Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ανάσα» για την Ιταλία - Κέρδη +2,09% για FTSE MIB - Στο 2,95% η απόδοση του 10ετούς, στο 1,74% το 2ετές - Άνοδος +1,2% στη Wall

«Ανάσα» για την Ιταλία - Κέρδη +2,09% για FTSE MIB - Στο 2,95% η απόδοση του 10ετούς, στο 1,74% το 2ετές - Άνοδος +1,2% στη Wall
Αποκλιμακώνεται η πίεση στα ιταλικά ομόλογα
(upd1) Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα (30/5/2018) η ιταλική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ αποκλιμακώνεται η πίεση στα ιταλικά ομόλογα, με τη χώρα να οδεύει ολοταχώς σε νέες εκλογές, καθώς ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini, δείχνει να «καίει» το σενάριο της συγκυβέρνησης με το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 2,09% και έκλεισε στις 21.797,82 μονάδες. 
Σε τροχιά σημαντικών κερδών βρέθηκε και η αμερικανική αγορά, κυρίως λόγω της ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου.




Την ίδια ώρα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,95%, μετά το υψηλό 4 ετών του 3,38% που «άγγιξε» χθες, ενώ του 2ετούς διαμορφώνεται στο 1,74%, έχοντας ανέλθει χθες στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.




Στο ταμπλό, ριμπάουντ κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών, μετά τις μεγάλες απώλειες στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.
Η Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε σχεδόν κατά 3%, η Banco Bpm σημείωσε άνοδο 3,2%, ενώ η Mediobanca κατέγραψε «άλμα» 7,1%.

Μια νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία δείχνει πλέον ως το πιο πιθανό σενάριο.
Ο Matteo Salvini της Λέγκας φρόντισε νωρίτερα σήμερα το πρωί να βάλει οριστικά τέλος στη διαφαινόμενη νέα κυβερνητική συμμαχία με το Κίνημα των 5 Αστέρων, ενώ τόνισε ότι η Ιταλία πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές, αλλά όχι τον Ιούλιο όπως ήθελε ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός του σύμμαχος Luigi Di Maio, παραπέμποντας στο αρχικό σενάριο της προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο.
Στην προοπτική αυτή όμως εναντιώθηκε άμεσα και κατηγορηματικά ο Di Maio, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή μόνο δύο δρόμοι υπάρχουν: είτε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Conte - βάζοντας τέλος στα σενάρια περί κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό προερχόμενο από τη Λέγκα του Βορρά - είτε άμεση προσφυγή στις κάλπες, δηλαδή τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, με κέρδη έκλεισαν και τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.



Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 12.783,76 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,75% στις 7.689,57 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,2% χαμηλότερα, στις 5.427,35 μονάδες.





Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 9.566,20 μονάδες
, καθώς ξεκινά η συζήτηση στο ισπανικό κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, η οποία θα κορυφωθεί μεθαύριο Παρασκευή με την κρίσιμη ψηφοφορία.
Εμμένοντας στην αρχική τους θέση, οι Ciudadanos ανέφεραν σήμερα ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής κατά του Rajoy, καθώς δεν επιθυμούν να διευκολύνουν την άνοδο των Σοσιαλιστών στην εξουσία.
Χωρίς την στήριξη των Ciudadanos, η πρόταση μομφής θα απορριφθεί, ωστόσο δεν αποκλείεται το κόμμα του Albert Rivier να καταθέσει δική του πρόταση, με ανεξάρτητο υποψήφιο πρωθυπουργό και στόχο την προσφυγή στις κάλπες.
Ο Rajoy επανέλαβε σήμερα από το βήμα του κοινοβουλίου ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την 4ετή θητεία τους και δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμη και αν απορριφθεί η πρόταση μομφής, οι πρόωρες εκλογές είναι το επικρατέστερο σενάριο και για την Ισπανία.

Σημαντικά κέρδη στη Wall Street

Εν τω μεταξύ, άνοδο σημείωσε και η Wall Street, καθώς η ανάκαμψη στην αγορά της Ιταλίας ευνοεί το επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως, ενώ οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά σε μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ.
Επιπρόσθετα η δημοσιοποίηση του Beige Book της Fed δεν φαίνεται να ανησύχησε την αγορά, με την κεντρική τράπεζα να χαρακτηρίζει ως «μέτρια» την ανάπτυξη των ΗΠΑ και ως «σφιχτή» την αγορά εργασίας, καθώς ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης και των αποδοχών δεν ήταν ικανοποιητικός.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να ενισχυθεί 1,2% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των  24.668 μονάδων.
Κέρδη 1,27% για τον S&P 500 στις 2.724 μονάδες, ενώ 0,89% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 7.462 μονάδες.
Πιέσεις για τον δείκτη «φόβου» VIX ο οποίος υποχώρησε 11,9% στις 14,99 μονάδες.





Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο του 2018 ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,2% ετησίως, αντί της ανάπτυξης 2,3% που είχε αναφερθεί αρχικά, έναντι ανάπτυξης 2,9% του δ’ τριμήνου του 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ α’ τριμήνου θα παρέμενε αμετάβλητος στο 2,3%.
Παράλληλα η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει «μέτρια» όπως υπογραμμίζεται στο Beige Book της Fed, με την αγορά εργασίας να χαρακτηρίζεται ως «σφιχτή», καθώς καταγράφηκε ήπια αύξηση τόσο της απασχόλησης όσο και των αποδοχών των εργαζομένων.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1% κατά το α’ τρίμηνο του 2018, αντί της αύξησης 1,1% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το β’ τρίμηνο του 2013, ενώ κατά το δ’ τρίμηνο του 2017, οι δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 4%.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε λιγότερες από τις αναμενόμενες θέσεις εργασίας τον Μάιο του 2018.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ADP, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 178.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο, λιγότερες από τις 190.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα υποβαθμίστηκαν σημαντικά, δείχνοντας μια αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 163.000, κατά 41.000 λιγότερες σε σχέση με τις 204.000 που είχαν αναφερθεί αρχικά.
Από την άλλη, θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, που έδειξαν μια ελαφριά μείωσή του για τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο υποχώρησε κατά 0,6% στα 68,2 δισ. δολ., από 68,6 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 71 δισ.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, καθώς ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε χθες ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις εμπορικές κινήσεις κατά του Πεκίνου, λίγες ημέρες αφότου οι δύο χώρες ανακοίνωσαν μια προσωρινή λύση στη διαμάχη τους και ανέφεραν ότι η μεταξύ τους ένταση μετριάστηκε.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μέχρι τις 15 Ιουνίου, η Ουάσιγκτον θα δημοσιεύσει μια λίστα με κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. δολ. στα οποία θα επιβληθεί δασμός 25%.
Το Πεκίνο έστειλε σήμερα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ πως η Κίνα δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο, τονίζοντας, ωστόσο ότι δεν τον φοβάται.
«Οι ΗΠΑ και η Κίνα να συναντηθούν στη μέση της διαδρομής.
Η Κίνα δεν θέλει εμπορικό πόλεμο αλλά δεν τον φοβάται κιόλας», υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying.

Ιταλία: Το 3% άγγιξε το επιτόκιο 10ετών ομολόγων στη σημερινή δημοπρασία, από 1,7% στην προηγούμενη - Άλμα στο 2,32% στο 5ετές, από 0,56%

Το ποσό των 5,57 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων, άντλησε σήμερα η ιταλική κυβέρνηση, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3%, έναντι 1,7% στην προηγούμενη.
Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 1,48, από 1,39 στην προηγούμενη, ενώ το ιταλικό δημόσιο είχε στόχο να αντλήσει 3,75-6,0 δισ. ευρώ.
Η απόδοση του 3% στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας αποτελεί υψηλό 4ετίας, με τη χώρα να δείχνει ότι έχει προκαλέσει την επιφυλακτικότητα των ξένων κυρίως επενδυτών, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.
Βέβαια, η κίνηση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει τελικώς στην έκδοση του ομολόγου με την κινητοποίηση των ιταλικών κυρίως τραπεζών, ήταν στην προσπάθεια να δοθεί ένα μήνυμα ότι αφενός μεν έχει την στήριξη των εγχώριων θεσμικών και αφετέρου ότι δεν έχει διαταραχθεί η κανονικότητα στη χώρα.
Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση μέσω 5ετούς ομολόγου άντλησε 1,75 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να εκτοξεύεται στο 2,32%, από 0,56% στην προηγούμενη δημοπρασία.
Ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,53.
Τέλος, μέσω 7ετούς ομολόγου άντλησε 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.
Ιστορικά, το κρατικό ομόλογο της Ιταλίας έφθασε στο ιστορικό υψηλό του 14,20% τον Οκτώβριο του 1992 και σε ιστορικό ρεκόρ του 1,05% τον Αύγουστο του 2016.

Ασία

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (30/5) οι αγορές στην Ασία, μετά την πτώση που σημειώθηκε σε ευρωαγορές και Wall Street, καθώς η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό στους επενδυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,50% στις 22.022,50 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από την ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου, με το ιαπωνικό νόμισμα να λειτουργεί ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές σε περιόδους αστάθειας.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,48% στις 5.984,70 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη KOPSI στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -1,96% και τις 2.409,03 μονάδες.
Οι νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκάλεσαν νέα πτώση για τους δείκτης Shanghai Composite και SZSE Component, με τον πρώτο να υποχωρεί κατά -2,53% στις 3.041,65 μονάδες, και τον δεύτερο να καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,35% στις 10.105,79 μονάδες.
Οι ΗΠΑ διατήρησαν στον τραπέζι την απειλή των εμπορικών κυρώσεων κατά της Κίνας, διαμηνύοντας πως αν το Πεκίνο δεν αναλάβει δράση και δεν διαχειριστεί το θέμα της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας των αμερικανικών επιχειρήσεων θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών ύψους 50 δις ευρώ σε κινέζικα προϊόντα.
Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον θα πιέσει επίσης για την επιβολή περιορισμούς στις επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ καθώς και για έλεγχο των εξαγωγών προς την Κίνα.
Στην εξέλιξη αυτή άμεση ήταν η αντίδραση από το Πεκίνο, το οποίο αφού εξέφρασε την έκπληξη του, γνωστοποίησε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,73% στις 29.958,50 μονάδες, ενώ απώλειες κατέγραψε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -1,30% και τις 10.821,17 μονάδες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης