Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: «Πιστός» στις δεσμεύσεις του ο Salvini της Lega - «Ευέλικτος» ο Di Maio του M5S

Ιταλία: «Πιστός» στις δεσμεύσεις του ο Salvini της Lega - «Ευέλικτος» ο Di Maio του M5S
«Ξεκινήσαμε με μία συγκεκριμένη ομάδα και μένουμε πιστοί σε αυτήν», τονίζει ο Salvini – Κυβέρνηση με τον Savano αλλά όχι στη θέση του ΥΠΟΙΚ δέχεται ο Di Maio
Με ένα θρίλερ χωρίς τέλος συνεχίζει να μοιάζει η πολιτική ζωή στην Ιταλία, με ορισμένες κινήσεις εκ μέρους των βασικών πρωταγωνιστών να θυμίζουν όντως ανάλογες πράξεις Ελλήνων πολιτικών (σ.σ.: μετά το 2015).
Από τη μία πλευρά ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, επιδεικνύει όλο και μεγαλύτερη διάθεση να… αλλάξει στρατόπεδο και να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα, αν και παραμένει πιστός στην απαίτηση για νέες εκλογές.
Από την  άλλη ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini διατηρεί μία σαφώς πολύ πιο συνεπή στάση, παραμένοντας πιστός στις αρχικές του δηλώσεις και μην υπαναχωρώντας ούτε από τις επιλογές του (σε συνεργασία με τον Di Maio) για το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και για το πρόγραμμα το οποίο είχαν παρουσιάσει από κοινού Λέγκα του Βορρά και Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Di Maio: Δέχομαι κυβέρνηση χωρίς υπουργό Οικονομικών τον Savona

Ο Di Maio κατόρθωσε μέσα σε μερικές ώρες να… διαγράψει δύο επιλογές του.
Πρώτον ενώ πριν από μερικές ημέρες ζητούσε την καθαίρεση του προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας Sergio Mattarella, σήμερα 30/5 φρόντισε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του, την οποία, πάντως και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν ως «ανεπίσημη».
Ταυτόχρονα  υποστήριξε ότι θα δεχθεί τον σχηματισμό κυβέρνηση αν σε αυτήν παραμείνει ο Paolo Savona αλλά με ρητή δέσμευση να μην αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
Με απλά λόγια ο Di Maio υπαναχώρησε στην πίεση του Mattarella, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Λέγκας και Κινήματος των Πέντε Αστέρων, εξαιτίας της επιλογής του Savona, ο οποίος στο παρελθόν έχει εκφραστεί αρνητικά για το ευρώ αλλά και τη γερμανική οικονομική πολιτική.
«Μπορούμε να βρούμε ένα πρόσωπο εξίσου αξιόλογο με τον καθηγητή Savona για το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Savona θα παραμείνει στην κυβέρνηση αλλά θα αναλάβει διαφορετικό χαρτοφυλάκιο», δήλωσε ο Di Maio και μάλιστα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, ενώ προσέθεσε ότι «είναι λάθος να λέει κάποιος ότι τόσο εμείς όσο και η Λέγκα του Βορρά θέλαμε η Ιταλία να φύγει από την Ευρωζώνη.
Θεωρώ ότι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα πρέπει να είναι μία κυβέρνηση πολιτικών (σ.σ.: και όχι τεχνοκρατών όπως έχει προτείνει ο Mattarella)».

Salvini: Ή συνεχίζουμε με την ίδια ομάδα ή καθόλου – Έχω αρχίσει να χάνω την υπομονή μου

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini εξ αρχής εμφανίστηκε πιο ήπιος σε σύγκριση με τον Di Maio κυρίως σε ό,τι αφορά την αντίδρασή του στην άρνηση του Mattarella για τον σχηματισμό κυβέρνησης με συμμαχία των δύο κομμάτων.
Ο Salvini φρόντισε να κριτικάρει τον Ιταλό πρόεδρο, χωρίς, όμως, να θίξει τον θεσμικό του ρόλο ή να ζητήσει καθαίρεσή του.
Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι παραμένει απόλυτα πιστός τόσο στη σύνθεση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε αρχικά από Λέγκα και Κίνημα των 5 Αστέρων, όσο και στο πρόγραμμα που συνέταξαν τα δύο κόμματα.
«Μέχρι σήμερα έκανα πολύ υπομονή.
Η υπομονή μου, όμως, αρχίζει να εξαντλείται.
Κανείς δεν θα μπορέσει να με σταματήσει.
Είμαι αποφασισμένος να γυρίσω όλη την Ιταλία και να ζητήσω σε κάθε Ιταλό να με ψηφίσει προκειμένου να κατακτήσουμε την αυτοδυναμία και να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.
Ως Λέγκα του Βορρά προσπαθήσαμε να σχηματίσουμε μία κυβέρνηση για την Ιταλία.
Όταν το προσπαθήσαμε με το κέντρο μας είπαν ότι «δεν είναι μία καλή κυβέρνηση».
Όταν το προσπαθήσαμε με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων μας είπαν ότι «δεν είναι μία καλή κυβέρνηση».
Εμείς είμαστε εδώ.
Έχουμε την ομάδα μας, έχουμε το πρόγραμμά μας.
Όποιος θέλει μπορεί να ψηφίσει βάσει αυτών.
Παραμένουμε πιστοί στην ομάδα που δημιουργήσαμε.
Ίσως υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο για λύση.
Όμως και οι Ιταλοί πολίτες άρχισαν να κουράζονται», ξεκαθάρισε ο Salvini.

Διαφωνία Λέγκας – Κινήματος και για τον χρόνο των εκλογών

Διαφορετική στάση, πάντως, διατηρούν οι Salvini και Di Maio και για τον χρόνο διεξαγωγής των νέων εκλογών.
Ο Di Maio υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, προτείνοντας τα τέλη Ιουλίου 2018.
Αντίθετα ο Salvini τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες και οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2018.
Άλλωστε όλα δείχνουν ότι ο χρόνος «δουλεύει» για τον Matteo Salvini και τη Λέγκα του Βορρά, τα ποσοστά της οποίας συνεχώς αυξάνουν.
Βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης που δόθηκε στη δημοσιότητα η Λέγκα του Βορρά έχει ποσοστό 28%, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων φθάνει στο 30%.
Η μεν Λέγκα έχει κατορθώσει να ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις της σε σύγκριση με τις εκλογές, ενώ αντίθετα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων «βλέπει» τη δική του δημοτικότητα να υποχωρεί έστω και με ήπιο ρυθμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης