Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Το QE της ΕΚΤ θα πρέπει να «πεθάνει» έως το τέλος του 2018

tags :
Bank of America Merrill Lynch: Το QE της ΕΚΤ θα πρέπει να «πεθάνει» έως το τέλος του 2018
Το επιτόκιο των καταθέσεων θα εξακολουθεί να είναι αρνητικό στο τέλος του επόμενου έτους
Υπέρ του τερματισμού του προγράμματος αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE) τάσσεται η Bank of America Merrill Lynch, καθώς όπως υποστηρίζει δεν έχει πλέον να δώσει ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας πιστεύουν ότι το QE θα πρέπει να "πεθάνει" (needs to die), αναγνωρίζουν ότι η ΕΚΤ έχει και περιθώρια να διατηρήσει το πρόγραμμα, ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία.
"Η ΕΚΤ διατηρεί κάποια επιλογή όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων", αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch, η οποία τοποθετεί την πρώτη αύξηση από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2019, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί κάποια επιδείνωση της μακροοικονομικής προοπτικής, με το επιτόκιο κατάθεσης να κινείται από -40 μ.β. σε -20 μ.β.
Το επιτόκιο των καταθέσεων θα εξακολουθεί να είναι αρνητικό στο τέλος του επόμενου έτους, εκτιμά, ενώ η "επιστροφή" του στα επίπεδα του μηδενός θα γίνει πιθανότατα στις αρχές του 2020.
Η πραγματική αγωνία των επενδυτών είναι να αντιμετωπιστεί η επιθυμία αρκετών μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι να υπάρξει γρήγορη και άμεση εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.
Στην ΕΚΤ έχουν ήδη έμμεσα "εγκρίνει" τις προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση των επιτοκίων προς το τέλος του Ιανουαρίου του 2019.
Για την ΕΚΤ, η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος, ενώ η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει τις προσδοκίες της προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα εκληφθεί ως προπομπός κακών ειδήσεων, την ώρα που το οπλοστάσιο και η προαιρετικότητα της ΕΚΤ μειώνονται.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης