Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα τιμολόγια της κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζουν πτώση έως 38% από το 2011

Τα τιμολόγια της κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζουν πτώση έως 38% από το 2011
Στην κορυφή η Ελλάδα με βάση τους φόρους στην κινητή τηλεφωνία
Ένα λάθος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μας κατατάσσει στις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε. στον τομέα των υπηρεσιών της κινητής τηλεφωνίας ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) κ. Γιώργος Στεφανόπουλος μιλώντας σε συνέδριο για το μέλλον των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ υποστήριξε ότι έχει στείλει επιστολή στην Ελληνική Στατιστική Αρχή όπως και στη EUROSTAT, επισημαίνοντας το λάθος.
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ΕΕΚΤ εντοπίζεται ένα  πρόγραμμα ομιλίας και όγκου δεδομένων internet πριν από επτά χρόνια με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της ΕΛΣΤΑΤ να το έχουν ως σημείο αναφοράς το οποίο όμως δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα πραγματικότητα.
Πρόκειται για ένα πακέτο αξίας 48 ευρώ που έδινε 1 GB internet και 300 λεπτά ομιλίας.
Ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος υποστήριξε ότι σήμερα δεν υπάρχει ανάλογο πακέτο στην αγορά και η μέση αξία  πακέτου ομιλίας και internet έχει διαμορφωθεί στα 25 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα η ΕΕΚΤ οι τιμές της κινητής τηλεφωνίας που αφορούν την αξία πακέτων ομιλίας και internet σημειώνουν πτώση από 6,83% στην ομιλία και στην κατανάλωση όγκου δεδομένων οι τιμές έχουν μειωθεί έως 38,4%.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μετά το 2011 αναμόρφωσαν ταχύτατα τα τιμολόγια τους εξαιτίας της κρίσης που επέβαλε νέες συμπεριφορές στους καταναλωτές που αναζητούσαν φθηνότερα πακέτα ομιλίας.
Οι χρεώσεις ομιλίας της κινητής τηλεφωνίας έγιναν φθηνότερες κατά 13,5% το 2011 το 2013 έφθασαν το 13,5% και το 2017  διαμορφώνονται στο 6,8%.
Η κατανάλωση δεδομένων σε MB λόγω της χαμηλής  ζήτησης υπήρξε οριακή μείωση κατά 2,6%  το 2011.
Η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών άρχισε μετά το 2013 σημειώνοντας πτώση 20,9%  και στα τέλη του 2017 τα πακέτα internet έχουν γίνει  φθηνότερα κατά 38,4%.
Η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε χάρη στη ζήτηση για  internet που να σημειωθεί τριπλασιάσθηκε τα τρία τελευταία  χρόνια στη χώρα  μας με αποτέλεσμα στο μέσο καταναλωτή να αντιστοιχούν 0,65 GB το μήνα όταν όμως στην Ελβετία για κάθε καταναλωτή αντιστοιχούν 6 GB.
Πάντως η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα στη φορολογία καθώς ο καταναλωτής πληρώνει σε φόρους 45 σεντς του ευρώ.
Οι επιβαρύνσεις από το ΦΠΑ  και το ειδικό τέλος εκτοξεύουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση με βάση τη φορολογία.
Πάντως ο μέσος καταναλωτής πληρώνει 14,9 ευρώ το μήνα για τις υπηρεσίες κινητής  τηλεφωνίας ενώ  πριν από τους φόρους η αξίατων υπηρεσιών αποτιμώνται στα 10,7 ευρώ.
Τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 2% το 2017 φθάνοντας  τα 2,9  δισ.  ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης