Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παρέμβαση για την Ελλάδα από Costello (ΕΕ), Strauch (ESM) ενόψει G7: Εμποσθοβαρή μέτρα για το χρέος - Δύσκολη η επιστροφή στις αγορές

Παρέμβαση για την Ελλάδα από Costello (ΕΕ), Strauch (ESM) ενόψει G7: Εμποσθοβαρή μέτρα για το χρέος - Δύσκολη η επιστροφή στις αγορές
Ο Costello τόνισε ότι αναμένει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος
(upd) Παρεμβάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, πραγματοποιούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, εν όψει των κρίσιμων επαφών το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στο περιθώριο της Συνόδου G7.
Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάλεσε τους Ευρωπαίους ο Declan Costello, επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ στους θεσμούς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10-15 χρόνια», τόνισε ο Costello, ο οποίος αναμένει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Όσον αφορά την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, ο Costello τόνισε ότι υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος και οι εξελίξεις δεν βοηθούν την κυβέρνηση αλλά και την ίδια την αγορά.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Ιταλία στέλνουν ένα χρήσιμο διπλό μήνυμα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Πρώτον, ότι η πορεία στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι εύθραυστη και δεύτερον ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz, τόνισε ότι  «οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, συμπλήρωσε ότι «στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρέος μεταφέρεται στο περιθώριο της Συνόδου των G7 το Σαββατοκύριακο στον Καναδά, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον ρόλο του ΔΝΤ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, o αντιπρόεδρος της ΕΕ Valdis Dombroskis, ο διοικητής της ΕΚΤ Klaus Regling και οι  υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz και της Γαλλίας Bruno Le Maire θα συζητήσουν το πρωί του Σαββάτου για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο της Συνόδου.
Η Γερμανία και ο υπουργός Oικονομικών Olaf Scholz εξακολουθούν να μπλοκάρουν την λύση στο ελληνικό χρέος, καθώς με βάση τις γερμανικές προτάσεις… δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, σήμερα 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου θα βρίσκεται στον Καναδά στο πλαίσιο συνεδρίασης των υπουργών Oικονομικών των G7 των 7 πλουσιότερων χωρών και πέραν της Ιταλίας…θα στείλει ένα τελευταίο μήνυμα για την Ελλάδα και την διευθέτηση του χρέους.
Και ενώ το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους παραμένει θολό…η Ελλάδα θα χρειαστεί κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας στην μεταμνημονιακή εποχή 25 δισεκ. όχι 15 δισεκ. που αρχικώς είχε εξεταστεί, οπότε ή θα αυξηθεί η τελευταία δόση από τον ESM ή θα επιτραπεί μεγαλύτερη χρήση repos.
Η συμμετοχή με περισσότερα κεφάλαια του ESM στην τελευταία δόση είναι τεχνικά εφικτή.
Εν τω μεταξύ χαμηλού βεληνεκούς είναι η γερμανική πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς σύμφωνα με γερμανικές πηγές με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία το bankingnews προκύπτει ότι ο Scholz ο γερμανός υπουργός οικονομικών δεν αποκλίνει από την γραμμή Schaeuble…
Συγκεκριμένα σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι προτάσεις που στέλνουν οι γερμανοί στους θεσμούς είναι
1)Επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής για 3 χρόνια όχι για 5 ή 8 χρόνια ή 10 που ζητάει το ΔΝΤ.
2)Μετά τα 3 χρόνια επιμήκυνσης να υιοθετηθεί ένα υβριδικό μοντέλο του γαλλικού σχεδίου που συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης με την ανάπτυξη.
3)Η Γερμανία προτείνει κάθε 5 χρόνια ελέγχους για το χρέος δηλαδή να γίνεται αξιολόγηση των μέτρων, της απόδοσης τους με βάση έκθεση βιωσιμότητας DSA.
4)Η Γερμανία δεν θα επιμείνει εάν το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει.
Έχουν αποδεχθεί οι γερμανοί ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό τρίτο πρόγραμμα.
5)Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η Γερμανία θέλει την άμεση αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ή τμηματικά.
6)Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα δοθούν τμηματικά.
Υπάρχουν και άλλες πτυχές στο γερμανικό σχέδιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που προφανώς δεν ήθελε να αποκαλύψει η γερμανική πηγή.
Η ουσία πάντως είναι ότι με βάση αυτά τα μέτρα για το ΔΝΤ…με τίποτε δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Έχει τονιστεί ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που ετοιμάζει ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης αποτελεί καλή πρόφαση για την Γερμανία να δώσει τα λιγότερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους...παρά την ιταλική κρίση.
Η ιταλική κρίση....δεν αποτελεί δέλεαρ για τους γερμανούς να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Με βάση τα προτεινόμενα μέτρα η έννοια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι προκλητικά παρωχημένη, πρόκειται για μια υποτυπώδη μικρής κλίμακας διευθέτηση.

Το μήνυμα Strauch για την έξοδο στις αγορές

Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, έστειλε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, στο πλαίσιο ομιλίας του για τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια.
«Η Ελλάδα έχει ήδη βγει στις αγορές αρκετές φορές.
Αλλά οι χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα είναι πολύ ευάλωτες στην αλλαγή κλίματος στην αγορά όταν βγουν από το πρόγραμμα.
Και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι αρχικές συνθήκες όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά είναι πιο δύσκολες, εάν η ΕΚΤ δεν συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Αυτό κάνει ακόμα πιο αναγκαία μια συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.
«Στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμης και διαρκούς ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Για να επιτευχθεί αυτό, και οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα» δήλωσε και συνέχισε «ενώ οι θεσμοι πρέπει να προετοιμάσουν την τελικά ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους ενόψει του επόμενου Eurogroup, οι ελληνικές αρχές από την πλευρά τους πρέπει να ολοκληρώσουν την υλοποίηση των προαπαιτούμενων».
Παράλληλα, o Strauch επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο όσον αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο έως τον Αύγουστο και μετά είναι να διατηρήσει την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος.
«Αυτό είναι το κλειδί για μια βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνέχιση μεταρρυθμίσεων

Εν τω μεταξύ, πολλές φορές κατά την ομιλία του, ο Strauch τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, παρ' όλο που είναι δύσκολες για τους πολιτικούς.
«Ενώ χρειάζονται πολλά χρόνια για να διαφανούν τα οφέλη, έχουν υψηλό πολιτικό κόστος.
Αλλά η εμπειρία των άλλων χωρών που έχουν βγει από προγράμματα πριν την Ελλάδα, μας λέει ξεκάθαρα ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μιας σαφής και αξιόπιστη πολιτική είναι αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία.
Εάν μια κυβέρνηση επιθυμεί να αποκαταστήσει μόνιμα την αξιοπιστία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, πρέπει να επιμείνει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της σε μόνιμη βάση και να δείξει δημοσιονομική σύνεση» επεσήμανε.

Τα πρωτεία της Ελλάδας

Πάντως, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM τόνισε ότι όλες οι χώρες που συμμετείχαν σε πρόγραμμα είναι πρωταθλητές μεταρρυθμίσεων.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν μεταρρυθμίσει τις οικονομίες τους.
«Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές θα αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές τους επιτυχίες» σχολίασε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης