Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα «μαγικά» κόλπα της Τιτάν με τη διανομή μερισμάτων και την αποτίμηση θυγατρικών

tags :
Τα «μαγικά» κόλπα της Τιτάν με τη διανομή μερισμάτων και την αποτίμηση θυγατρικών
Οι χειρισμοί με τα προεξοφλητικά επιτόκια στον έλεγχο απομείωσης θυγατρικών, οι τεράστιες ζημίες στην κατάσταση συνολικών εισοδημάτων και η διανομή 100 εκ ευρώ την τελευταία διετία
Μπορεί μια εταιρία να γράφει στην τελική γραμμή ζημίες και να διανέμει μέρισμα;
Προφανώς και μπορεί αφού αυτό συμβαίνει στην Τιτάν όχι μόνο για τη χρήση 2017 (θα διανεμηθεί φέτος το μέρισμα αλλά και επιστροφή κεφαλαίου συνολικά 1 ευρώ ανά μετοχή) αλλά και σε προηγούμενες.
Η εταιρία μοιράζει κέρδη προ Other Comprehensive Income (OCI) δηλαδή προ αποτελεσμάτων που δεν περιλαμβάνονται (εξαιρούνται) στο καθαρό εισόδημα αλλά καταγράφονται κάτω από την κατάσταση αποτελεσμάτων στην κατάσταση συνολικού εισοδήματος της εταιρίας και του ομίλου.
Έτσι αν κάποιος ανατρέξει στις οικονομικές καταστάσεις θα διαπιστώσει ότι το 2017 ο όμιλος είχε συνολικές ζημίες μετά από φόρους που αναλογούν στους μετόχους της εταιρίας 70 εκ ευρώ ενώ το 2016 είχε επίσης συνολικές ζημίες 61 εκ ευρώ.
Την ίδια στιγμή στη μητρική το συνολικό καθαρό εισόδημα το 2017 ήταν 13 εκ ευρώ και το 2016 ήταν 15,2 εκ ευρώ αλλά αυτό δεν απέτρεψε την εταιρία από το να διανείμει μέρισμα και να προχωρήσει σε επιστροφές κεφαλαίου συνολικά και για τα δύο έτη συνολικού ύψους 100 εκ ευρώ.
Παράλληλα με δεδομένο ότι ο όμιλος λειτουργεί θυγατρικές σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Κόσσοβο και η Βραζιλία τα τελευταία έτη οι απομειώσεις στο Goodwill είναι από μηδαμινές έως ελάχιστες.
Και αυτό ενώ είναι γνωστό ότι οικονομίες χωρών όπως η Τουρκία παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση.
Αν κάποιος ανατρέξει στον έλεγχο απομείωσης θυγατρικών του 2017 διαπιστώνει ότι με την αποδοχή των ορκωτών της PriceWaterHouseCoopers το προεξοφλητικό επιτόκιο (discount rate) είναι μειωμένο σε περιοχές του πλανήτη όπου έχουμε οικονομική επιδείνωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Ελλάδα και Ευρώπη μειώνεται στο 5,9% από 9,5% πέρυσι και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το εύρος γίνεται από 4,8% έως 15,4% πέρυσι σε 3,1% έως 6,7% φέτος στοιχείο που υποδεικνύει ραγδαία βελτίωση της κατάστασης η οποία είναι άγνωστο από προκύπτει.
Η μείωση των προεξοφλητικών επιτοκίων συμβάλει στην υψηλότερη αποτίμηση των θυγατρικών με ότι αυτό σημαίνει.
Βέβαια η PwC αναφέρει πως «Διαπιστώσαμε ότι το προεξοφλητικό επιτόκιο ήταν εντός αποδεκτού εύρους, αξιολογώντας το κόστος κεφαλαίου και κόστος δανεισμού ανά μονάδα δημιουργίας ταμειακών ροών και συγκρίνοντας τα επιτόκια προεξόφλησης µε δεδομένα του κλάδου και της αγοράς.
Αξιολογήσαμε την επίδραση στην ανακτήσιμή αξία των μονάδων δημιουργίας ταμειακών ροών μιας ενδεχόμενης μεταβολής των κύριων παραδοχών όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, τα προεξοφλητικά επιτόκια, ο όγκος και οι τιμές πωλήσεων και τα μικτά περιθώρια κέρδους και διαπιστώσαμε ότι το περιθώριο μεταξύ λογιστικής και ανακτήσιμης αξίας είναι επαρκές».
Τώρα πως συμβαίνουν όλα αυτά αποτελεί ένα ερώτημα.
Κατά τα λοιπά η PWC το 2017, έλαβε 1,247 εκ ευρώ για ελεγκτικό έργο που παρέχει σε τακτική βάση για τη μητρική και 45 θυγατρικές ενώ έλαβε εκτάκτως 95.000 ευρώ για πρόσθετες ελεγκτικές υπηρεσίες και 234.000 ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Δηλαδή το σύνολο των εσόδων της PwC το 2017 από την Τιτάν ανήλθε σε περίπου 1,6 εκ ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης