Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

tags :
Ο πιο μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική ασφαλιστική αγορά
H συνεχής μείωση του πληθυσμού, λόγω της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης, απειλεί το κλάδο με συρρίκνωση
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα, αλλά και για την ιδιωτική ασφάλιση τα επόμενα χρόνια;
Το ερώτημα μου έθεσε φίλος ασφαλιστής σε μία συζήτηση για τις προοπτικές των ασφαλειών στην Ελλάδα.
Η απάντησή μου ήταν πως πρόκειται για την οικονομική στασιμότητα, εάν φυσικά συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια.
Λάθος, μου απάντησε.
Η μεγαλύτερη απειλή είναι η συνεχής μείωση του πληθυσμού. Υπογράμμισε μάλιστα πως στην περίοδο 2010 - 2017 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 110.000.
Η μείωση αυτή των γεννήσεων οφείλεται κατά το ήμισυ στην οικονομική κρίση και κατά το ήμισυ στη φυσική μετατόπιση της αναπαραγωγικής ηλικίας προς τα πάνω.
Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας και πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κα Αλεξάνδρα Τραγάκη, οι γυναίκες στην Ελλάδα επιλέγουν το πρότυπο «λίγο και αργά», κάνοντας λίγα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, αφού κατά μέσο όρο αποκτούν το πρώτο τους παιδί μετά τα 30.
Αλλά οι μεγαλύτερες απώλειες για τη χώρα προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη μετανάστευση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2009 - 2016 ο αριθμός των ατόμων που έφυγαν από την Ελλάδα ανήλθε σε 762.000 άτομα.
Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία ήταν Έλληνες υπήκοοι.
Από το παραπάνω νούμερο τα 434.000 άτομα, ήτοι το 57%, ανήκαν σε νέους ηλικίας από 20 έως 40 ετών.
Τα 150.000 άτομα είχαν ηλικία 20 - 30 ετών.
Αναμφίβολα οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι κατά πλειοψηφία εγκατέλειψαν τη χώρα τα πιο παραγωγικά άτομα και με γνώσεις σε διάφορους τομείς της παραγωγής που έχουν ζήτηση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορείου Αμερικής.
Μετά την παράθεση των παραπάνω στοιχείων, όσοι ασχολούνται με την ιδιωτική ασφάλιση είναι σχετικά εύκολο να υπολογίσουν τις απώλειες σε ασφαλιστήρια, π.χ. αυτοκινήτων, ζωής, υγείας, επιχειρήσεων, κατοικιών κ.λπ.
Η χώρα μας είναι πολύ μικρή για να αντέξει και στο μέλλον τέτοιες απώλειες.
Και δυστυχώς όλα τα παραπάνω προειδοποιούν για στασιμότητα ή αναιμική ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης και γενικότερα της οικονομίας.
Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει σοβαρή οικονομική ανάπτυξη, οπότε και η παραγωγή των ασφαλίστρων θα αυξηθεί στην επόμενη πενταετία κατά 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και να παίξουν έναν μεγάλο ρόλο οι ασφαλιστικές εταιρίες στην οικονομία της χώρας.

Παναγιώτης Δρακάτος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης