Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χωρίς εκκρεμότητες στο Eurogroup (21/6), με έναν νόμο τα προαπαιτούμενα έως 14/6 - «Όχι» σε εκλογές το 2018

Χωρίς εκκρεμότητες στο Eurogroup (21/6), με έναν νόμο τα προαπαιτούμενα έως 14/6  - «Όχι» σε εκλογές το 2018
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη νομοθέτηση πριν το καθοριστικό Eurogroup της 21ης Ιουνίου, έτσι ώστε να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες
(upd) Με έναν νόμο και με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος θα ψηφιστούν όλα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή έως τις 14 Ιουνίου 2018, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης, εξάλλου, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018, επαναλαμβάνοντας ότι θα γίνουν το 2019 και στο τέλος της 4ετίας αυτής της κυβέρνησης, καθώς όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος για την οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ακόμη, ο κ. Βούτσης, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τα θερινά τμήματα για αλλαγές βουλευτών, προκειμένου να ψηφιστούν σοβαρά νομοσχέδια, δήλωσε κατηγορηματικά ότι σε θερινό τμήμα δεν θα ψηφιστεί κανένα σοβαρό θέμα ή νομοσχέδιο, όπως η συμφωνία για τα Σκόπια ή το νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη, τονίζοντας ότι οτιδήποτε προβλέπεται από το Σύνταγμα θα ψηφιστεί κανονικά από την Ολομέλεια είτε πριν το κλείσιμο της στις 15 Ιουλίου είτε με το άνοιγμα της αρχές Οκτωβρίου.
«Τα τρία θερινά τμήματα θα λειτουργήσουν κανονικά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανά 20ημερο» είπε ο κ. Βούτσης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη νομοθέτηση πριν το καθοριστικό Eurogroup της 21ης Ιουνίου, έτσι ώστε να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες.
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα στους υπουργούς να «τρέξουν» τις μεταρρυθμίσεις, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μνημονιακών δράσεων είναι ασφυκτικό και τα υπουργεία που εμπλέκονται με την 4η αξιολόγηση θα πρέπει να ανεβάσουν στροφές, αφού στις 7 Ιουνίου θα υπάρξει νέο EuroWorking Group που θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης τους.
Η συνέχεια έπεται με την σύνταξη της περίφημης έκθεσης συμμόρφωσης από τους θεσμούς που θα «ξεκλειδώσει» την δόση των 11,7 δις. ευρώ που θα είναι και η τελευταία των προγραμμάτων του ESM. Στην ίδια έκθεση θα περιλαμβάνεται και η νέα ανάλυση για την βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η έκθεση συμμόρφωσης αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου.
Στην ίδια σύνοδο θα ανακοινωθεί και το «πακέτο» μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές «δεν συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ», αφού όλες οι συζητήσεις που γίνονται με το Ταμείο αφορούν την μετά το μνημόνιο εποχή.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί την Πέμπτη 31 Μαΐου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του λεγόμενου Washington Group, που θα συνεδριάσει στον Καναδά, στο περιθώριο της συνόδου των πιο ισχυρών υπουργών Οικονομικών των κόσμου ((Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας , Ιταλίας) με την συμμετοχή των επικεφαλής της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ. 
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, εκτός από τα προαπαιτούμενα που πάνε για μετά τον Αύγουστο όπως η επένδυση στο Ελληνικό (κλείσιμο της οικονομικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο), οι μόνιμοι διευθυντές στο Δημόσιο που  θα τοποθετηθούν τον Οκτώβριο, το Κτηματολόγιο και  οι δασικοί χάρτες( θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2021),η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολα μέτωπα τα οποία είναι:

1.Πλειστηριασμοί. Οι δανειστές πιέζουν για περισσότερους πλειστηριασμούς για τα χρέη προς το Δημόσιο.
Ενώ η διαδικασία ξεκίνησε στις 29 Απριλίου με 15 ακίνητα οφειλετών δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.
Οι πλειστηριασμοί βγήκαν άγονοι καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον.
Η διαδικασία φαίνεται να έχει παγώσει καθώς σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν έχει αναρτηθεί κανένας προγραμματισμένος πλειστηριασμός για οφειλές προς την Εφορία.

 2. Αντικειμενικές αξίες - ΕΝΦΙΑ: Έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση η οποία επιδιώκει να αποφύγει το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσουν οι επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αλλά να ισχύουν σε δύο δόσεις.
Η πρώτη φέτος και η δεύτερη το 2019 ώστε να μετριαστούν οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα προκύψει αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
Ένα άλλο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι  είναι να αυξηθεί το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων.
Σήμερα με τον εν λόγω φόρο επιβαρύνονται ατομικές ακίνητες περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Η πρόταση προβλέπει το όριο αυτό να ανέβει στα 250.000 ευρώ. Με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου ελαφρύνονται οι έχοντες μεγάλη περιουσία αλλά θα γλιτώσουν από την πληρωμή του όσοι θα πιαστούν για πρώτη φορά στον συμπληρωματικό φόρο αφού λόγω αύξησης των τιμών ζώνης θα ξεπεράσουν το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

3. ΦΠΑ στα νησιά. Στο τέλος Ιουνίου θα πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση 30% του ΦΠΑ σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Χίο και Λέρο.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου 2018 εν μέσω τουριστικής σεζόν έρχεται στα νησιά αυτά που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα μεταναστευτικών ροών, κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης