Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Πότε Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις αμυντικές δαπάνες - Σε ποιες μετοχές να επενδύσετε

BofA: Πότε Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις αμυντικές δαπάνες - Σε ποιες μετοχές να επενδύσετε
BofA: Πότε Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις αμυντικές δαπάνες - Σε ποιες μετοχές να επενδύσετε
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch (BofA) η κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο «εμπορικός πόλεμος» του 2018 θα πρέπει να αναγνωριστεί για το τι πραγματικά είναι.
Tο πρώτο στάδιο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να αποκτήσουν εθνική υπεροχή στην τεχνολογία μακροπρόθεσμα μέσω της κβαντικής μηχανικής (περιγράφει τη συμπεριφορά της ύλης στο μοριακό, ατομικό και υποατομικό επίπεδο), της τεχνητής νοημοσύνης, υπερηχητικών αεροπλάνων, των ηλεκτρονικών Οχημάτων, της Ρομποτικής και της Cyber-Security.
Αυτό δεν είναι μυστικό, καθώς η στρατηγική της Κίνας περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της «Made in China 2025».
Στόχος της είναι η μετατροπή της «βιομηχανικής βάσης της Κίνας» σε εργοστάσιο παραγωγής «έξυπνων συσκευών» μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και του στόχου να καταστεί ηγέτης της τεχνολογίας έναντι των βιομηχανικών ανταγωνιστών της π.χ. Γερμανία, ΗΠΑ, Νότιας Κορέας.
Στην πρώτη γραμμή του φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου της Κίνας, είναι οι επενδύσεις του Πεκίνου σε «προηγμένες τεχνολογίες διαδικτύου και επικοινωνιών, ενσωματωμένα συστήματα και έξυπνες συσκευές» αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν ότι το 40% των τσιπ κινητής τηλεφωνίας της Κίνας, το 70% των βιομηχανικών ρομπότ,  το 80% του εξοπλισμού ανανεώσιμης ενέργειας θα είναι «Made in China» μέχρι το 2025.
Εν τω μεταξύ, η στρατηγική αυτής της Κίνας θα βρει αντιμέτωπη την αντίστοιχη των ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, ο «αγώνας των εξοπλισμών» στις τεχνολογικές δαπάνες και στις δύο χώρες συνδέεται στενά με τις αμυντικές δαπάνες.
Σημειώστε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ και της Κίνας προβλέπεται από το ΔΝΤ να αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες.
Αυτό που είναι σίγουροι είναι ότι μέχρι το 2050 η Κίνα πρόκειται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, δαπανώντας 4 τρισ. δολάρια για το στρατό της, ενώ οι ΗΠΑ 1 τρισ. δολάρια λιγότερα, ήτοι 3 τρισ. δολάρια.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 2038, περίπου δύο δεκαετίες από τώρα, η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις στρατιωτικές δαπάνες και θα γίνει η κυρίαρχη υπερδύναμη του κόσμου όχι μόνο στον πληθυσμό και την οικονομική ανάπτυξη - η Κίνα πρόκειται να ξεπεράσει την αμερικανική οικονομία το αργότερο μέχρι το 2032 - αλλά με στρατιωτική δύναμη και παγκόσμια επιρροή.



Και, όπως ανέφερε ο Θουκυδίδης, αυτή η πρωτοφανής μετάβαση από την μία υπερδύναμη στην άλλη γίνεται πάντοτε στο πλαίσιο ενός πολέμου.
Αυτό εξηγεί τη μακροπρόθεσμη στρατηγική σύσταση της BofA «πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κατέχουν μετοχές εταιριών τεχνολογίας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα εταιρείες που θεωρούνται πρωταθλητές στην εθνική ασφάλεια τα επόμενα 10 χρόνια».
Και εδώ είναι ο λόγος:






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης