Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Πως οι κυβερνήσεις Ιταλίας, Ισπανίας θα επηρεάσουν τις ισορροπίες στην ΕΕ

tags :
Citigroup: Πως οι κυβερνήσεις Ιταλίας, Ισπανίας θα επηρεάσουν τις ισορροπίες στην ΕΕ
Η Ιταλία θεωρείται μεγαλύτερη απειλή από την Ισπανία σύμφωνα με τη Citigroup
Δύο νέες κυβερνήσεις αναμένεται να σχηματιστούν σήμερα στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία ο Πρόεδρος S. Mattarella εξέδωσε τη δεύτερη εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Giuseppe Conte, ενώ και ο  ισπανός πρωθυπουργός Rajoy παραδέχθηκε την ήττα στο Κοινοβούλιο και επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης του PSOE, Pedro Sanchez θα τον διαδεχθεί.
Αυτό αναφέρει η Citigroup στη σημερινή της ανάλυση, τονίζοντας ότι η η ύπαρξη κυβέρνησης είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την Ιταλία, επειδή τουλάχιστον κάποιος θα έχει την εξουσία να καθησυχάσει την κατάσταση των αγορών, εάν προκύψει ανάγκη.
Επιπλέον, η συμφωνία με τον Πρόεδρο Mattarella απομακρύνει τον κίνδυνο να βγεί σκόπιμα η Lega / M5S από το ευρώ, κάτι που ποτέ δεν θεώρησε πιθανό, δεδομένου του τεράστιου κόστους και της λαϊκής υποστήριξης του ευρώ.
Το γεγονός ότι οι αναταράξεις της αγοράς είχαν επιβραδυντικό αποτέλεσμα στις ακραίες θέσεις του M5S και του Lega είναι θετικό, κατά την άποψη της Citigroup.
Ωστόσο, το βασικό μεσοπρόθεσμο πρόβλημα παραμένει άλυτο: η κυβερνητική πλατφόρμα διαρθρωτικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνοχή του ευρώ.
Οι αγορές τώρα έχουν ενσωματώσει αυτή την πιθανή απειλή, καθιστώντας την κατάσταση στην Ιταλία σοβαρό κίνδυνο πέραν της ίδιας της Ιταλίας.
Είναι πιθανό να κρατήσει τους οικονομικούς όρους αυστηρότερους για την Ιταλία και ενδεχομένως για την υπόλοιπη ευρωζώνη, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη.
Στην Ισπανία τώρα, σύμφωνα με τη Citigroup, εφόσον δεν σημειωθούν περαιτέρω διαταραχές, η Ισπανία θα έχει μια νέα κυβέρνηση σήμερα.
Ο κ. Sanchez θα έχει ακόμα πιο εύθραυστη πλειοψηφία από τον κ. Rajoy, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για αλλαγές πολιτικής και πολύ πιθανές τις πρόωρες εκλογές.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ισπανία δεν αποτελεί απειλή, σε αντίθεση με την Ιταλία, είναι ότι δεν παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο πολιτικής.
Κανένα από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα, τα οποία ενδέχεται να εξασφαλίσουν το 90% των ψήφων σε οποιαδήποτε εκλογή, δεν αμφισβητεί σοβαρά την ένταξη της Ισπανίας στην ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση ΡΡ του Rajoy έχει πολύ καλή οικονομική ιστορία, οπότε όποιος την κερδίσει στις εκλογές θα αναλάβει σοβαρούς κινδύνους εάν αλλάξει δραστικά την κατεύθυνση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στηρίζουν το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos που προσεγγίζει το οικονομικό πρόγραμμα του Rajoy, αλλά δεν αντιμετωπίζει μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς.
Έτσι, εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τις πλατφόρμες πολιτικής για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει μια προγραμματική διεισδυτική επίδραση από την Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης