Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αντί να διώχνετε τους επενδυτές, διώξτε επιτέλους τους επικίνδυνους αρουραίους!

tags :
Αντί να διώχνετε τους επενδυτές, διώξτε επιτέλους τους επικίνδυνους αρουραίους!
Kάθε φορά που πάει να ξεκινήσει κάτι καλό που θα βοηθούσε την οικονομία μας ξεσπά ένα σκάνδαλo
Σε αυτή τη χώρα γίνονται τα πάντα ώστε κάθε φορά να αποδεικνύουμε ότι στην Κεφαλαιαγορά βασιλεύει η λοβιτούρα.
Έτσι κάθε φορά που πάει να ξεκινήσει κάτι καλό που θα βοηθούσε την οικονομία μας ξεσπά ένα σκάνδαλο το οποίο θυμίζει στους ξένους ότι εδώ δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει.
Η υπόθεση Folli Follie αποτελεί χωρίς αμφιβολία καραμπινάτο σκάνδαλο και ο θόρυβος είναι μεγάλος επειδή πολύ απλά πρόκειται για εταιρία με διεθνές brand name.
Δηλαδή το… τερματίσαμε σε παγκόσμια διάσταση και γίναμε περισσότερο περίγελος από ότι είχαμε γίνει στο παρελθόν.
Η κρίση των τελευταίων ετών έφερε στην επιφάνεια πολλές σκανδαλώδεις περιπτώσεις όπου οι ορκωτοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους αλλά πάντα κατάφερναν να μένουν ατιμώρητοι.
Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνέχιζε την τακτική να επιβάλλει πρόστιμα όχι κατόπιν εορτής αλλά και στα όρια της παραγραφής και οι ελεγκτές της πολλές φορές να εκδίδουν πλημμελή πορίσματα και κατά συνέπεια μη αξιοποιήσιμα από τις δικαστικές αρχές.
Σήμερα λοιπόν το μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι η παραποίηση οικονομικών στοιχείων.
Και δυστυχώς δεν είναι μόνο η Folli-Follie.
Το bankingnews έχει εντοπίσει σωρεία περίεργων στοιχείων σε ισολογισμούς αλλά πραγματικά κανένας δεν ασχολείται.
Άντε το πολύ πολύ να σταλεί επιστολή από την Κεφαλαιαγορά και φυσικά η ΕΛΤΕ να ζει στον μαγικό κόσμο των παχυλών αμοιβών και των μελετών.
Υπάρχει ένα αδιόρατο πέπλο μυστηρίου και σιωπής που συγκαλύπτει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα γιατί υπάρχουν και τα «ατυχήματα» και εσχάτως η Quintessntial.
Έτσι έχουμε τους αρουραίους που παντού τρυπώνουν και βρίσκουν τον τρόπο να φτιάχνουν τους νόμους στα μέτρα τους.
Η αγορά για παράδειγμα βοά ότι ορκωτός μεγάλης εταιρίας αλλά όχι της big four η οποία σαρώνει τις δουλειές του δημοσίου από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το χέρι του πρώτον να καθυστερήσει η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας 2014/56 για τους ορκωτούς με κίνδυνο η χώρα να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και λίγο πριν χτυπήσουν οι καμπάνες να πάει στη Βουλή ένα τερατούργημα ντρίπλας πάνω στην κοινοτική οδηγία με την άδεια και την πρωτοβουλία του κ. Τσακαλώτου.
Αν ψάξει κάποιος το νομοθέτημα θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν πουθενά προβλέψεις για ποινικές ευθύνες ούτε εξουσιοδότηση της ΕΛΤΕ να κινεί τέτοιου είδους διαδικασίες.
Κι όμως η οδηγία αναφέρει ότι «Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν αποτελεσματικά συστήματα ερευνών και κυρώσεων για τον εντοπισμό, τη διόρθωση και την πρόληψη της πλημμελούς εκτέλεσης του υποχρεωτικού ελέγχου.
Με την επιφύλαξη των εθνικών καθεστώτων αστικής ευθύνης, τα κράτη μέλη προβλέπουν αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις κατά των νόμιμων ελεγκτών και των ελεγκτικών γραφείων εάν ο υποχρεωτικός έλεγχος δεν διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις εφαρμογής της παρούσας οδηγίας και, εφόσον έχει εφαρμογή, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 537/2014.
Τα κράτη μέλη δύνανται να αποφασίζουν να μην ορίζουν κανόνες για διοικητικές κυρώσεις ως προς παραβάσεις που υπόκεινται ήδη στο εθνικό ποινικό δίκαιο.
Στην περίπτωση αυτή, κοινοποιούν στην Επιτροπή τους σχετικούς κανόνες του ποινικού δικαίου».
Ε λοιπόν ας μας πουν πως ακριβώς έχουν ενσωματωθεί αυτά στο εθνικό δίκαιο.
Δεν θα μας το πουν γιατί δεν υπάρχουν.
Φρόντισαν για αυτό οι αρουραίοι της αγοράς.
Και θα συνεχίσουν να φροντίζουν όσο υπάρχουν επιχειρηματίες που παρεμβαίνουν στις κυβερνήσεις και αυτές με τη σειρά τους στη δήθεν ανεξάρτητες αρχές που έχουν διορίσει και κουκουλώνονται σκάνδαλα και επιτυγχάνονται νομοθετικές μαϊμουδιές που δημιουργούν έδαφος παράνομων συμπεριφορών.
Θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο δεν υπάρχουν πραγματικά ανεξάρτητες αρχές.
Και οι κατ όνομα ανεξάρτητες εποπτικές αρχές συνήθως είναι και ανίκανες να αντιμετωπίσουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο περιπτώσεις σαν τη Folli-Follie.
Καλό θα είναι λοιπόν να αφήσουν όλοι τα κροκοδείλια δάκρυα και να πάψουν είναι πεφτοσυννεφάκηδες όταν προκύπτουν σκάνδαλα. Και αν δεν φροντίσουν όλοι οι φορείς της αγοράς να διώξουν με τις κλωτσιές τους αρουραίους που χρόνια τη λυμαίνονται σε λίγο θα ψάχνουμε τους ξένους επενδυτές με το κιάλι.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης