Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

American Enterprise Institute: Το ευρώ δεν θα επιβιώσει σε περίπτωση Italexit

American Enterprise Institute: Το ευρώ δεν θα επιβιώσει σε περίπτωση Italexit
Η Ιταλία ενδέχεται να προκαλέσει νέα παγκόσμια κρίση, επισημαίνει σε άρθρο του ο Desmond Lachman, του American Enterprise Institute
Στους κινδύνους που θα προκύψουν για το ευρώ σε περίπτωση που η Ιταλία αποχωρήσει από το ευρώ αναφέρεται σε άρθρο του ο Desmond Lachman, του American Enterprise Institute.
«Η Ιταλία ενδέχεται να προκαλέσει νέα παγκόσμιασ κρίση» είναι ο τίτλος του άρθρου, όπου επισημαίνεται ότι «η οικονομία της Ιταλίας είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας, της οποίας η κρίση χρέους ταρακούνησε τα θεμέλια της ευρωζώνης.
Το ενιαίο νόμισμα είναι απίθανο να επιβιώσει στην παρούσα μορφή του εάν η Ιταλία αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη».
Όπως επισημαίνεται η χώρασ έχει την τρίτη μεγαλύτερη αγορά κρατικών ομολόγων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με συνολικό δημόσιο χρέος άνω των 2,5 δισ. δολ..
Σε περίπτωση χρεοκοπίας (default), τα κόστη δανεισμού της Ιταλίας θα αυξηθούν κατά την έξοδο από το ευρώ, προκαλώντας σχεδόν σίγουρα μια ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση που θα φτάσει στις ΗΠΑ.
O Lachman υπενθυμίζει ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης με χρέος στο 133% με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Ελλάδα.
«Η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης συνέβαλε επίσης στην αποδυνάμωση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που διαμορφώνεται σε περίπου 15% του ισολογισμού του τραπεζικού συστήματος» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης