Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί οι αγορές τρομάζουν από το πολιτικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία - Η σύγκριση με την Ελλάδα

CNBC: Γιατί οι αγορές τρομάζουν από το πολιτικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία - Η σύγκριση με την Ελλάδα
Η Ιταλία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ευρώ, υποστηρίζουν κορυφαίοι αναλυτές
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία έχει επαναφέρει στο προσκήνιο φόβους για κρίση στην Ευρωζώνη, σε μία περίοδο που η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθίσταται λιγότερο «επιθετική» και όλοι αναμένουν τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το CNBC, να αναστατώσουν τις αγορές, οι οποίες στρέφουν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στην ιταλική κρίση.
Αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι η πιθανότητα η Ιταλία να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά μικρή, αλλά το βέβαιο μοιάζει να είναι ότι το φετινό καλοκαίρι η Ρώμη θα αναστατώσει αρκετά την Ευρώπη και πιθανώς να πλήξει και την «ένταση» της οικονομικής της ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγο στη MUFG Union Bank, ήδη  κάποια στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν προκαλέσει ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Αυτό μπορεί να αποδειχθεί η σταγόνα που θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει και να δυσχεράνει τις προοπτικές της Ευρώπης.
Αυτό θα μεταφερθεί και στις ΗΠΑ.
Δεν θα μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα μας.
Κάθε φορά που απειλήθηκε η διεθνείς ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας αυτό ανησύχησε τις αγορές.
Πλήττει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές και για την αμερικανική οικονομία.
Πάντα υπάρχουν παράπλευρες συνέπειες.
Με αυτά που γνωρίζω αυτή τη στιγμή δεν θα ήμουν και τόσο βέβαιος για να προβλέψω μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο», τονίζει ο Rupkey.
Προσθέτει, πάντως, ότι μπορεί οι αγορές να κρατήσουν λίγο περισσότερο την ψυχραιμία τους.
Που στηρίζει αυτήν την αισιοδοξία;
«Δεν πρόκειται για πλήρης κρίση χρέους στην Ευρώπη.
Άλλωστε η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου είναι λίγο πάνω από το 3%.
Το 2012 ήταν 8%.
Σαφώς δεν είναι η ίδια κατάσταση.
Βέβαια αρκετοί Αμερικανοί επενδυτές θα εύχονταν η Ευρώπη να μην έχει συνέχεια προβλήματα, δημοψηφίσματα και απειλές ότι το ευρώ δεν πρόκειται να επιβιώσει», συμπληρώνει.

Το ελληνικό déjà vu

Για κάποιους επενδυτές η όλη κατάσταση είναι ένα déjà vu, καθώς θυμίζει την ελληνική κρίση χρέους πριν από τρία χρόνια, εξαιτίας της οποίας υπήρξαν απειλές για την ενότητα της Ευρωζώνης.
«Το χάος στην Ευρώπη πιέζει πτωτικά τα αμερικανικά επιτόκια, έτσι τα χρήματα εγκαταλείπουν τη Γηραιά Ήπειρο και γυρίζουν στις ΗΠΑ.
Αυτό σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου κάνει αρκετούς να σκεφτούν ότι η Fed μπορεί να μην αυξήσει τόσο γρήγορα τα επιτόκια», εκτιμά ο Marc Chanlder, επικεφαλής αγορών συναλλάγματος για την Brown Brothers Harriman, προσθέτοντας, όμως, ότι «σαφώς αποτελεί ρίσκο για την πραγματική οικονομία των ΗΠΑ, καθώς η Ευρώπη είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος».
Πάντως ο αναλυτής εκτιμά ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ευρώ, παρά το ότι απειλεί να λάβει μέτρα που είναι αντίθετα με τους κανόνες της Ευρωζώνης.
Το ιταλικό χρέος φθάνει στα 2,3 τρισ. ευρώ και άγγιξε το 132% του ιταλικού ΑΕΠ το 2017.
Δηλαδή είναι διπλάσιο από το γερμανικό και αρκούντως υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που φθάνει στο 87% του συνολικού της ΑΕΠ.
«Νομίζω ότι θα ακολουθήσουν την τακτική των απαιτήσεων.
«Ας κόψουμε τους φόρους.
Ας χρησιμοποιήσουμε έντοκα γραμμάτια για να πληρώσουμε τις οφειλές μας.
Ας συνεχίσουμε να προκαλούμε την ΕΕ».
Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν πρόκειται να φύγουν.
Για εμένα η πιθανότητα είναι μηδενική», προσθέτει ο Chanlder.

Η ισπανική κρίση και ο ρόλος του Draghi

Εκτός, όμως, από την Ιταλία υπάρχει και η περίπτωση της Ισπανίας, όπου η κυβέρνηση του Mariano Rajoy βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόταση μομφής και ψηφοφορία στο κοινοβούλιο έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Ο Chandler εκτιμά ότι το αποτέλεσμα στην Ισπανία δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα, κάτι που δεν είναι σίγουρος ότι ισχύει για την εξέλιξη της ιταλικής κρίσης.
Αυτό που σίγουρα κανείς δεν γνωρίζει είναι πως θα αντιδράσει η ΕΚΤ, με τους αναλυτές να δηλώνουν ότι ο Draghi εάν συνεχιστούν τα προβλήματα στην Ιταλία μάλλον θα σκεφθεί διπλά πριν ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2018 τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως εκτιμά κορυφαίος trader «ο Draghi έχασε τον έλεγχο της ιταλικής αγοράς ομολόγων.
Νομίζω ότι θα κάνει δηλώσεις ώστε να καλμάρει τα νεύρα των επενδυτών αλλά δεν βλέπω με ποιον άλλο τρόπο μπορεί να βοηθήσει, πέραν από το να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της ΕΚΤ».
Ένας ακόμη αναλυτής εκτιμά ότι η ΕΚΤ παραμένει σιωπηλή για το θέμα της Ιταλίας, καθώς μάλλον της αρέσει ο τρόπος με τον οποίο οι αγορές «διδάσκουν» τη χώρα και της στέλνουν το μήνυμα να «παίξει με τους κανόνες της Ευρωζώνης».

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης