Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gurria (ΟΟΣΑ): Η παγκόσμια ανάπτυξη ακόμα στηρίζεται σε… πολιτικά δεκανίκια

Gurria (ΟΟΣΑ): Η παγκόσμια ανάπτυξη ακόμα στηρίζεται σε… πολιτικά δεκανίκια
Το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου δεν ανησυχεί τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Jose Angel Gurria
Η ιστορία της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν είναι πλέον νέα, αλλά η ευρεία οικονομική ανάκαμψη που άρχισε μια δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 εξακολουθεί να χρειάζεται κάποια στήριξη από τη δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Jose Angel Gurria.
Όπως δήλωσε στο CNBC, σχεδόν τα τρία τέταρτα των μελών του ΟΟΣΑ βασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική τους σε κάποια κίνητρα, κάτι που σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης βασίζεται στην πολιτική.
Από την άλλη, η νομισματική πολιτική παραμένει ιστορικά χαλαρή σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, κυρίως στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.
«Έτσι έχουμε μια κατάσταση όπου δεν βασίζεται στα πόδια της.
Δεν κινείται μόνη της.
Ακόμα χρειάζεται κάποια στηρίγματα, ακόμα χρειάζεται κάποια δεκανίκια, πολιτικά δεκανίκια» δήλωσε ο ίδιος.
Όπως είπε ίσως λιγότερο προφανές από πριν, αλλά σημαίνει ότι εάν αποσύρεις τα νομισματικά μέτρα, ίσως η ανάπτυξη σταματήσει κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να επιμένουμε στις διαρθρωτικές πολιτικές.
Ένας συνδυασμός χαμηλών επιτοκίων, κρατικών δαπανών και φορολογικών περικοπών, κυρίως στις ΗΠΑ τελευταία, εμπίπτουν στην κατηγορία αυτών των δημοσιονομικών «δεκανίκιων», σύμφωνα με τον Gurria.

Το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου

Παράλληλα με το πιο φωτεινό outlook της ανάπτυξης είναι η έναρξη των εμπορικών εντάσεων, μετά την προαναγγελία από την αμερικανική κυβέρνηση για την επιβολή εμπορικών δασμών.
Ωστόσο, ο Gurria δεν φαίνεται να ανησυχία για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου.
«Βλέπουμε ότι υπάρχουν εμπορικές εντάσεις», είπε αλλά πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν επιβληθεί δασμοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης