Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Γιατί οι μεγάλες τράπεζες αρχίζουν να αισθάνονται άνετα με το Bitcoin και άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα

tags :
Γιατί οι μεγάλες τράπεζες αρχίζουν να αισθάνονται άνετα με το Bitcoin και άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα
Ενώ έχουν τη δύναμη να απογειώσουν ή να καταρρίψουν το Bitcoin
Γιατί οι μεγάλες τράπεζες αρχίζουν να αισθάνονται άνετα με το Bitcoin και άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα

Οι μεγάλες τράπεζες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο καπιταλισμό, καθώς είναι οι προστάτες των εθνικών νομισμάτων που διακινούνται μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των πολιτών, υπηρεσία για την οποία αμείβονται αδρά με προμήθειες που καλύπτουν τα έξοδα για τους μισθούς και τα επιδόματα των υπαλλήλων τους, καθώς και τα μερίσματα που διανέμουν στους μετόχους τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες τράπεζες επιτελούν έναν ακόμη ρόλο: είναι οι φρουροί των χρημάτων που ρέουν μεταξύ των εθνικών νομισμάτων και του Bitcoin.

Γι ‘αυτό, όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα το περιοδικό Forbes, οι μεγάλες τράπεζες έχουν τη δύναμη να απογειώσουν ή να καταρρίψουν το Bitcoin. Ποιο από τα δύο θα κάνουν; Η απάντηση εξαρτάται από το αν οι μεγάλες τράπεζες αναπτύσσουν ή όχι τη δική τους τεχνολογία blockchain και αν το Bitcoin θα χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο ή ως συμπλήρωμα στα εθνικά νομίσματα.

Ορισμένοι ειδικοί επί του κλάδου των κρυπτονομισμάτων πιστεύουν ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν μπορούν να σταματήσουν το Bitcoin ακόμα κι αν αναπτύξουν το δικό τους blockchain. Ο Joe Onyero, CΕΟ και ιδρυτής της Bebuzee, είναι ένας από αυτούς.

«Οι μεγάλες τράπεζες δεν μπορούν να ρίξουν το Bitcoin, ακόμα κι αν δημιουργήσουν το δικό τους blockchain, το οποίο υποθέτω ότι θα είναι συγκεντροποιημένο και αυτό θα έρθει σε αντίθεση με τις αρχές του», λέει. «Το blockchain θεωρείται τεχνολογική επανάσταση επειδή είναι αποκεντρωμένο. Γι ‘αυτό οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να υιοθετήσουν το Bitcoin. Και αυτό θα βοηθήσει το ψηφιακό νόμισμα, αφού θα το κάνει ευρείας αποδοχής».

«Θα έλεγα ότι οι τράπεζες θα δημιουργήσουν Bitcoin αν επιλέξουν να προσαρμοστούν, γιατί αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη αναγνώριση του Bitcoin» σημειώνει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Bitcoin θα αντικαταστήσει το «παραδοσιακό» χρήμα (fiat money). «Τα κρυπτονομίσματα δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν το fiat money, αυτό θα χρησιμοποιείται για κάποια πράγματα, ενώ το κρυπτονόμισμα για άλλα και οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς θα επιλέξουν αυτό που θα κάνει τη διαδικασία ευκολότερη», συνεχίζει ο Onyero. «Νομίζω ότι για τις τράπεζες είναι πιο τρομακτικό να αγνοήσουν τα κρυπτονομίσματα και να διακινδυνεύσουν να μείνουν πίσω» καταλήγει.

Η Kelly Tyler, διευθύνουσα σύμβουλος της A7 Core, η οποία συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω ICOs για να μεταφέρει τα κουπόνια σε blockchain, συμφωνεί ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να σταματήσουν το Bitcoin. «Έρχεται αλλαγή», λέει η Tailer.  «Νομίζω ότι οι τράπεζες το αισθάνονται, μερικές από αυτές θα ήθελαν να το σταματήσουν, αλλά είναι σαν να προσπαθούμε να σταματήσουμε τα κύματα του ωκεανού που αγριεύουν».

Γι ‘αυτό πρέπει να το υιοθετήσουν νωρίτερα και όχι αργότερα. «Όσο πιο γρήγορα οι τράπεζες προσαρμοστούν και υιοθετούν κάποια μορφή τεχνολογίας blockchain, τόσο πιο σχετικές θα παραμείνουν», προσθέτει.

Ο Reginald Ringgold, ιδρυτής της BlockVest DEX, βλέπει τo Bitcoin να βοηθά τις μεγάλες τράπεζες να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους. «Το Bitcoin έχει εδραιώσει συνεργασίες με τις εταιρείες fintech για την ανάπτυξη των εφαρμογών των blockchains στις κεφαλαιαγορές», λέει ο Ringgold. «Τα blockchains, που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με αυτοεκτελεσμένες έξυπνες σκρυυμβάσεις, παρουσιάζουν ιδιαιτέρως ελκυστικές ευκαιρίες στις αγορές παραγώγων, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από πολυάριθμους διαμεσολαβητές όπως το NYSE ή το CME».

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι μεγάλες τράπεζες αρχίζουν να αισθάνονται άνετα με το Bitcoin και άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα.

http://www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης