Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Δεδομένη η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα - Αλλάζει η στάση του CDU/CSU

Handelsblatt: Δεδομένη η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα - Αλλάζει η στάση του CDU/CSU
H ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο του G7, το Σάββατο (2/6/2018)
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η μη-συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της Handelsblatt.
Η Ελλάδα θα βρεθεί το επίκεντρο τόσο του G7 όσο και του Washington Group που θα συνεδριάσει το περιθώριο, παρόντων, της Christine Lagarde (ΔΝΤ), του Μario Draghi (ΕΚΤ), του Olaf Scholz (Γερμανός υπουργός Οικονομικών) αλλά και Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι: Το ΔΝΤ θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, όπως έχουν υποσχεθεί η Angela Merkel και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble;
Εξάλλου, το CDU/CSU έχει εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ.
«Ωστόσο τώρα φαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Αναγκαίος ο συμβιβασμός

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετέχει χρηματοδοτικά, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Ειδικά το Βερολίνο έχει πρόβλημα με αυτό.
Στη συνάντηση του Σαββάτου στο Whistler θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός.
Η προκαταρκτική δουλειά έχει γίνει.
Έτσι υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι.
Εκτός από ορισμένα μέτρα, τα οποία πρόκειται να αποφασιστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος ενισχύσεων τον Αύγουστο, ένα από τα σημαντικότερα θα είναι ένας μηχανισμός ανάπτυξης.
Το σχέδιο είναι η σύνδεση της μελλοντικής ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Εάν η Ελλάδα παρουσιάσει μικρότερη ανάπτυξη από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, θα λαμβάνει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι το εάν αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι αυτόματος, κάτι στο οποίο δεν μπορούν να συμφωνήσουν ΔΝΤ και Βερολίνο.
Από την πλευρά του, ο Scholz υποστηρίζει ότι αυτό θα αποφασιστεί στο Eurogroup του Ιουνίου.
Στον αντίποδα, όμως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί πολύ νωρίτερα ώστε να προλάβει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του.

Αλλάζει στάση το CDU/CSU

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το Σάββατο και το ΔΝΤ τηρήσει την ίδια στάση, τότε δεν θα συμμετέχει.
Δεδομένων των σκληρών θέσεων, το CDU/CSU αλλάζει στάση.
Το ΔΝΤ ανέκαθεν συμμετείχε στα ελληνικά προγράμματα και συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λέει ο Eckhardt Rehberg (CDU), επικεφαλής της ΚΟ του CDU/CSU.
Κατ 'αρχήν, δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ, διότι τα 86 δισ. ευρώ που παρέχει ο ESM δεν θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τον Αύγουστο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν γίνεται το ΔΝΤ να επιμένει σε τόσο μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, ενώ θα συνεισφέρει μόνο 1,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι όμως χρηματοδοτικά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης