Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Παγιδευμένοι» μέτοχοι, funds που ακολουθούν τον MSCI, σορταρισμένοι ακόμη και όσοι έχουν δανείσει μετοχές Folli Follie

«Παγιδευμένοι» μέτοχοι, funds που ακολουθούν τον MSCI, σορταρισμένοι ακόμη και όσοι έχουν δανείσει μετοχές Folli Follie
Οι μεγάλοι νικητές, ήτοι οι σορταρισμένοι, δεν μπορούν να πάρουν τα κέρδη τους αφού δεν εκκαθαρίζονται οι συναλλαγές
Στον ορκωτό ελεγκτή Ernst & Young εναποθέτουν τις ελπίδες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη Folli Follie.
Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι «προσεύχονται» να υπάρχει τελικά ολοκλήρωση του ελέγχου και να μην «τιναχτούν» όλα στον αέρα.
Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία ουσιαστικά αδειάζει τη διοίκηση της Folli Follie, η οποία στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων», η επενδυτική κοινότητα και ειδικά όσοι έχουν εμπλοκή με τη Folli Follie, κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα».
Η εικόνα του τι θα συμβεί αν επιστρέψει στο ταμπλό φαίνεται από την πορεία των ομολόγων, τα οποία κατέρρευσαν.
Οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν στο 75% ήτοι σε επίπεδα χρεοκοπίας.
Άρα η αγορά τιμολογεί ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα και άρα υπάρχει άνοιγμα, αλλά φοβάται ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν οι απαιτήσεις και δεν έχουν τιμολογηθεί σωστά τα αποθέματα.
Αν όλα αυτά αποτυπωθούν στον έλεγχο του ορκωτού και επιστρέψει στο ταμπλό θα υπάρξει το απαιτούμενο re-rating στη μετοχή.
Στελέχη της αγοράς βέβαια σημειώνουν πως αυτό είναι πλέον το θετικό σενάριο.
Το αρνητικό είναι να μην επιστρέψει ποτέ η μετοχή στο ταμπλό και ο ορκωτός να δηλώσει αδυναμία.
Σήμερα, πάντως μετά την αναστολή, εγκλωβισμένοι είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Όσοι έχουν μετοχές δεν μπορούν να πουλήσουν, όσοι έχουν συμβόλαια δεν μπορούν να κλείσουν τη θέση τους, ενώ πρόβλημα έχουν και οι σορταρισμένοι.
Ενώ είναι οι μεγάλοι νικητές αφού πόνταραν στο σενάριο της πτώσης δεν μπορούν να πάρουν τα κέρδη τους αφού δεν μπορούν να εκκαθαρίσουν.
Όσοι έχουν μετοχές, όπως οι επενδυτές που ακολουθούν τον MSCI και θέλουν να δώσουν, δεν μπορούν να το κάνουν και άρα θα πρέπει να βάλουν σε μία άκρη τις μετοχές αυτές στα βιβλία τους.
Η σκέψη να βρουν αυτούς που έχουν σορτάρει και να δώσουν τις μετοχές, δεν είναι σωστή αφού δεν εκκαθαρίζεται η συναλλαγή για να πάρουν όλα τα κέρδη.
Θα έχουν πάρει πίσω τις μετοχές δηλαδή αλλά δεν θα μπορούν να τις παραδώσουν στο χρηματιστήριο παραγώγων για να πάρουν τη διαφορά και άρα το κέρδος τους.
Όσοι έχουν δανειστεί μετοχές με σκοπό να σορτάρουν, αλλά δεν το έχουν κάνει, μπορούν να τις επιστρέψουν ώστε να  μην καταβάλουν και τον τόκο σε αυτούς από τους οποίους δανείστηκαν τις μετοχές.
Οι τελευταίοι είχαν χάσει την ευκαιρία να πουλήσουν, αφού είχαν δανείσει τις μετοχές, χάνουν τώρα και τον τόκο που θα εισέπρατταν στην περίπτωση που επιστραφούν οι μετοχές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης