Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβάθμιση των προβλέψεων για Τουρκία - Στο 2,5% η ανάπτυξη το 2018 και στο 2% το 2019

Moody's: Υποβάθμιση των προβλέψεων για Τουρκία - Στο 2,5% η ανάπτυξη το 2018 και στο 2% το 2019
Στις αρχικές της προβλέψεις της, η Moody's έκανε λόγο για ανάπτυξη 4% το 2018 και 3,5% το 2019
Σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, προχώρησε η Moody's, επισημαίνοντας την ένταση των πιέσεων στην αγορά που απορρέει από τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, η Moody's μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 2,5% για το 2018 και στο 2% για το 2019, ενώ σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις η Τουρκία θα παρουσίαζε ανάπτυξη 4% το 2018 και 3,5% το 2019.
«Oι πρόσφατες δηλώσεις του Erdogan σχετικά με τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου ζημίωσαν την αξιοπιστία του πλαίσιο που έχει θέσει η τουρκική κεντρική τράπεζα για τον πληθωρισμό.
Οι δηλώσεις αποδυνάμωσαν επίσης την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ένα άλλο χτύπημα στο κράτος δικαίου.
Η λίρα της Τουρκίας υποβλήθηκε σε μεγαλύτερη πίεση από τα άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, με την καθυστερημένη πολιτική απάντηση της κεντρικής τράπεζας να επιτείνει την πτώση» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Την ίδια στιγμή, η Moody's προειδοποίησε για περαιτέρω κίνδυνο, δεδομένου ότι η χώρα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τη βραχυπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση.
«Η επιδείνωση των εσωτερικών και εξωτερικών ανισορροπιών, καθώς και η εξάρτηση από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, αύξησαν την ευαισθησία στην αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως και την υποτίμηση του νομίσματος.
Η έκθεση σε ξένο νόμισμα τόσο του τραπεζικού τομέα όσο και των εταιρειών παρουσιάζει πρόσθετους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» τονίζεται στην ίδια ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης