Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ανταγωνισμός μείωσε κατά 6% τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα

tags :
Ο ανταγωνισμός μείωσε κατά 6% τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα
Η μείωση αποδίδεται στον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην εγχώρια λιανική, με την παροχή από τους εναλλακτικούς προμηθευτές οικονομικότερων χρεώσεων και προσφορών προς τα νοικοκυριά
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου καταγράφηκαν αισθητές μειώσεις των οικιακών τιμολογίων ρεύματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.
Αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, σχετικά με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα ευρωπαϊκά κράτη, κατά το τελευταίο εξάμηνο της περσινής χρονιάς.
Έτσι, με βάση την Eurostat, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στη χώρα μας στο 0,162 ευρώ, παρουσιάζοντας ελάττωση κατά 6% από το β’ μισό του 2016, όταν άγγιζε το 0,1723 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Μάλιστα, ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη - μέλη, σε μόλις τρία καταγράφηκαν μεγαλύτερες μειώσεις και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία (-11,1%), την Κροατία (-7,5%) και στη Σλοβακία.
Η μείωση για τα ελληνικά νοικοκυριά προήλθε από την πτώση της «καθαρής» τιμής της κιλοβατώρας (δηλαδή χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα τέλη και τον ΦΠΑ), η οποία διαμορφώθηκε στο 0,109 ευρώ από 0,1185.
Κάτι που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποδίδεται στον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην εγχώρια λιανική, με την παροχή από τους εναλλακτικούς προμηθευτές οικονομικότερων χρεώσεων και προσφορών για την αύξηση του πελατολογίου τους.
Εξάλλου, οι αλλαγές που έχουν γίνει στο μεταξύ στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, όπως στο ΕΤΜΕΑΡ και τις ΥΚΩ, τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και επομένως δεν επηρέασαν την τελικά διαμορφούμενη τιμή έως το τέλος του 2017.

Αύξηση ρεκόρ στην Κύπρο

Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφηκε και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αν και ήταν πολύ μικρότερη αγγίζοντας μόλις το 0,2%.
Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι σε αρκετές χώρες οι τιμές πήραν την... ανηφόρα, φτάνοντας ακόμη και σε διψήφια ποσοστιαία αύξηση στην περίπτωση της Κύπρου (12,6%).
Αυξήσεις σημειώθηκαν μεταξύ άλλων στη Ρουμανία (7,2%), τη Μάλτα (7,1%), την Εσθονία (6,5%) και τη Βρετανία (5,3%).
Όσον αφορά την εξέλιξη των οικιακών τιμολογίων φυσικού αερίου, η Ελλάδα δεν παρείχε στοιχεία για το δεύτερο μισό του 2017, οπότε στη σχετική λίστα αναφέρεται η τιμή του πρώτου εξαμήνου της περσινής χρονιάς, όταν είχε διαμορφωθεί στα 4,70 ευρώ ανά 100 KWh.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,5%, έναντι του δεύτερου μισού του 2016, αγγίζοντας τα 6,3 ευρώ ανά 100 KWh.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης