Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στην Ιταλία - Πτώση -2,65% στον FTSE MIB - Στο 3,17% το 10ετές ομόλογο, στο 2,73% το 2ετές - Απώλειες άνω του -1% στη Wall

Πανικός στην Ιταλία - Πτώση -2,65% στον FTSE MIB - Στο 3,17% το 10ετές ομόλογο, στο 2,73% το 2ετές - Απώλειες άνω του -1% στη Wall
Η Ιταλία οδεύει σε νέες εκλογές εν μέσω πανικού και μαζικών ρευστοποιήσεων ξένων επενδυτών από τα ιταλικά assets
(upd) Μαζικό sell off κατέγραψαν σήμερα (29/5/2018) τα ομόλογα και οι μετοχές της Ιταλίας, εν μέσω της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, με τον... τρόμο να μεταφέρεται και στις αγορές στην Ευρώπη, αλλά και στη Wall Street, όπου ο Dow Jones πτώση που ξεπέρασε το 1%. 
Το ιταλικό «δράμα» πέρασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να σημειώσει πτώση της τάξης του 1,58% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 24.361 μονάδων.
Απώλειες 1,16% για τον S&P 500 στις 2.689 μονάδες, ενώ στο 0,5% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 7.396 μονάδες.
Ράλι για τον δείκτη «φόβου» VIX με άνοδο 31,5% στις 17,39 μονάδες.

«Βουτιά» στην ιταλική αγορά

Η Ιταλία δείχνει να οδεύει σε νέες εκλογές, εν μέσω πανικού και μαζικών ρευστοποιήσεων ξένων επενδυτών από τα ιταλικά assets.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 2,65%, έχοντας σημειώσει νωρίτερα πτώση έως και 3,3%, και έκλεισε στις 21.350,88 μονάδες.



Η απόφαση του προέδρου της Ιταλικής δημοκρατίας, Sergio Mattarella, να απορρίψει τον Paolo Savona, που πρότεινε για υπουργό Οικονομικών ο κυβερνητικός σχηματισμός Λέγκας και Κινήματος 5 Αστέρων, έχει πλήρως αποσταθεροποιήσει το σαθρό πολιτικό σύστημα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο εντολοδόχος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Carlo Cottarelli φέρεται να αποχώρησε σήμερα από το Μέγαρο Κυρηνάλιο χωρίς να ανακοινώσει τη λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.
Κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Mattarella προτίθεται ενδεχομένως να προχωρήσει σε άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Όπως, όμως, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η La Repubblica αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες ιταλικές εφημερίδες, ο κ. Cottarelli θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Sergio Mattarella αύριο, ενώ πιθανώς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο την Παρασκευή 1/6.
Η ιταλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Cottarelli έχει, ήδη, έτοιμη τη λίστα με τους υπουργούς, αλλά αυτήν δεν ανακοινώθηκε σήμερα, πιθανώς γιατί ο Ιταλός πρόεδρος θέλει ακόμη λίγο χρόνο για να την εξετάσει.
Η πιθανότερη ημερομηνία μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης τοποθετείται τον Σεπτέμβριο 2018, αν και ο Luigi Di Maio των Πέντε Αστέρων υποστήριξε ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε νέες εκλογές ακόμη και τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, κραχ σημειώνουν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνουν άνοδο στο 3,17%, έχοντας νωρίτερα «εκτιναχθεί» στο υψηλό 4 ετών του 3,38%, και του 2ετούς στο 2,73% - στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.
Το spread με το 10ετές γερμανικό βρίσκεται στις 291 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2013, ενώ στα μέσα Απριλίου βρισκόταν μόλις στις 115 μ.β. 




Οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν ιδιαίτερες πιέσεις, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί κατά 4,1%, την Banco Bpm να σημειώνει «βουτιά» 6,7%, τη Unicredit να καταγράφει απώλειες 5,6% και την UBI Banca να κλείνει στο -4,9%, με τις 
ρυθμιστικές αρχές να προχωρούν προσωρινά σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της ιταλικής τράπεζας, η οποία άνοιξε με «βουτιά» 5%.
Η αγορά του Μιλάνου πίεσε χαμηλότερα και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης.



Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 κατέγραψε πτώση 2,49% στις 9.521,30 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις και από την πολιτική αναταραχή στην Ισπανία, όπου ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy θα βρεθεί αντιμέτωπος με ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή.

Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Banco Santander «βούλιαξε» κατά 5,4%. 



Στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχώρησε κατά 1,53% στις 12.666,51 μονάδες.
Σε επίπεδα κρίσης επέστρεψε η μετοχή της Deutsche Bank, καθώς υποχώρησε κάτω από τα 10 ευρώ, για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2016.
Ειδικότερα, η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας έκλεισε με πτώση 4,6% στα 9,82 ευρώ.
H μετοχή της Deutsche Bank δέχτηκε ισχυρές πιέσεις καθώς οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί από το νέο στρατηγικό πλάνο που εφαρμόζει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Christian Sewing.
Παράλληλα, η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία και οι συνέπειές της στη συνοχή της Ευρωζώνης, επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό κλίμα.
To σχέδιο αναδιάρθρωσης της γερμανικής τράπεζας προβλέπει την κατάργηση 7000 θέσεων εργασίας, ειδικά στην επενδυτική τραπεζική, η οποία θα συρρικνωθεί σημαντικά.



Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 1,26% στις 7.632,64 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,29% χαμηλότερα, στις 5.438,06 μονάδες, ενώ με σημαντική πτώση άνω του 2,3% έκλεισε το χρηματιστήριο της Αθήνας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,37% χαμηλότερα, στις 384,47 μονάδες. 
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 4,6%, στα 8,65 δολ.




Ιταλία: Δραματική αύξηση στις αποδόσεις των 6μηνων εντόκων στο 1,213% από -0,426%

Το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ άντλησε το ιταλικό δημόσιο από τη δημοπρασία έντοκων γραμματίων, διάρκειας 6 μηνών, με την απόδοση να ενισχύεται στο 1,213%.
Πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση από τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ μέσω της πολιτικής κρίσης που έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε αγορές και ομόλογα.
Ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,19%.

«Εκτινάχθηκε» το 2ετές ομόλογο της Ιταλίας - Στο 3,18% η απόδοση του 10ετούς, έφθασε έως το 3,38%

Χάος επικρατεί και σήμερα στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να εκτινάσσεται πάνω από το 2%.
Η απόδοση του 2ετούς διαμορφώνεται στο 2,72%, με υψηλό ημέρας το 2,829%. 
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κατέγραψε νέο υψηλό στο 3,388% και αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο 3,18%.
Η αγορά δέχεται ισχυρό πλήγμα, καθώς η Ιταλία οδεύει σε νέες εκλογές μετά το βέτο του προέδρου Mattarella στον Paola Savona, τον οποίο πρότειναν Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Ο Carlo Cottarelli μπορεί μόλις χθες να πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Sergio Mattarella και να κινείται με γοργούς ρυθμούς για την επιλογή των προσώπων που θα προτείνει ως υπουργούς για την κυβέρνηση του αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα καταφέρει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Ήδη το Κίνημα των 5 Αστέρων, η Λέγκα του Βορρά και η Forza Italia του Berlusconi, οι οποίες έχουν και την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία, έχουν διαμηνύσει με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Cottarelli.
Κάτι που σημαίνει πως εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου, κάπου μεταξύ της 9ης Σεπτεμβρίου και της 7ης Οκτωβρίου.
Άλλωστε το είπε ξεκάθαρα και ο ίδιος ο Cottarelli.
Η εντολή που έλαβε από τον Mattarella είναι να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.
Αν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές του 2019 και αφού θα έχει εγκριθεί και ο προϋπολογισμός, εάν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, η Ιταλία θα πάει σε εκλογές μετά τον Αύγουστο.
Και αν το τοπίο σχετικά με τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πλέον να έχει ξεκαθαρίσει και να είναι σαφής ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας των πολιτικών γεγονότων, η συζήτηση επιστρέφει και πάλι σε καθαρά πολιτικά ζητήματα.
Και συγκεκριμένα στις πολιτικές ισορροπίες, με το μεγαλύτερο ερώτημα να είναι αν τελικά το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά θα ενώσουν δυνάμεις και θα κατέβουν μαζί στις επόμενες εκλογές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης