Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Καλοκαίρι με ταλαιπωρία στο ΧΑ; Παραμένει ρευστή η κατάσταση, τι φοβούνται τα στελέχη της αγοράς

Καλοκαίρι με ταλαιπωρία στο ΧΑ; Παραμένει ρευστή η κατάσταση, τι φοβούνται τα στελέχη της αγοράς
Έχει αλλάξει η τάση για αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης – Απαιτείται σημαντική άνοδος για να βελτιωθεί προς το καλύτερο η τεχνική εικόνα
Παρά τη χθεσινή αντίδραση, τα στελέχη του ΧΑ παραμένουν επιφυλακτικά, καθώς οι κίνδυνοι είναι πολλοί και απουσιάζουν οι θετικές ειδήσεις.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία βάζουν σε κίνδυνο την Ελλάδα και αναλυτές εκτιμούν ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου χρειάζεται αυξημένη προσοχή.
Όπως υποστηρίζουν ακόμα και κυβέρνηση να σχηματιστεί, οι επενδυτές δεν πρόκειται να ησυχάσουν και αυτό θα εξακολουθήσει να δημιουργεί θέμα στην Ελλάδα και ειδικά στις τράπεζες.
Επιπλέον τα ομόλογα στις ΗΠΑ, έδειξαν μία μικρή αποκλιμάκωση, αλλά σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που τα παρακολουθούν, η αποκλιμάκωση ερμηνεύεται ως μία στάση και εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί.
Το ΧΑ επηρεάζεται από την κρίση και η τεχνική εικόνα που εμφανίζει δεν είναι ενθαρρυντική.
Ο γενικός δείκτης αφού έσπασε μία σημαντική στήριξη και χάθηκαν οι 770-785 μονάδες χρειάζεται πλέον σημαντικές θετικές ειδήσεις για να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο το θετικό σενάριο.
Μία θετική είδηση θα ήταν για παράδειγμα να πάρει μία καλή λύση για το χρέος η Ελλάδα, αλλά αναλυτές αναφέρουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για μία τέτοια εξέλιξη.
Την ίδια ώρα τεχνικοί αναλυτές σημειώνουν πως δεν είναι αρκετό να μπει ξανά μέσα στο ανοδικό κανάλι ο γενικός δείκτης.
Για να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν θα πρέπει να περάσει πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών που είναι λίγο κάτω από τις 800 μονάδες.
Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν βλέπουν λόγο να οδηγηθεί άμεσα η αγορά πάνω από το συγκεκριμένο σημείο.
Το αρνητικό σενάριο, που συγκεντρώνει με τα τωρινά δεδομένα τις περισσότερες πιθανότητες είναι να προσεγγίσει το ΧΑ τις 700 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση αναλυτές υποστηρίζουν πως πιθανότατα το καλοκαίρι θα έχει υψηλή μεταβλητότητα και θα υπάρξει αρκετή ταλαιπωρία.
Διαγραμματικά άσχημη είναι η εικόνα και αρκετών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς φαίνεται πως έχουν αλλάξει τάση.
Δηλαδή, εκτός των τραπεζών που επηρεάζονται άμεσα και φάνηκε από την πορεία τους στις προηγούμενες συνεδριάσεις (είχαν απόδοση χειρότερη από αυτή της αγοράς), μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ διαπραγματεύονται κάτω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών και δείχνουν πως έχουν περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης.  
Για να βελτιωθεί τεχνικά η εικόνα θα πρέπει για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ να ξεπεράσει τα 9,80-10 ευρώ, υποστηρίζουν τεχνικοί αναλυτές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης