Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμες ώρες για το Σκοπιανό μετά το βέτο Ivanov - Διαφωνεί με το «Μακεδονία» η Εκκλησία

tags :
Κρίσιμες ώρες για το Σκοπιανό μετά το βέτο Ivanov - Διαφωνεί με το «Μακεδονία» η Εκκλησία
Έως αύριο Παρασκευή 1/6 αναμένεται να γίνει το τηλεφώνημα Τσίπρα - Zaev
(upd3) Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την τύχη του Σκοπιανού, καθώς θα φανεί πλέον ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης Zaev και αν μπορεί να περάσει τη «γραμμή» της για τα όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα με την ελληνική κυβέρνηση τόσο από τη Βουλή όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Giorgi Ivanov, ο οποίος χθες έστειλε το μήνυμα ότι δεν αποδέχεται μια λύση erga omnes.
Ο Zaev θα μιλήσει σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, όπου και αναμένεται να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα και τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών ενώ ο Πρόεδρος Ivanov θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών, N. Dimitrov προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για όλες τις πτυχές της «κατ’αρχήν συμφωνίας», για την οποία έκανε λόγο χθες ο πρωθυπουργός Zaev.
Το τι θα προκύψει από αυτές τις επαφές και ενημερώσεις περιμένει με αγωνία και η Αθήνα, καθώς το αργότερο έως αύριο Παρασκευή 1/6 αναμένεται να γίνει και το τηλεφώνημα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Zoran Zaev, στο οποίο και θα ξεκαθαρίσει απόλυτα το σκηνικό και αν μπορεί να υπάρξει μια τελική συμφωνία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Zaev είναι θέμα ωρών,  παρά το γεγονός ότι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, διαψεύδουν ότι θα γίνει εντός της ημέρας.
Δεν υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός για σήμερα ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Οι δύο άνδρες, στο τηλεφώνημα που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προς τον Έλληνα ομόλογό του αναμένεται να προσδιορίσουν το κατ ιδίαν ραντεβού τους που θα σηματοδοτήσει την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Giorgi Ivanov, ο οποίος υποστήριξε ότι αρνείται μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που να ισχύει erga omnes, άλλαξαν τα δεδομένα και θόλωσαν περαιτέρω το τοπίο σχετικά με τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία, αναδεικνύοντας τα σοβαρά εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει στο εσωτερικό της ΠΓΜΔ, ο Zoran Zaev.
«Η στάση του προέδρου Ivanov είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ.
Ο πρόεδρος Ivanov δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται στην ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, η οποία δόθηκε στα ΜΜΕ.
Ο Ivanov έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, N. Dimitrov την Πέμπτη (31/5), προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις συζητήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά καθώς και τις ενδεχόμενες προφορικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί.
Εν τω μεταξύ, σημαντικό βήμα σημειώθηκε μετά από παρέμβαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων υπέβαλε αίτημα στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζητώντας να εγκαταλείψει την ονομασία «εκκλησία της Μακεδονίας»
και να υπαχθεί εκ νέου στο Φανάρι υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχριδών». Μάλιστα, το αίτημα συνοδεύεται και από επιστολή του πρωθυπουργού Zoran Zaev προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.



Νωρίτερα την θέση ότι δεν υπάρχει τελική συμφωνία αλλά συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διατύπωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη συμπλήρωση ενός έτους στην πρωθυπουργία της χώρας.
Όπως είπε ο Zaev, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας ενώ υπογράμμισε πως η τελική συμφωνία με την Ελλάδα θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα.
«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα.
Έχουμε μια συμφωνία επί της αρχής.
Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» υποστήριξε ο Zaev, τονίζοντας ότι στη συνέχεια «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία».
Ο Zaev δεν αποκάλυψε πληροφορίες για τα βήματα που θα χρειαστούν εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σε ό,τι αφορά την ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αλλά και το δημοψήφισμα που θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για τη συμφωνία με την Ελλάδα.
«Θα γίνει δημοψήφισμα, οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο.
Οι πολίτες περιμένουν κάποιον που θα μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες» είπε ο Zaev, υπογραμμίζοντας ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

Μαξίμου: Προϋπόθεση για συμφωνία με την πΓΔΜ η συνταγματική αναθεώρηση και το erga omnes

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση», αναφέρει το Μαξίμου.
«Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.
Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.
Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου “Μακεδονία” από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.
Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».


ΝΔ: Τέσσερα ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τις δηλώσεις Zaev - Τι αναφέρει για την αναγνώριση της «μακεδονικής ταυτότητας»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων.
Στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία ρωτά την κυβέρνηση μεταξύ άλλων εάν όντως έχει υπάρξει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Z. Zaev δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

-Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;
- Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
- Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
- Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;
Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Επιστρέφει στην κανονικότητα η εκκλησία της ΠΓΔΜ υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων

Για επιστροφή της εκκλησίας της ΠΓΔΜ στην κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων κάνει λόγο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γεγονός που θεωρείται ως ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση προς επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται πως η εκκλησία της ΠΓΔΜ ζήτησε απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μετονομαστεί από «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδων και να τεθεί υπό την αιγίδα του..
«Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για ανάληψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων, καί αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο κ. Ζάεφ είχε επισκεφθεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε γίνει δεκτός από την ΑΘΠ τον κ.κ. Βαρθολομαίο» αναφέρει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 30/5 14:18)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης