Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία από την πολιτική κρίση της Ιταλίας

NYT: Ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία από την πολιτική κρίση της Ιταλίας
Αυτό που έχει γίνει σαφές κατά την τελευταία δεκαετία ότι οι επιπτώσεις εξαπλώνονται απρόβλεπτα μεταξύ των χωρών σε περιόδους οικονομικής αναστάτωσης
Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο στους επενδυτές παγκοσμίως όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς έχει επανέλθει η συζήτηση περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, αν οι λαϊκιστές διατηρήσουν ή αυξήσουν τα ποσοστά τους στις εκλογές, έρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο σοβαρής τριβής μεταξύ των Ιταλών πολιτικών -οι οποίοι θέλουν να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες- και της Κομισιόν, της ΕΚΤ και της γερμανικής κυβέρνησης που επιμένει στη δημοσιονομική λιτότητα ως προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, για να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει τα ιταλικά ομόλογα.
«Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε ακόμα μία επικίνδυνη φάση, έπειτα από χρόνια κρίσεων που ξεκίνησαν στην Ελλάδα πριν από εννέα χρόνια» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Κανείς δεν θα μπερδέψει τα τελευταία γεγονότα με το μεγάλο δράμα της κρίσης της ευρωζώνης από το 2010 έως το 2012.
Αλλά αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ υψηλότερα.
«Η Ιταλία είναι μια χώρα με μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα από την Ελλάδα, πιο κοντά στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με πολύ πιο υψηλό κρατικό χρέος» σχολιάζεται στο δημοσίευμα των New York Times.

Τα μηνύματα των αγορών

Η πορεία των αγορών -η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων και των μετοχών στην Ευρώπη και παγκοσμίως- δείχνουν ότι ο κίνδυνος κάποιου καταστροφικού αποτελέσματος για την Ευρώπη έχει αυξηθεί.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν λίγες ενδείξεις μετάδοσης των επιπτώσεων, αλλά μια κρίση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο τις τράπεζες όσο και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ανά τον κόσμο.

Το δίλημμα της Ευρώπης

«Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι περισσότερο μια πολιτική κρίση παρά μια χρηματοπιστωτική.
Τα όπλα της ΕΚΤ βοηθούν μόνο όταν οι εκλεγμένοι ηγέτες μια χώρας προσπαθούν να αποφύγουν μια κρίση.
Δεν χρησιμεύουν όταν εάν μια κυβέρνηση στην πραγματικότητα θέλει να αποχωριστεί από την υπόλοιπη Ευρώπη» σχολιάζουν οι New York Times.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η ισχυρή Γερμανία, δεν θα θέλουν να επιχορηγήσουν αυτό που θεωρούν δημοσιονομική απειθαρχία στην Ιταλία.
«Η ώθηση για μεγαλύτερη οικονομική ενότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά την ελληνική κρίση περιλάμβανε από κοινού την εγγύηση των τραπεζών της ηπείρου και την αγορά κρατικών ομολόγων.
Εάν υπάρξει σύγκρουση, και οι δύο πλευρές έχουν λόγο να προσπαθήσουν για ένα θετικό αποτέλεσμα» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η Γερμανία και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί σίγουρα δεν θέλουν τη διάλυση της ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή και στην Ιταλία έχουν καλούς λόγους για την επίτευξη συμφωνίας καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι οικονομικές συνέπειες θα είναι δραματικές.
Ο Roberto Perli της Cornerstone Macro, εκτιμά ότι η πιθανότητα αποχώρησης της Ιταλίας από το ευρώ είναι μόνο 10% έως 15%.
Ο ίδιος αναφέρεται ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πιθανότατα θα επιδιώξουν να εξουδετερώσουν τις εντάσεις τους προσεχείς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης