Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές, μετά τους δασμούς Trump - Πτώση -1,1% για Dow, στο -1,4% ο DAX - Απώλειες -1,05% στη Μαδρίτη

Πιέσεις στις αγορές, μετά τους δασμούς Trump - Πτώση -1,1% για Dow, στο -1,4% ο DAX - Απώλειες -1,05% στη Μαδρίτη
Οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα τα μεσάνυχτα
(upd) Υπό πίεση βρίσκεται σήμερα (31/5/2018) η Wall Street, ενώ με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από ΕΕ, Μεξικό και Καναδά. 
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial Αverage υποχωρούσε κατά 1,1% στις 24.390 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,76% στις 2.702 μονάδες, ενώ ο Nasdaq μηδένισε τα κέρδη του και κινείται 0,37% χαμηλότερα στις 7.434 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 1,4% και έκλεισε στις 12.604,89 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ύστερα από δημοσίευμα ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, θέλει να μπλοκάρει τα γερμανικά αυτοκίνητα πολυτελείας από την αμερικανική αγορά.
Οι μετοχές των Volkswagen και Daimler σημείωσαν πτώση 2% και 1,9% αντίστοιχα.


Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,15% στις 7.678,20 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,53% χαμηλότερα στις 5.398,40 μονάδες.
Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Εμπορείου, Wilbur Ross, οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα τα μεσάνυχτα.
Σημειώνεται ότι ο Trump είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο 2018 ότι θα υπάρξει επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμίνιου.
Οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει «προθεσμία» μέχρι σήμερα στους εμπορικούς τους εταίρους προκειμένου να καταθέσουν αντιπροτάσεις αναφορικά με τους δασμούς, με τον Ross να τονίζει ότι «αυτή η διορία ολοκληρώθηκε» και ως εκ τούτου οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή των δασμών.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις τόσο με Καναδά και Μεξικό όσο και με την ΕΕ, καθώς παραμένουν ακόμη κάποια θέματα να λυθούν», έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ο Ross, παρά την επίσημη ανακοίνωση για την επιβολή των δασμών.
Πάντως δεν διευκρίνισε τι θα πρέπει να πράξουν ΕΕ, Καναδάς και Μεξικό προκειμένου να υπάρξει άρση των δασμών.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερες πιέσεις δέχτηκε το ισπανικό χρηματιστήριο, εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, με τον πρωθυπουργό Mariano Rajoy να βλέπει την έξοδο από τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων θα στηρίξει την πρόταση μομφής που κατέθεσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα της Ισπανίας.
Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή, ωστόσο φήμες κάνουν λόγο για πιθανή παραίτηση του πρωθυπουργού πριν την ψηφοφορία.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε πτώση 1,05% και έκλεισε στο χαμηλό 2 μηνών των 9.465,50 μονάδων. 


Την ίδια ώρα, στην Ιταλία οι αγορές τήρησαν στάση αναμονής, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να σημειώνει νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, ενώ βελτίωση καταγράφει η αγορά ομολόγων.
Ειδικότερα, o FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακές απώλειες 0,06% στις 21.784,18 μονάδες.
Σημαντική βελτίωση καταγράφει η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να υποχωρεί στο 2,70% και του 2ετούς στο 1,07%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης