Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πίεση στα οικονομικά των τουρκικών δήμων από την υποτίμηση της λίρας

tags :
Fitch: Πίεση στα οικονομικά των τουρκικών δήμων από την υποτίμηση της λίρας
Υπό πίεση οι ισολογισμοί των τουρκικών δήμων από την υποτίμηση της λίρας, σύμφωνα με τη Fitch Ratings
Η σημαντική υποτίμηση της τοπικής λίρας (κυρίως έναντι του δολαρίου ΗΠΑ) αναμένεται να ασκήσει πίεση στους ισολογισμούς των τουρκικών δήμων, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ, εντός του τρέχοντος έτους.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη λίρα, η τουρκική κεντρική τράπεζα προχώρησε, στις 23 του μήνα, σε αύξηση του επιτοκίου δανεισμού κατά 300 μονάδες βάσης, στο 16,5%!
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι τέσσερις μεγάλοι δήμοι, Κωνσταντινούπολη (BB+/σταθερό), Σμύρνης (BB+/ σταθερό), Αττάλεια (BB+/αρνητικό) και Μπούρσα (BB/σταθερό), διαθέτουν ένα υψηλό ποσοστό εξωτερικού δανεισμού (ως επί το πλείστον σε ευρώ), που τους εκθέτει σε σημαντικό κίνδυνο.
Το εν λόγω χρέος έχει τη μορφή δανείων από ξένες εμπορικές τράπεζες.
Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 80% και 84%, αντίστοιχα.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Fitch ανέφερε ότι η αποδυνάμωση της τοπικής λίρας αναμένεται να αυξήσει τη μόχλευση των τουρκικών εταιρειών, σε περίπτωση που τα τρέχοντα επίπεδα παραμείνουν ή ακολουθήσει επιδείνωση.
Όπως σημείωνε ο αμερικανικός οίκος, η πτώση του νομίσματος θα ασκήσει, επίσης, περαιτέρω πίεση στην ήδη περιορισμένη ρευστότητα για τις τουρκικές εταιρείες με υψηλά επίπεδα χρέους σε ξένο νόμισμα που πρέπει να εξοφληθούν βραχυπρόθεσμα.
Βέβαια, οι εν λόγω κίνδυνοι αντικατοπτρίζονται στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και, ως εκ τούτου, δεν προβλέπονται νέες υποβαθμίσεις, επισημαίνεται.
«Οι τουρκικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε ευρεία χρήση του δανεισμού σε ξένο νόμισμα, το οποίο συχνά δεν αντισταθμίζεται αποτελεσματικά από τα έσοδα σε ξένο νόμισμα.
Καθώς η λίρα γίνεται ολοένα και πιο αδύναμη, διαπιστώνεται ότι πρέπει να εξυπηρετήσουν το διογκωμένο χρέος σε ξένο νόμισμα με έσοδα σε τοπικό νόμισμα.
Οι κίνδυνοι μπορούν να επιδεινωθούν όταν αυτό το χρέος είναι βραχυπρόθεσμο.
Μια απότομη υποτίμηση του νομίσματος λίγο πριν καταστεί πληρωτέο το εν λόγω χρέος μπορεί να αυξήσει με ταχύ ρυθμό το οφειλόμενο υπόλοιπο, ενδεχομένως επηρεάζοντας τη ρευστότητα των εταιρειών», σημειώνεται.
Ο οίκος ανέλυσε τον αντίκτυπο υποτίμησης της λίρας κατά 20% έναντι του δολαρίου, στη μόχλευση ενός χαρτοφυλακίου 14 αξιολογούμενων τουρκικών επιχειρήσεων.
Τα αποτελέσματα συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα, λαμβάνοντας υπόψη τον λόγο καθαρού χρέους/EBITDA.



Εταιρείες όπως οι Tupras και Net Holding είναι καλύτερα τοποθετημένες, ενώ πολλές εταιρείες, όπως η Yasar και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας Enerjisa Enerji και Baskent Elektrik Dagitim, αναμένεται να βιώσουν αύξηση στη μόχλευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης