Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ - Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

tags :
Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ - Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ - Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis δεσμεύθηκε ότι τα αμερικανικά πλοία θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την Κίνα λόγω της στρατιωτικοποίησης στα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Πεκίνο έχει εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία παρά την υπόσχεσή του να μην το κάνει.
Ο Mattis δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις διατηρούν μια «σταθερή παρουσία»  ναυτικών επιχειρήσεων γύρω από τα αμφισβητούμενα νησιά Spratly, προσθέτοντας ότι «μόνο μία χώρα» φαίνεται να ενοχλείται από τους ελιγμούς.



«Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με τα κράτη του Ειρηνικού, αυτός είναι ο τρόπος που δραστηριοποιούμαστε στον κόσμο», δήλωσε ο Mattis στους δημοσιογράφους.
«Αλλά θα αντιμετωπίσουμε όποια χώρα πιστεύουμε ότι δρα εκτός του διεθνούς δικαίου, εκτός των αποφάσεων των διεθνών  δικαστηρίων που έχουν αποφανθεί για το θέμα».
Τα σχόλια του Mattis ακολουθούν τη δυσαρέσκιεα του Πεκίνου, καθώς δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έπλευσαν γύρω από τα νησιά Paracel, τα οποία βρίσκονται βόρεια του Spratlys.
Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε σε άρθρο του ότι το αμερικανικό πλοίο USS Higgins (DDG-76) και το πλοίο USS Antietam έφτασαν σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την έντονα αμφισβητούμενη, στρατιωτικοποιημένη αλυσίδα νησιών Paracel στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιχειρήσεις ελιγμών κοντά στα νησιά Tree, Lincoln, Triton και Woody στο Paracels», είπε μια πηγή στο Reuters.



Οι πηγές υποστηρίζουν ότι το πέρασμα είχε προγραμματιστεί πριν από ένα μήνα, καθώς οι αποστολές για την πλεύση πολεμικών πλοίων γύρω από τα στρατικοποιημένα μησιά του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν γίνει πια ρουτίνα. Το κίνητρο της Ουάσιγκτον πίσω από την επιχείρηση λέγεται ότι αντισταθμίζει τις προσπάθειες του Πεκίνου να περιορίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις κρίσιμες εμπορικές θαλλάσιες οδούς των νησιών.
Το Ναυτικό των ΗΠΑ διεξάγει περιοδικά επιχειρήσεις «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» στην αμφισβητούμενη πλωτή οδό, πλέοντας κοντά στα στρατικοποιημένα νησιά όπου η Κίνα έχει χτίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως τρόπο να δείξει ότι απορρίπτει τυχόν εδαφικές αξιώσεις από άλλα κράτη.



«Θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μόνο μία χώρα που φαίνεται να λαμβάνει ενεργά μέτρα για την απόρριψη τέτοιων επιχειρήσεων ή να δηλώνει τη δυσαρέσκειά της, αλλά είναι διεθνή ύδατα και πολλά έθνη θέλουν να δουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, γι 'αυτό θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο Mattis.

Κλιμακώνεται η ένταση

Οι δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 12 Μαΐου αποκάλυψαν πυραύλους επιφανείας-αέρος ή μονάδες πυραύλων cruise τοποθετημένες στο νησί Woody.



Στις αρχές Μαΐου, η Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) για πρώτη φορά τοποθέτησε αρκετά  στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα στα νησιά της Νότιας Θάλασσας.
Σε μια ανακοίνωση της η κινεζική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι «ένα τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) πρόσφατα έστειλε πολλαπλά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου H-6K, για να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις σε νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας για να βελτιωθεί η επιχειρησιακή  ικανότητά με στόχο τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών ανά πάσα στιγμή και προς όλες τις κατευθύνσεις».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης