Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σταθερές οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα - Στους 96 μήνες η ανάκτηση δανείων

tags :
Fitch: Σταθερές οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα - Στους 96 μήνες η ανάκτηση δανείων
Μείωση του μέσου χρονικού διαστήματος αποπληρωμής δανείων αναμένει η Fitch για την Ελλάδα 
Οι προσπάθειες των αρχών -από το 2012- για συρρίκνωση του τεράστιου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένεται να συνδράμουν στη μείωση του μέσου χρονικού διαστήματος αποπληρωμής στεγαστικών δανείων για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Ratings.
Επί του παρόντος, η μείωση των NPLs δεν έχουν αποφέρει κάποια σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των καλυμμένων ομολόγων για τα τραπεζικά ιδρύματα, σχολιάζεται χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στον μέσο χρόνο αποπληρωμής (ή ανάκτησης) δανείων, επί του παρόντος διαμορφώνεται σε 48 μήνες για Πορτογαλία και Ισπανία, σε 74 μήνες για την Ιταλία και σε 96 μήνες για Ελλάδα και Κύπρο.
Ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει ότι η αυξημένη προσφορά «αποκλεισμένων» (κατασχεμένων λόγω οφειλών) ακινήτων δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική των τιμών ακινήτων.
Ενδεικτικά, η Fitch αναμένει οι τιμές των κατοικιών να συνεχίσουν να αυξάνονται στην Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς και στην Ιταλία.
Ωστόσο, οι τιμές στην Ελλάδας αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών είναι περιορισμένο και ο τραπεζικός δανεισμός μέτριος.
Επίσης, οι τιμές στην Κύπρο θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές.
Η Fitch υπολογίζει την «έκπτωση» των κατασχεμένων τιμών, δηλαδή την διαφορά πραγματικής αξίας και τιμής πώλησης στον πλειστηριασμό, σε 40% για την Ελλάδα και την Ισπανία, σε 35% για την Ιταλία και την Πορτογαλία, και 45% για την Κύπρο.
Οι εμπορικές ιδιοκτησίες παρουσιάζουν «κούρεμα» μεταξύ 55% και 62,5%, σύμφωνα με τη Fitch.
Κλείνοντας, ο οίκος επισημαίνει ότι, επί του παρόντος, ο λόγος των NPLs ως προς το σύνολο των ακαθάριστων δανείων διαμορφώνεται σε 44,9% για την Ελλάδα, σε 38,9% για την Κύπρο, σε 15,2% για την Πορτογαλία, 11,1% για την Ιταλία και 4,5% για την Ισπανία, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ φθάνει το 4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης