Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η γερμανική πρόταση για το ελληνικό χρέος: 3ετής επιμήκυνση, μετά υβριδικό Γαλλικό μοντέλο, έλεγχο κάθε 5 έτη και χωρίς ΔΝΤ

Η γερμανική πρόταση για το ελληνικό χρέος: 3ετής επιμήκυνση, μετά υβριδικό Γαλλικό μοντέλο, έλεγχο κάθε 5 έτη και χωρίς ΔΝΤ
Η ιταλική κρίση....δεν αποτελεί δέλεαρ για τους γερμανούς να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Χαμηλού βεληνεκούς είναι η γερμανική πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς σύμφωνα με γερμανικές πηγές με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία το bankingnews προκύπτει ότι ο Scholz ο γερμανός υπουργός οικονομικών δεν αποκλίνει από την γραμμή Schaeuble…
Συγκεκριμένα σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι προτάσεις που στέλνουν οι γερμανοί στους θεσμούς είναι
1)Επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής για 3 χρόνια όχι για 5 ή 8 χρόνια ή 10 που ζητάει το ΔΝΤ.
2)Μετά τα 3 χρόνια επιμήκυνσης να υιοθετηθεί ένα υβριδικό μοντέλο του γαλλικού σχεδίου που συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης με την ανάπτυξη.
3)Η Γερμανία προτείνει κάθε 5 χρόνια ελέγχους για το χρέος δηλαδή να γίνεται αξιολόγηση των μέτρων, της απόδοσης τους με βάση έκθεση βιωσιμότητας DSA.
4)Η Γερμανία δεν θα επιμείνει εάν το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει.
Έχουν αποδεχθεί οι γερμανοί ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό τρίτο πρόγραμμα.
5)Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η Γερμανία θέλει την άμεση αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ή τμηματικά.
6)Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα δοθούν τμηματικά.
Υπάρχουν και άλλες πτυχές στο γερμανικό σχέδιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που προφανώς δεν ήθελε να αποκαλύψει η γερμανική πηγή.
Η ουσία πάντως είναι ότι με βάση αυτά τα μέτρα για το ΔΝΤ…με τίποτε δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Έχει τονιστεί ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που ετοιμάζει ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης αποτελεί καλή πρόφαση για την Γερμανία να δώσει τα λιγότερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους...παρά την ιταλική κρίση.
Η ιταλική κρίση....δεν αποτελεί δέλεαρ για τους γερμανούς να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Με βάση τα προτεινόμενα μέτρα η έννοια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι προκλητικά παρωχημένη, πρόκειται για μια υποτυπώδη μικρής κλίμακας διευθέτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης