Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Σε «Α-» αναβαθμίζεται η Royal Bank of Scotland, θετικό το outlook

tags :
S&P: Σε «Α-» αναβαθμίζεται η Royal Bank of Scotland, θετικό το outlook
Αναβάθμιση της Royal Bank of Scotland από τη Standard & Poor’s
Σε «Α-» -από «ΒΒΒ+»- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Royal Bank of Scotland (RBS) η Standard & Poor’s, μεταβάλλοντας, μάλιστα, σε θετικές -από σταθερές- τις προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται μεταξύ άλλων την κερδοφορία, τη μεγαλύτερη εστίαση της τράπεζας στη λιανική τραπεζική του Ηνωμένου Βασιλείου, τον διακανονισμό (5,5 δισεκ. δολαρίων) με τις Η.Π.Α. για τα «τοξικά» δάνεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Όπως μετέδωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Theresa May ενδέχεται να πουλήσει το 10% της Royal Bank of Scotland, την τρέχουσα κιόλας εβδομάδα.
Από την πώληση εκτιμάται ότι θα αντληθούν τουλάχιστον 3 δισεκ. βρετανικές λίρες, επισημαίνεται.
Στα τέλη του περασμένου έτους, είχε γνωστοποιηθεί ότι το δημόσιο του Ηνωμένου Βασιλείου προτίθεται να αρχίσει από τον Μάρτιο του 2019 τη διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης για την RBS, πουλώντας το 43% -εκ του 71%- του μεριδίου στην τράπεζα, έναντι 15 δισεκ. στερλινών.
Όπως αναφερόταν στον προϋπολογισμό του βρετανικού κράτους, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (22 Νοεμβρίου 2017), στόχος είναι η πώληση μετοχών συνολικής αξίας 3 δισεκ. λιρών ετησίως, έως και το 2023.
Η τράπεζα, η οποία διασώθηκε με το ποσό-ρεκόρ των 45,5 δισ. στερλινών στο αποκορύφωμα της κρίσης του 2008, έχει να εμφανίσει ετήσια κέρδη από το 2007.
Μία άλλη τράπεζα του νησιού, η Lloyds Banking Group, ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως μέσα στο 2017.
Η βρετανική κυβέρνηση διέσωσε τη Lloyds μετά την κρίση του 2008, αγοράζοντας το 43% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 43 δισεκ. στερλινών.
Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά κέρδη της Royal Bank of Scotland τριπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 792 εκατ. στερλίνες, έναντι 259 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 70% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στα 1,21 δισ. στερλίνες.
Σε ότι αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους, αυτά υποχώρησαν κατά 4%, στα 2,15 δισεκ. στερλίνες, έναντι 2,23 δισεκ. στερλινών το προηγούμενο έτος, την ίδια στιγμή που έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 1,16 δισεκ. στερλίνες, έναντι 978 δισεκ. το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) διαμορφώθηκε στο 16,4%, στα τέλη Μαρτίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης