Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην αγορά της Ιταλίας - Πτώση -2,2% στον FTSE MIB - Μαζικές πωλήσεις στα ομόλογα στο 2,7% το 10ετές, κραχ στο 2ετές στο 9,4%

Χάος στην αγορά της Ιταλίας - Πτώση -2,2% στον FTSE MIB - Μαζικές πωλήσεις στα ομόλογα στο 2,7% το 10ετές, κραχ στο 2ετές στο 9,4%
Tο πολιτικό αδιέξοδο παραμένει στην Ιταλία προκαλώντας ρευστοποιήσεις σε μετοχές και ομόλογα
(upd) Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε σήμερα (28/5/2018) η κεφαλαιαγορά της Ιταλίας, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να κλείνει με σημαντικές απώλειες και τις αποδόσεις των ομολόγων να «εκτοξεύονται», καθώς η χώρα οδεύει ολοταχώς σε νέες εκλογές, μία ημέρα μετά την κατάρρευση του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού συνασπισμού της Λέγκα του Βορρά και του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 2,08% στις 21.932,69 μονάδες, ενώ το πρωί ενισχυόταν περισσότερο από 1%.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο ιταλικός δείκτης είχε καταγράψει απώλειες 4,5%.


Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ανήλθε στο υψηλό 3,5 ετών του 2,70%, έχοντας ανέλθει ενδοσυνεδριακά στο 2,70%, ενώ του 2ετούς σημείωσε «άλμα» στο υψηλό 3 ετών του 0,93%, όταν νωρίτερα είχε ανέλθει στο 0,98%, ενώ το πρωί βρισκόταν μόλις στο 0,28%.
Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό «εκτοξεύτηκε» στις 235 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ νωρίτερα βρισκόταν στις 193,7. 
Ανοδικά κινείται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 4,47%, αν και η ελληνική αγορά παραμένει σήμερα κλειστή λόγω αργίας. 



Στο ταμπλό, ιδιαίτερες πιέσεις δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με τον σχετικό δείκτη να εισέρχεται σε bear market.
Η μετοχή της Banco Bpm σημείωσε πτώση 6,6%, η Unicredit διολίσθησε κατά 3,8%, η UBI Banca κατέγραψε απώλειες 5,4%, η Monte Dei Paschi «βούλιαξε» κατά 7,1% και η Intesa Sanpaolo εκλεισε στο -3,2%.


Η πολιτική κρίση και το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία είναι σε πλήρη εξέλιξη, ύστερα από την απόφαση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, να απορρίψει για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον 81χρονο καθηγητή Paolo Savona, ο οποίος είχε διατυπώσει αιχμηρές απόψεις για το ευρώ και για τον ρόλο της Γερμανίας (σ.σ. είχε παραλληλίσει την ναζιστική Γερμανία με την νέα Γερμανία), γεγονός που είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού συνασπισμού της Λέγκα και του M5S και την επαναφορά των σεναρίων για νέα προσφυγή στις κάλπες.
Δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο αναφέρουν ότι εφόσον η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες, μια από τις πιθανές ημερομηνίες είναι η 9η Σεπτεμβρίου.
Και το σενάριο αυτό ώρα με την ώρα φαίνεται πως έρχεται ολοένα και πιο κοντά, καθώς η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Carlo Cottarelli που προωθεί ο Πρόεδρος Mattarella δεν «προχωρά», με το Κίνημα των 5 Αστέρων, τη Λέγκα και τη Forza Italia του Silvio Berlusconi να αποκλείουν κατηγορηματικά πως θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Πάντως, ο Mattarella έδωσε σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Cottarelli, με τον τελευταίο να την κάνει αποδεκτή με επιφυλάξεις.


Το ιταλικό χρηματιστήριο παρέσυρε χαμηλότερα και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ η αγορά του Λονδίνου και η Wall Street παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας. 
Ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε απώλειες 0,63% στις 9.764,40 μονάδες, ενώ ο PSI 20 στην Πορτογαλία διολίσθησε κατά 1,74%, στις 5.513,02 μονάδες.


Η Ισπανία βρίσκεται και αυτή εν μέσω πολιτικής κρίσης, με τον πρωθυπουργό Mariano Rajoy να βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής, στον απόηχο της πρόσφατης δικαστικής απόφασης, που καταδίκασε το Λαϊκό Κόμμα και κορυφαία στελέχη του για μια τεράστια υπόθεση διαφθοράς.
Όπως μεταδίδει σήμερα η ισπανική εφημερίδα «El Pais», η συζήτηση και η ψηφοφορία στην ισπανική Βουλή επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στον Rajoy θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Μαΐου και την Παρασκευή 1 Ιουνίου.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε πτώση 0,58% στις 12.863,46 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,6% χαμηλότερα, στις 5.508,93 μονάδες.



Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx έκλεισε με απώλειες 0,32%, στις 389,82 μονάδες. 

Επιθετικό sell off στα ομόλογα – Πουλάνε μαζικά 2-3ετείς τίτλους σε Ιταλία, Πορτογαλία – Στο 4,47% το ελληνικό 10ετές

Επιθετικές πωλήσεις σημειώνονται στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης απόρροια προφανώς της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Η Ιταλία οδηγείται ξανά σε εκλογές πιθανότατα 9 Σεπτεμβρίου και η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει σε συνδυασμό με την πιθανή ισχυροποίηση της Lega και του Κινήματος 5 Αστέρων αυξάνουν την αναταραχή στις αγορές και ειδικά στα ομόλογα που είναι το μεγάλο θύμα.
Από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της επιδείνωσης είναι ότι ειδικά οι περίοδοι 2 και 3 ετών σημειώνονται οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις εκτοξεύοντας τις αποδόσεις.
Το 2ετές ομόλογο της Ιταλίας εμφανίζει απόδοση 0,91% ωστόσο έφθασε έως το 0,95% ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν 0,28%.
Μεγάλες πιέσεις και στο 3ετές Ιταλικό ομόλογο στο 1,15% ενώ ξεκίνησε νωρίτερα στο 0,53%.
Το 10ετές Ιταλικό που είναι και benchmark εμφανίζει απόδοση 2,66% ενώ είχε κλείσει στο 2,36%.
Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στα ομόλογα της Ιταλίας.
Όμως δεν είναι μόνο η Ιταλία θύμα.
Μεγάλες ρευστοποιήσεις σημειώνονται στην Πορτογαλία με τα ομόλογα να έχουν εκτιναχθεί καταγράφοντας μεταβολή έως +80% μέσα σε μια ημέρα.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση 2,02% είχε φθάσει έως το 2,16%.
Το 2ετές ομόλογο της Πορτογαλίας από -0,037% αναρριχήθηκε στο +0,10% ενώ στο 3ετές από 0,08% έφθασε στο 0,25%.
Πιέσεις ασκούνται και στα ομόλογα της Ισπανίας με το 10ετές στο 1,51% από 1,43% χαμηλό ενώ στα ομόλογα λήξης 2 και 3 ετών επίσης παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο λόγω των πωλήσεων.
Η ελληνική αγορά μπορεί να είναι κλειστή αλλά υπάρχουν τιμές στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες με το 10ετές να έχει αναρριχηθεί στο 4,47% από 4,37% μικρή σχετικά κίνηση σε σχέση με την Ιταλία που βρίσκεται στο αρνητικό επίκεντρο.
Ωστόσο η ελληνική, η βρετανική και η αμερικανική χρηματαγορά είναι κλειστές στις 28 Μαίου οπότε η 29η Μαίου θα είναι κρίσιμη ημέρα.
Να σημειωθεί ότι στο χρηματιστήριο στις 31 Μαίου θα έχουμε την αναδιάρθρωση δεικτών στον MSCI με εκτιμώμενες εκροές – εισροές περίπου 110 εκατ ευρώ.

Οριακές μεταβολές για το ευρώ


Την ίδια ώρα, οριακή πτώση καταγράφει το ευρώ, σβήνοντας τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, που το βοήθησαν να ανακάμψει από τα χαμηλά έξι μηνών έναντι του δολαρίου, αντιδρώντας προς στιγμήν θετικά στην απόρριψη του ευρωσκεπτικιστή Paolo Savona ως επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.
Περί τις 19:15, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,163 δολ., έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,172 δολ., απομακρυνόμενο από το χαμηλό 6 μηνών του 1,1646 δολ. που είχε «αγγίξει» την Παρασκευή.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης