Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιτακτική η ανάγκη προστασίας των μετόχων μειοψηφίας – Τι ζητούν στελέχη της αγοράς

Επιτακτική η ανάγκη προστασίας των μετόχων μειοψηφίας – Τι ζητούν στελέχη της αγοράς
Είσοδο εκπροσώπων των μικρομετόχων στο διοικητικό συμβούλιο εταιρειών ζητάει η αγορά – Θετική θα ήταν η αποδοχή του αιτήματος της Amber Capital από τον ΟΤΕ
Η υπόθεση της Folli Follie δημιουργεί έντονο προβληματισμό στα στελέχη της αγοράς, καθώς πλέον αμφισβητούνται ευθέως οι έλεγχοι των ορκωτών ελεγκτών.
Η φήμη ότι ο κινέζος ορκωτός υπέγραφε λευκό χαρτί για πολλά χρόνια, δείχνει ότι το πιο σημαντικό κομμάτι μίας εταιρείας, ο ισολογισμός, το χρησιμότερο εργαλείο των επενδυτών, είναι ίσως μία εικόνα που μπορεί να αλλοιωθεί.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως οι μέτοχοι μειοψηφίας είναι εκτιθέμενοι πλέον σε περισσότερους κινδύνους, αφού από τον ισολογισμό μπορεί πολλά να μην ευσταθούν.
Η πρόσφατη ανακοίνωση του fund Amber Capital, με την οποία ζητάει θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, βρίσκει σύμφωνα στελέχη  της αγοράς.
Τονίζουν πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει δεκτό το αίτημα και κάτι ανάλογο θα πρέπει να πράξουν πολλές εταιρείες.
Τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό, χρηματιστηριακά στελέχη αναφέρουν πως πρέπει πλέον, μετά και από όσα έχουν γίνει στη Folli Follie, όλες οι εταιρείες να δείξουν πως σέβονται τους μικροεπενδυτές.
Λαμβάνοντας θέση στο διοικητικό συμβούλιο ως εκπρόσωποι των μετόχων μειοψηφίας θα μπορούν να συμμετέχουν στις αποφάσεις αλλά να μαθαίνουν και περισσότερα για την πορεία της εταιρείας και να βελτιώνεται η πληροφόρηση των μετόχων που δεν έχουν πλειοψηφικό πακέτο.
Υπάρχουν και κάποιες φωνές που κάνουν λόγο για ανάγκη οργάνωσης των μικροεπενδυτών προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να μαθαίνουν περισσότερα για τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν.
Δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις και οι μέτοχοι μειοψηφίας λαμβάνουν ενημέρωση με το σταγονόμετρο.
Εισηγμένη πούλησε ακίνητο και οι μέτοχοι το έμαθαν από τη λογιστική κατάσταση (όσοι τη μελέτησαν).
Άλλη εισηγμένη πούλησε οικόπεδο και έγραψε μεγάλη υπεραξία και πάλι οι μέτοχοι το έμαθαν από τη λογιστική κατάσταση.
Άλλοι εισηγμένη αγόρασε εταιρεία χωρίς να αναφέρει τίμημα.
Παλαιότερα τονίζουν στελέχη της αγοράς οι αρμόδιες αρχές σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δηλαδή υπήρχαν ανακοινώσεις χωρίς τίμημα, έστελναν άμεσα επιστολή για παροχή επιπλέον πληροφόρησης.
Σήμερα, δεν υπάρχει καμία «ενόχληση» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις περισσότερες περιπτώσεις.
Επιπλέον στελέχη της αγοράς θυμίζουν τις δημόσιες προτάσεις που έγιναν με χαμηλά τιμήματα και η δημοσίευση των ισολογισμών των εταιρειών αυτών τα επόμενα χρόνια έδειξαν ότι αγόρασαν την εταιρεία τους τσάμπα από το ταμπλό.
Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις εταιρειών που η ύπαρξη μετόχου μειοψηφίας ανάγκασε τη διοίκηση να βελτιώσει το τίμημα και να ωφεληθούν οι μικρομέτοχοι.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης