Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ο Oettinger είχε δίκιο - Οι αγορές μαθαίνουν στον κόσμο πως να ψηφίζει - Ρωτήστε και τους Έλληνες

Politico: Ο Oettinger είχε δίκιο - Οι αγορές μαθαίνουν στον κόσμο πως να ψηφίζει - Ρωτήστε και τους Έλληνες
Το Politico σχολιάζει ότι ο Oettinger θα έπρεπε να είχε χειροκροτηθεί για τη δήλωση ότι οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πως να ψηφίζουν
«Οι αγορές θα μάθουν στους Έλληνες να ψηφίζουν σωστά» δήλωσε χθες (29/5/2018) ο Ευρωπαίος επίτροπος Günther Oettinger πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, να του «απαντά» ότι θα πρέπει να σέβεται τους ψηφοφόρους.
Το Politico όμως έχει διαφορετική άποψη και επισημαίνει σε σχετικό του δημοσίευμα ότι «Ο Günther Oettinger έχει δίκιο.
Είτε σας αρέσει είτε όχι, οι αγορές αποφασίζουν πως θα ψηφίσει ο κόσμος.
Απλά ρωτήστε τους Έλληνες».
Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στο καλοκαίρι του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε την προεκλογική του υπόσχεση να μην συμμορφωθεί με τους όρους προγράμματος διάσωσης.
«Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον μαρξιστή υπουργό Οικονομικών, η ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε. 
Πέντε μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους Αριστερούς, η πίεση των αγορών τους ανάγκασε να κλείσουν το χρηματιστήριο, να κλείσουν τις τράπεζες και επιβάλλουν capital controls.
Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους του μνημονίου.
Κέρδισε το ΟΧΙ με 60%» αναφέρει το Politico.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Τσίπρας αντί να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έδιωξε τον Βαρουφάκη.
«Για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, ο Τσίπρας υλοποίησε όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ και των άλλων δανειστών.
Ο λόγος; Όσο σκληροί κι αν ήταν οι όροι του προγράμματος, η εναλλακτική της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, ήταν χειρότερη.
Τελικά, αυτό που ο Τσίπρας και η μπάντα των wannabe κομμουνιστών πέτυχαν είναι να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ανάκαμψη της Ελλάδας και να αυξήσουν το μνημόνιο κατά δεκάδες δισ. ευρώ» τονίζεται.

Θα πάρουν οι Ιταλοί το μάθημα τους;

Σύμφωνα με το Politico, οι Ιταλοί μπορούν να επιλέξουν να πάρουν το μάθημα τους από την Ελλάδα με τον δύσκολο τρόπο.
Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιβιώσει το ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία με την οποία η Ευρώπη αντιμετώπιζε την Ελλάδα, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες το κοινό νόμισμα να αντέξει τέτοια κρίση.
«Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου θα είναι καταστροφικές, όχι μόνο για την Ιταλία, όπου οι πολίτες θα δουν την αξία των assets να αποδεκατίζεται εάν η χώρα επιστρέψει στη λιρέτα.
Το τεράστιο χρέους της Ιταλίας (αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 2,4 τρισ. ευρώ) θα συνεχίσει να διογκώνεται καθώς τα κόστη δανεισμού θα ενισχύονται, αν υποθέσουμε ότι θα βρει επενδυτές» αναφέρει το Politico.
«Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ευχαριστούν τον Oettinger που είπε σκληρές αλήθειες αντί να τον επιπλήττουν σαν ξεροκέφαλο μαθητή» τονίζεται επίσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης