Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον – Εταίροι, και όχι εχθροί με την Τουρκία

Κοτζιάς: Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον – Εταίροι, και όχι εχθροί με την Τουρκία
Αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είπε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Heiko Maas
Την θέση ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Heiko Mass ύστερα από τη συνάντηση τους στο Βερολίνο.
«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ - κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε -, αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον» υπογράμμισε ο κ.Κοτζιάς,  ο οποίος μάλιστα εξέφρασε και την απορία του για το γεγονός ότι το θέμα αυτό δεν λύθηκε κατά το παρελθόν, καθώς όπως είπε, υπήρξαν καλύτερες ευκαιρίες από ότι σήμερα.
Ο κ.Κοτζιάς επιβεβαίωσε ότι η εργασία των δύο υπουργών Εξωτερικών έχει τελειώσει, τόνισε ότι συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και υπογράμμισε ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο κρατών.
Από την πλευρά του ο Maas είπε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά.
Είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα» υπογράμμισε ο Maas, αναφέροντας πως η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.
Πέρα από το Σκοπιανό, ο κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Με αφορμή το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ο κ.Κοτζιάς έκανε λόγο για διαφορετική πολιτική κουλτούρα από την πλευρά της Τουρκίας.
«Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει διαφορετική πολιτική κουλτούρα από την Ελλάδα, αλλά είμαστε εταίροι και όχι εχθροί» τόνισε ο κ Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί συμπληρώνουν τρεις μήνες κράτησης χωρίς την παραμικρή δυνατότητα δικαστικής διαδικασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης