Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν αποσταθεροποιούν την πολιιτκή των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν

Πώς οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν αποσταθεροποιούν την πολιιτκή των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν
Πώς οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν αποσταθεροποιούν την πολιιτκή των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν
Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να γίνει θύμα των εκτεταμένων κυρώσεων της κυβέρνησης του Donald Trump κατά της Τεχεράνης, που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της απόφασης των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 στις αρχές Μαΐου 2018.
Ένα σημαντικό συγκρότημα λιμένων αναπτύσσεται στη νότια ακτή του Ιράν, το οποίο πρόκειται να δημιουργήσει ένα εμπορικό διάδρομο  στο Αφγανιστάν, παρέχοντάς του νέα πρόσβαση στις εμπορικές οδούς του Ινδικού Ωκεανού.
Όμως, οι διεθνείς εταιρίες που συμμετέχουν στην επένδυση και τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου project, που υποστηρίζεται από την Ινδία βρίσκονται πλέον σε κατάσταση αμηχανίας εν μέσω φόβων τιμωρίας από τις ΗΠΑ για επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ιράν.
Το έργο κατασκευής του λιμένα Chabahar, του οποίου η ανάπτυξη οδηγείται από την Ινδία, έχει τη δυναμική να ενισχύσει το εμπόριο του Αφγανιστάν κατά εκατομμύρια δολάρια.
Σκοπεύει επίσης να θέσει τα θεμέλια των υποδομών για την ανάπτυξη του κλάδου εξόρυξης του Αφγανιστάν, ο οποίος εκτιμάται ότι αξίζει δισεκατομμύρια.
Η Ινδία βασίζεται στο Ιράν για πρόσβαση στο έδαφος του Αφγανιστάν και βλέπει την αύξηση του εμπορίου ως μέσο για τη μείωση της επιρροής του Πακιστάν στη χώρα.
Σχεδόν 17 χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για την ανατροπή των Ταλιμπάν, η πολύπαθη χώρα ταλανίζεται από φτώχεια, ανεργία και τρομοκρατία.
Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει εδώ και χρόνια την ινδική δέσμευση για βοήθεια στην εξασθενημένη οικονομία του Αφγανιστάν, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική βοήθεια, ακόμα κι αν απαιτείται η βοήθεια μέσω του Ιράν.
Η επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν θα μπορούσε να απειλήσει τον μακροπρόθεσμο στόχο της πολιτικής των ΗΠΑ για σταθεροποίηση του Αφγανιστάν μέσω της οικονομικής ανάπτυξης.
«Αυτή η πολιτική απομόνωσης του Ιράν είναι αντίθετη με τα άμεσα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Marcus Chenevix, στρατηγικός αναλυτής της MENA στο TS Lombard.
Με την πολιτική αυτή, πιθανόν το Αφγανιστάν θα αναγκαστεί να αποσυνδέσει τους δεσμούς με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς του εταίρους, δήλωσε, «η κυβέρνηση Trump πλήττει την πολύπαθη αφγανική οικονομία με ακόμη ένα σοκ σε μια εποχή που η κυβέρνηση αγωνίζεται ήδη ενάντια στους αναζωογονημένους Ταλιμπάν».
Ένα τριμερές μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε το 2016 μεταξύ Ινδίας, Ιράν και Αφγανιστάν διέθεσε 21 δισ. δολάρια για το έργο - 9 δισ. δολάρια για το λιμάνι του Chabahar και τα υπόλοιπα 12 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας εξόρυξης  σιδηρομεταλλευμάτων του Αφγανιστάν.
Ο Ashraf Haidari,, Γενικός Διευθυντής Πολιτικής και Στρατηγικής στο Υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν, μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης του έργου, για λόγους ασφαλείας.
«Αυτό θα δώσει ώθηση στο Αφγανιστάν από τα αυξημένα έσοδα διαμετακόμισης, ενισχύοντας άμεσα τη στασιμότητα της οικονομικής μας ανάπτυξης», δήλωσε στο CNBC.
«Και θα δημιουργήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης που χρειαζόμαστε για τη νεολαία μας, αποτρέποντας αποτελεσματικά την πρόσληψη και εκμετάλλευσή τους από τρομοκρατικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και του ISIS».
 

Επανάσταση των Ταλιμπάν

Οο Ταλιμπάν είναι πιο ισχυρός τώρα από ότι οποιαδήποτε στιγμή από την εισβολή των ΗΠΑ και λέγεται ότι ασκούν επιρροή στα δύο τρίτα της χώρας.
Περιγράφοντας τις κυρώσεις σε σχέση με το Αφγανιστάν, ο David Brewster, ανώτερος ερευνητής του Κέντρου Εθνικής Ασφάλειας της Καμπέρα, δήλωσε στο CNBC: «Είναι πραγματικά ένα αυτογκολ από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να λειτουργεί το παράνομο εμπόριο οπίου, το οποίο εκτιμάται ότι αποφέρει έσοδα 2 δισ. δολαρίων ετησίως. Είναι επίσης μια σημαντική πηγή εσόδων για τους Ταλιμπάν.
Ο λιμένας Chabahar και ο εμπορικός διάδρομος φαινομενικά θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για τους αφγανούς εξαγωγείς και αγρότες, για λογαριασμό των οποίων αφγανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στην Ουάσινγκτον για εξαιρέσεις από τις σε κυρώσεις - μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.
«Η επίδραση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, σε Αφγανιστάν, Ινδία και Πακιστάν δεν έχει εξεταστεί είτε θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας», δήλωσε ο Hasnain Malik, διευθυντής της στρατηγικής στην επενδυτική τράπεζα Exotix του Λονδίνου.
«Οι προοπτικές σταθεροποίησης του Αφγανιστάν και τελικά η απομάκρυνση στρατευμάτων των ΗΠΑ απαιτούν τη συνεργασία όλων των περιφερειακών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν».
Από την άποψη αυτή, είπε, είναι προς το συμφέρον του Αφγανιστάν να έχει πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα λιμάνια - αυτή τη στιγμή γίνεται σεβαστή στο Πακιστάν, με το οποίο είχαν συχνές διαμάχες και κλείσιμο των συνόρων.
Ένας υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο CNBC ότι οι κυρώσεις «αποσκοπούν να διαταράξουν τις κακοήθεις δραστηριότητες και τη συμπεριφορά του Ιράν και να σταματήσουν τη χρηματοδότηση για τις πυρηνικές του δραστηριότητες», προσθέτοντας ότι «συζητάμε για την απόσυρσή μας από την JCPOA και την εκ νέου επιβολή του Ιράν κυρώσεις με όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας».
Η Τεχεράνη παρείχε στρατιωτική βοήθεια στους Ταλιμπάν για περίπου μια δεκαετία, με τη μορφή «ελαφρών όπλων, χειροβομβίδων (RPG) και ακόμη στρατιωτικής εκπαίδευσης για τις δυνάμεις των Ταλιμπάν στο ιρανικό έδαφος», σύμφωνα με έκθεση της RAND Corporation από το 2014.
Η κυβέρνηση του Ιράν, ιδιαίτερα το Σώμα των Επαναστατικών Φρουρών, αντιτίθεται επιθετικά σε οποιαδήποτε αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Πιθανότητα ανάφλεξης

«Απομονώνοντας το Ιράν από την παγκόσμια οικονομία, οι ΗΠΑ ενισχύουν τις εθνικιστικές φωνές στην ιρανική κυβέρνηση.
Μια παγκοσμίως απομονωμένη οικονομία δεν έχει τίποτα να χάσει», δήλωσε ο Chenevix.
«Απλά επιβάλλοντας κυρώσεις η κυβέρνηση  Trump διευκολύνει τους σκληροπυρηνικούς να αναλάβουν την εξωτερική πολιτική του Ιράν».
Ο Malik συμφώνησε, υποδεικνύοντας ότι οι κυρώσεις μπορεί να έχουν το αντίθετο σκοπούμενο αποτέλεσμα.
«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας του περιφερειακού κινδύνου, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των χαμηλότερων εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι οι σκληροπυρηνικοί που ευνοούν την ξένη παρέμβαση ενδέχεται να ενθαρρυνθούν από τη διάλυση της πυρηνικής συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης