Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - Έως τις 21/6 η μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος

tags :
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - Έως τις 21/6 η μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - Έως τις 21/6 η μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος
Δημοσίευσε σήμερα (30/5) η ΔΕΗ την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, καλώντας τους υποψήφιους επενδυτές να υποβάλουν προτάσεις έως τις 5 το απόγευμα της 21ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με το κείμενο που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της δημόσιας επιχείρησης, η Διαγωνιστική Διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: Η προκριματική Α' Φάση και η Φάση Β', που «θα διέπεται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα περιλαμβάνονται στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών, η οποία θα εκδοθεί στις αρχές Ιουλίου 2018».

Η δημόσια επιχείρηση στην πρόσκληση περιγράφει ως εξής τις μονάδες:

«Η Αποεπενδυόμενη Επιχείρηση Μεγαλόπολης, που θα αποτελείται από τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 με τα σχετικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για τα συνδεόμενα λιγνιτικά κοιτάσματα της Μεγαλόπολης και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή, όπως περαιτέρω περιγράφεται από το Νόμο».
«Η Αποεπενδυόμενη Επιχείρηση Μελίτης, που θα αποτελείται από τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη 1, όπως επίσης και το δικαίωμα (και σχετικές άδειες) για οικοδόμηση συμπληρωματικής λιγνιτικής μονάδας καλουμένης Μελίτη 2, μαζί με το ορυχείο της Βεύης, το ορυχείο Κλειδί, το ορυχείο Λόφοι Μελίτη και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδοχή, όπως περαιτέρω περιγράφεται από το Νόμο».

Όροι και προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το κείμενο της πρόσκλησης, «κάθε Ενδιαφερόμενο Μέρος πρέπει επίσης σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Νόμου να προσκομίσει αποδείξεις ότι έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένης, όχι περιοριστικά, της εμπειρίας στην παραγωγή ηλεκτρισμού, στη διαχείριση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας».
Σε περιπτώσεις συμμετεχουσών Συμπράξεων, τουλάχιστον ένα εκ των μελών των πρέπει να πληροί τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αν το Ενδιαφερόμενο Μέρος είναι νομικό πρόσωπο που δημοσιεύει χρηματοοικονομικές καταστάσεις ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή, ο μέσος όρος (που προκύπτει από ενοποιημένες καταστάσεις, εφόσον υπάρχουν) ίδιων κεφαλαίων του, που προκύπτει από τις ετήσιες ελεγμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των τριών τελευταίων χρήσεων, πρέπει να είναι ίσος με ή μεγαλύτερος από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Αν ένα μέλος μιας σύμπραξης Ενδιαφερόμενου Μέρους είναι διαχειριστής κεφαλαίων ή εταιρία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity firm), πρέπει να έχει ενεργά δεσμευμένα κεφάλαια τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες χρηματοοικονομικές ελεγμένες καταστάσεις (ή ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, αναλόγως της περίπτωσης) ή σύμφωνα με τις εκθέσεις των ελεγκτών της ή σύμφωνα με ανάλογη πιστοποίηση επικυρωμένη από έναν ορκωτό ελεγκτή-λογιστή.

Η Β' Φάση

Σχετικά με τη Β' Φάση, η πρόσκληση αναφέρει:

Οι Επιλέξιμοι Συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης (εκτός των άλλων) κατά τη Φάση Β' τα ακόλουθα:

 - Πρόσβαση σε εικονικό δωμάτιο (-α) αρχείου που θα δημιουργηθεί σχετικά με τις Αποεπενδυόμενες Επιχειρήσεις, προκειμένου να διεξάγουν το νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχό τους
 - οδηγίες σχετικά με Ερωτήσεις & Απαντήσεις αναφορικά με τις πληροφορίες στο εικονικό δωμάτιο αρχείου
- φορολογικές, λογιστικές και νομικές αναφορές του πωλητή στον βαθμό που είναι διαθέσιμες
- οδηγίες για την υποβολή τραπεζικής εγγύησης
- σχέδια Συμβάσεων Μεταβίβασης Μετοχών για σχολιασμό εντός των προθεσμιών που θα τεθούν από τη ΔΕΗ
- και - τις SLAs - τις Δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της 19.01.2018 (COMP/38.700 - Ελληνικές αγορές λιγνίτη και ηλεκτρισμού), κατόπιν αιτήματος.

Η υπογραφή της σύμβασης

Έως τις 17 Οκτωβρίου του 2018 θα πρέπει να έχει υπογραφεί η σύμβασης μεταβίβασης μετοχών, όπως περιγράφει σχετικώς το κείμενο του διαγωνισμού:
«Μετά την υποβολή της (των) τελικής προσφοράς/ών η ΔΕH δύναται να λάβει γνωμοδότηση περί του δίκαιου και ευλόγου του προσφερομένου τιμήματος (fairness opinion), για να αξιολογήσει τις προσφορές αυτές. Μετά την επιλογή του (των) Προτιμώμενου Στρατηγικού Επενδυτή (-ων), ο Πωλητής και ο (οι) Προτιμώμενος Στρατηγικός Επενδυτής (-ες) θα υπογράψουν τη Σύμβαση (- εις) Μεταβίβασης Μετοχών όχι αργότερα από την 17.10.2018, δηλαδή εντός 6 έξι (6) μηνών μετά την έγκριση των Δεσμεύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
 
Το έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr
 
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή να πάρουν το φάκελο οι εγχώριοι όμιλοι, κινέζικες εταιρίες αλλά πιθανόν και ευρωπαικές.
Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι θα επιχειρήσουν να προσδιορίσουν το κόστος λειτουργίας και να ζυγίσουν τα δεδομένα για να καταλήξουν στο αν θα προχωρήσουν ή όχι στην δεύτερη φάση.
Εκεί οι όροι θα είναι αυστηροί και δεσμευτικοί για τους υποψήφιους επενδυτές.
Βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι οι υψηλές τιμές που έφθασαν οι εκπομπές ρύπων CO2, οι οποίες ανήλθαν αισίως σε 17 ευρώ /τόνο. Αποτελούν το βασικό αντικίνητρο για την απόκτηση ελέγχου και λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων λόγω αύξησης του κόστους.
Εντούτοις οι επαφές που υπάρχουν μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας έχουν βάλει τις βάσεις για την προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου προς εξυπηρέτηση αμοιβαίων συμφερόντων.
Το παζλ είναι σύνθετο καθώς όλοι συμφωνούν ότι η έναρξη εφαρμογής του Target Model από το 2019 θα δώσει την δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων που σταδιακά μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος για την βιομηχανία.
Πηγές προσκείμενες στην βιομηχανία σημειώνουν ότι πολλά θα κριθούν από τον υπολογισμό του οριακού κόστους της λιγνιτικής παραγωγής.
Οι μεγάλοι όμιλοι βρίσκονται σε φάση συγκρότησης των σχημάτων που θα κατέβουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Τον φάκελο θα πάρει ο Όμιλος Μυτιληναίου, η Βιοχάλκο, ο Όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική Senshua κατά πάσα πιθανότητα και ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα.
Ο διαγωνισμός αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπος καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρούσες θα είναι και κινέζικες εταιρίες, οι οποίοι είχαν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως η περίπτωση της SMEC για την Μελίτη, και παράλληλα μπορεί να υπάρξουν και ευρωπαικά σχήματα.

Τα συν και τα πλην

Όπως και να το κάνουμε η επένδυση στους λιγνίτες δεν αποτελεί κάτι πρωτοποριακό για την ενέργεια σήμερα, όμως μπορεί να εξασφαλίζει τον έλεγχο στην παραγωγή ρεύματος και άλλα ανταλλάγματα που θα μπορεί να καταστήσουν ελκυστική την συμμετοχή στον διαγωνισμό
Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι βασικοί ενεργειακοί και βιομηχανικοί παίκτες έχουν άμεσα συμφέροντα με την ΔΕΗ, στοιχείο που προσδιορίζει και τις σύνθετες μορφές των σχέσεων που υφίστανται.
Σε κάθε περίπτωση τα διλήμματα που θα αντιμετωπίσουν οι βιομηχανικοί όμιλοι είναι δεδομένα καθώς διαθέτουν και καθετοποιημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα να επιδιώξουν τις βέλτιστες και πιο ισορροπημένες λύσεις για το σύνολο της πολιτικής τους.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα είναι ανοιχτή δίνοντας την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχήματα να συμμετάσχουν. Οι όροι και οι προδιαγραφές θα γίνουν πιο συγκεκριμένοι στην δεύτερη φάση, όπου εκεί θα ξεκαθαρίσει το πραγματικό ενδιαφέρον.
Η επιχειρηματολογία πάντως που κύκλοι της ΔΕΗ αναφέρουν, έχει να κάνει, με το ότι μακροπρόθεσμα η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να παρέχει τα επίπεδα τιμών με τα οποία μπορεί να τροφοδοτεί τώρα την παραγωγική διαδικασία.


Πηγή:woeldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης