Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA ML: Η Ιταλία λέει αντίο στο ευρώ; - Δύσκολη η επένδυση στις ιταλικές τράπεζες

tags :
BofA ML: Η Ιταλία λέει αντίο στο ευρώ; - Δύσκολη η επένδυση στις ιταλικές τράπεζες
Η πιθανότητα ενός Italexit αναδύεται είτε αυτό είναι επιθυμητό από τους πολιτικούς είτε όχι, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch
Η κακή πολιτική κάνει τις ιταλικές τράπεζες μια δύσκολη επένδυση, παρατηρεί η Bank of America Merrill Lynch στην τελευταία της ανάλυση, με αφορμή τις εξελίξεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.
Ειδικότερα, στην τελευταία 12σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Bye bye Euro? Downgrading the banks" (Αντίο ευρώ; Υποβαθμίζοντας τις τράπεζες), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η BofA ML θεωρεί απίθανη η προσωρινή κυβέρνηση που μπορεί να σχηματιστεί στην Ιταλία να λάβει την κοινοβουλευτική υποστήριξη. Νέες εκλογές μπορούν να λάβουν χώρα μετά το καλοκαίρι και τα λαϊκιστικά κόμματα θα μπορούσαν να ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους σε μια μη ρεαλιστική πλατφόρμα οικονομικής χαλάρωσης.
Αυτό οδηγεί την BofA ML να υποβαθμίσει τις σύσταση των ιταλικών τραπεζών, όπως και τις τιμές στόχους τους, λόγω υψηλότερου κόστους ιδίων κεφαλαίων και μείωσης των εκτιμήσεων για τα μεγέθη.
Αναλυτικά οι νέες συστάσεις και τιμές στόχοι:
 

Τα υψηλότερα spread των ιταλικών ομολόγων άλλωστε μαρτυρούν ότι η πιθανότητα ενός Italexit αναδύεται είτε αυτό είναι επιθυμητό από τους πολιτικούς είτε όχι.
Η έξοδος από το ευρώ μπορεί να μην είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά τα spread της Ιταλίας έχουν κλιμακωθεί χωρίς (προφανώς) να προκαλέσουν οποιαδήποτε ανησυχία από τους πολιτικούς ηγέτες του M5S-League.
Η εξέλιξη όμως αυτή θα επηρεάσουν την κερδοφορία του ιταλικού τραπεζικού κλάδου, μέσω: i) χαμηλότερων περιθωρίων (υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης), ii)
απομόχλευσης, καθώς οι τράπεζες πρέπει να αντισταθμίζουν το κόστος χρηματοδότησης με υψηλότερα περιθώρια δανείων, iii) χαμηλότερων τέλη λόγω της απόδοσης της αγοράς και iv) πιστωτικών ζημιών μετά την εφαρμογή του IFRS9.
Το μετοχικό κεφάλαιο θα πληγεί επίσης, εκτιμά η BofA ML.
Βέβαια, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της BofA ML, οι ιταλικές τράπεζες έχουν ικανοποιητικές θέσεις ρευστότητας, αλλά αυτό βασίζεται στις θέσεις τους, διατηρώντας ένα σχετικά μεγάλο τμήμα των μη δεσμευμένων ιταλικών κρατικών ομολόγων στην ονομαστική τους αξία.
Η πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά μπορεί επίσης να είναι περιορισμένη και αδύναμη, ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και εκροές καταθέσεων.
Ένας αρνητικός πιστωτικός κύκλος μπορεί να επανεμφανιστεί, εκτιμά η BofA ML.
Άλλωστε, ο πιστωτικός κύκλος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από i) την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και από ii) το επίπεδο του κόστους πιστώσεων.
Προφανώς το i) και το ii) είναι αλληλένδετα, καθώς η συρρίκνωση της πίστωσης θα οδηγούσε σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη.
Οι ζημίες πιστωτικού κινδύνου μπορεί να αυξηθούν ως αποτέλεσμα της απομόχλευσης.
Οι πωλήσεις προβληματικών δανείων μπορεί να είναι πιο δύσκολες, εκτροχιάζοντας τα σχέδια για επιθετικές μειώσεις των NPLs.
Εάν αυξηθούν τα ασφάλιστρα της χώρας, ενδεχόμενος αγοραστής θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει υψηλότερες αποδόσεις.
Εξίσου, θα ήταν πιο δύσκολο να αξιοποιηθεί η πώλησή τους με τη χρήση κρατικών εγγυήσεων (GACAS).
Έτσι, η BofA ML θεωρεί ότι τα σχέδια πώλησης NPL βρίσκονται σε κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης