Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σενάριο για προληπτική γραμμή (ECCL) φέρνει η κρίση στην Ιταλία – Εργαλείο που δεν θα το χρησιμοποιήσουμε λέει η Αθήνα

tags :
Σενάριο για προληπτική γραμμή (ECCL) φέρνει η κρίση στην Ιταλία – Εργαλείο που δεν θα το χρησιμοποιήσουμε λέει η Αθήνα
Στο τελευταίο Eurogroup υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες νέο «μασάζ» από τους θεσμούς για την εφαρμογή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
«Νάρκη» στον δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια αποτελεί η κρίση στην Ιταλία, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου να εκτοξεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο, βάζοντας έτσι πάνω στο τραπέζι σενάρια για αλλαγή της στρατηγικής για την Ελλάδα.
Η ένταξη της χώρας σε προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου είναι τα από τα σενάρια που επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο ενώ το αμέσως επόμενο αναφέρεται ακόμη και σε μία πιθανή παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, ως το τέλος του 2018, μέχρι να περάσει η τρικυμία στις αγορές των ομολόγων.
Το πιο επικρατέστερο είναι αυτό της πιστωτικής γραμμής, υπέρ της οποίας είναι και οι δανειστές, αρκεί βέβαια να το ζητήσει η Αθήνα.
Στο τελευταίο Eurogroup υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες νέο «μασάζ» από τους θεσμούς για την εφαρμογή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Η ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προβλέπει αυστηρούς τακτικούς ελέγχους, προαπαιτούμενα, διαρθρωτικά ορόσημα που θέλει να αποφύγει η Αθήνα μετά το «αφήγημα» της καθαρής εξόδου και το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων που έχει «κτίζει» με τα «κεφάλαια του ΕSM  και τα repos από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο μαζί με τα κονδύλια της τελευταίας δόσης θα ξεπεράσει τα 25 δις. ευρώ και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως το τέλος του 2020.Επομένως, το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο η Ελλάδα δεν το έχει ανάγκη για τον επόμενο ενάμιση χρόνο από τη στιγμή που δεν πιέζεται να βγει στις αγορές για να ανανεώσει παλιά δάνεια που λήγουν.
«Είναι λογικό, λοιπόν να πάρεις ένα εργαλείο που δεν το χρειάζεσαι τώρα αλλά εν ευθέτω χρόνο;» είναι το ερώτημα που θέτει υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών με άριστη γνώση των σεναρίων που έχουν «σερβίρει» οι δανειστές στην Ελλάδα.
Από την άλλη όλοι στην κυβέρνηση παρακολουθούν με αγωνία την εικόνα των αγορών.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  μιλώντας σε τοπικό σταθμό (Prisma 91,6) της Πρέβεζας αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν ωστόσο επέμεινε στην καθαρή έξοδο.
«Το επιχείρημα να μην βγούμε στις αγορές για να μείνουμε στον ESM και να παίρνουμε δάνειο 1-1,5% δεν στέκει για πάντα.
Ο μόνος λόγος να είσαι σε ένα πρόγραμμα είναι για να βγεις κάποια στιγμή από το πρόγραμμα.
Προφανώς ένας ασθενής στην εντατική έχει μεγαλύτερη σιγουριά όταν έχει τα καλώδια αλλά κάποια στιγμή λένε οι γιατροί να τον αποκαλωδιώσουν για να σταθεί στα πόδια του».
Στην ίδια «γραμμή» ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομίας και  Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στον Νότο, αλλά και τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, χωρίς να εξαιρεθεί η Νέα Υόρκη παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε χθες στο 4,94% για να υποχωρήσει αργότερα κάτω από το 4,8%, επίπεδο που δεν έχει επαναληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πρωτομαγιά ήταν μόλις στο 3,8%.
Συγκριτικά, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας έφτασαν στο 3,2% και της Πορτογαλίας το 2,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης