το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Οι τράπεζες πάντως μεταξύ άλλων το αργότερο μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019 ή τέλη του 2018 σχεδιάζουν να ανακοινώσουν ένα πλαίσιο – στόχων για το διάστημα 2020 με 2022 για την περαιτέρω μείωση των NPEs σε κάτω από 20%.
Οι στόχοι θα τεθούν επίσημα από τον SSM το Καλοκαίρι του 2019 αλλά οι τράπεζες θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν σχέδια μείωσης των προβληματικών τους δανείων από 95 δισεκ. σε κάτω από 20 δισεκ. δηλαδή μείωση στο διάστημα 2017 με 2022 πάνω από 75 δισεκ. ευρώ.

Συνεδριάζει το ΔΣ της Πειραιώς για Libra και χρονοδιάγραμμα Amoeba

Μετά την ανακοίνωση πώλησης του Υγεία η Πειραιώς βλέπει μέρος του σχεδίου της να υλοποιείται καθώς μειώνεται ο πιστωτικός κίνδυνος στον όμιλο της Πειραιώς.
Ταυτόχρονα ο επιχειρηματικός όμιλος Libra Group του Λογοθέτη ουσιαστικά αποδεσμεύει 500 εκατ από την Πειραιώς καθώς αναδιάρθρωσε δάνεια μεταβιβάζοντας περιουσιακά στοιχεία σε κινέζους και το Fortress.
Το ΔΣ της Πειραιώς που θα συνεδριάσει μεταξύ άλλων θα εξετάσει και την περίπτωση Libra Group.
H πώληση του Υγεία σε συνδυασμό με την μεταβίβαση των δανείων της Libra αποκαθιστούν την υγεία των χαρτοφυλακίων της Πειραιώς κατά 800 εκατ.
Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δάνεια της MIG και τα δάνεια της Libra είναι ενήμερα.

Περίπου 450 εκατ θα αντλήσει από Arctros και Amoeba

H Πειραιώς ως γνωστό πουλάει 2,3 δισεκ. προβληματικά καταναλωτικά καθαρής ονομαστικής αξίας 400 εκατ μέσω του προγράμματος Arctros και 2,2 δισεκ. προβληματικά δάνεια με εξασφαλίσεις 1737 ακίνητα ονομαστικής αξίας 1,6 δισεκ. που αυξήθηκε εσχάτως καθώς τοποθετήθηκαν και άλλα δάνεια.
Από την διαδικασία πώλησης αυτών των δύο πακέτων προβληματικών δανείων η Πειραιώς θα αντλήσει περίπου 400 εκατ εάν τελικώς πουληθούν 2 δισεκ. NPLs και 70-100 εκατ για τα προβληματικά καταναλωτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης