Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς εμπορικό πόλεμο ΕΕ και ΗΠΑ - Σφοδρές αντιδράσεις για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Προς εμπορικό πόλεμο ΕΕ και ΗΠΑ - Σφοδρές αντιδράσεις για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο
H εφαρμογή τους να ξεκινά τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ) της Πέμπτης 31/5
(upd) Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, W. Ross, ότι οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο θα ισχύσουν και για την Ένωση καθώς και για Καναδά και Μεξικό.
Άμεση ήταν η αντίδραση κορυφαίων στελεχών της Ένωσης, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker να δηλώνει ότι ««σήμερα είναι μία άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να ανακοινώσει αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς εντός των επόμενων ωρών».
Ο κ. Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Με ανησυχεί αυτή η απόφαση, η ΕΕ πιστεύει ότι οι μονομερείς δασμοί των ΗΠΑ είναι αδικαιολόγητοι και σε αντίθεση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Είναι καθαρός και απλός προστατευτισμός.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών είχαμε συνεχή διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ σε όλα τα δυνατά επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής χάλυβα.
Η πλεονάζουσα παραγωγή παραμένει στο επίκεντρο του προβλήματος και η ΕΕ δεν είναι η πηγή, αλλά αντιθέτως και η ίδια δέχεται ισχυρό πλήγμα.
Γιατί είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για τη διεύρυνση των διαρθρωτικών λύσεων μαζί με τους εταίρους μας, αλλά και για να συζητήσουμε τρόπους βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά έχουμε καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπό απειλή.
Επιτιθέμενες σε αυτούς που δεν είναι υπεύθυνοι για το πρόβλημα οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι αυτών που ευθύνονται.
Οι ΗΠΑ τώρα δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε με καταγγελία για  επίλυση διαφορών στον ΠΟΕ και την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο».
Αυστηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ έστειλε και ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Manfred Weber, με αφορμή την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό.
«Η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τη βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας κια τα συμφέροντα της, μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην απόφαση των ΗΠΑ αντέδρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι «είμαι πολύ απογοητευμένες από την απόφαση του προέδρου Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την ΕΕ.
Στεκόμαστε στο πλευρό των Ευρωπαίων εργαζομένων και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και θα απαντήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας.
Η μονομερής επιβολή δασμών είναι πάντα ένα αρνητικό παιχνίδι»
Από την πλευρά της η Cecilia Malmstrom, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εμπορίου, υποστήριξε ότι ακόμη η Ένωση θα καταθέσει κάποιο αίτημα στον ΠΟΕ, προκειμένου να υπάρξει επίλυση της διαμάχης με τη βοήθεια του διεθνούς οργανισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η Malmstrom είχε συνταντηθεί την Τετάρτη 30/5 με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, W. Ross, αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα.
Η Επίτροπος για το Εμπόριο κ. Cecilia Malmström δήλωσε: «Σήμερα είναι μια κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο, κάνουμε
ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Τους τελευταίους μήνες είχα μιλήσει επανειλημμένα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ.
Εχω τονίζει ότι ΕΕ και ΗΠΑ θα πρέπει να δεσμευθούν σε μία θετική διατλαντική ατζέντα για το εμπόριο και η Ένωση θα πρέπει να εξαιρεθεί από αυτούς τους δασμούς.
Σε αυτές τις συνομιλίες οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή των εμπορικών περιορισμών ως μόχλευσης για την απόκτηση παραχωρήσεων από την ΕΕ.
Αυτός δεν είναι ο τρόπος που μπορούμε να συνεργαστούμε και σίγουρα όχι μεταξύ των μακροχρόνιων εταίρων, των φίλων και των συμμάχων μας ..
Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απάντηση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ
Θα ξεκινήσουμε τώρα μια υπόθεση επίλυσης διαφορών στον ΠΟΕ, καθώς αυτά τα αμερικανικά μέτρα αντιβαίνουν σαφώς σε συμφωνημένους διεθνείς κανόνες, θα επιβάλουμε επίσης μέτρα επανεξισορρόπησης και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς από την εκτροπή του εμπορίου που προκλήθηκε από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».
Πριν από την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους των ΗΠΑ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, κάλεσε τις χώρες να αντισταθούν στους πειρασμούς μονομερούς δράσης.
«Ναι, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και να κινηθούμε γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αλλά ας μην εγκαταλείψουμε την πολυμέρεια, διότι τελικά οι μονομερείς αποφάσεις δεν μπορούν να πάρουν τη θέση των πολυμερών συμφωνιών».
Ανάλογη ήταν η αντίδραση και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel - εκ νέου πριν την επίσημη ανακοίνωση από τον Ross - η οποία τόνισε ότι η ΕΕ θα δώσει μια «έξυπνη, αποφασιστική και κοινή» απάντηση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα την απόφαση αλλά αν επιβληθούν δασμοί, τότε θα έχουμε μια σαφή στάση εντός της ΕΕ», δήλωσε η Merkel κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λισαβόνα.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτοί οι δασμοί δεν είναι σύμφωνοι με τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO)», συνέχισε η Merkel, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν από κοινού να απαιτήσουν μια μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς των ΗΠΑ και να προσφέρουν ευρύτερες εμπορικές συνομιλίες σε μια συγκεκριμένη βάση.

Macron σε Trump: Θα ανταποδώσουμε στους δασμούς με σθεναρό και αναλογικό τρόπο

Έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron στην απόφαση του Αμερικάνου ομόλογού του Donald Trump να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο Macron ανέφερε στον Trump ότι η απόφαση του αυτή είναι «παράνομη», «λαθεμένη» και ότι η ΕΕ θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό».
Σύμφωνα με το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, ο Macron προέτρεψε τον Trump να συναινέσει η κυβέρνησή του να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την Κίνα και την Ιαπωνία για να ενισχυθούν οι κανόνες και η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Είναι χαρακτηριστικό πως στην ανακοίνωση αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στις απαντήσεις που έδωσε στον Macron ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο οι δασμοί των ΗΠΑ κατά ΕΕ, Καναδά και Μεξικό

Την θέση ότι οι η απόφαση του Donald Trump να επιβάλλει δασμούς στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz.
«Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις.
Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», υποστήριξε ο Scholz, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.
Όπως είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, η ΕΕ θα αντιδράσει «σθεναρά» αλλά «με εχέφρονα τρόπο» και ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις χώρες μέλη της και τους εταίρους της.
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσέλθει σε μια συζήτηση για τους δασμούς γενικότερα με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον αφού η Ουάσινγκτον εξαιρέσει μόνιμα την Ευρώπη από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο» υπογράμμισε ο Scholz.
 
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ

Σε εφαρμογή θα τεθούν, σχεδόν άμεσα, οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι οποίοι θα ισχύσουν και για ΕΕ, Καναδά και Μεξικό, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορείου, W. Ross.
Σημειώνεται ότι ο D. Trump είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο 2018 ότι θα υπάρξει επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμίνιου, με την εφαρμογή τους να ξεκινά τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ) της Πέμπτης 31/5.
Οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει «προθεσμία» μέχρι αύριο Παρασκευή 1/5 στους εμπορικούς τους εταίρους προκειμένου να καταθέσουν αντιπροτάσεις αναφορικά με τους δασμούς, με τον Ross να τονίζει ότι «αυτή η διορία ολοκληρώθηκε» και ως εκ τούτου οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή των δασμών.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις τόσο με Καναδά και Μεξικό όσο και με την ΕΕ, καθώς παραμένουν ακόμη κάποια θέματα να λυθούν», έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ο Ross, παρά την επίσημη ανακοίνωση για την επιβολή των δασμών.
Πάντως δεν διευκρίνισε τι θα πρέπει να πράξουν ΕΕ, Καναδάς και Μεξικό προκειμένου να υπάρξει άρση των δασμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης