Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι τράπεζες πρόλαβαν και έλαβαν ισχυρά δικαιώματα έναντι άλλων διεκδικητών από τη Folli – Follie

tags :
Οι τράπεζες πρόλαβαν και έλαβαν ισχυρά δικαιώματα έναντι άλλων διεκδικητών από τη Folli – Follie
Από θέση ισχύος πήραν τη συναίνεση της διοίκησης για επιπλέον εξασφαλίσεις
Κίνηση ματ από τις τράπεζες στην υπόθεση της Folli – Follie καθώς πήραν επιπρόσθετες εγγυήσεις από τη διοίκηση Κουτσολιούτσου για τα δάνεια συνολικού ύψους 111,7 εκατ. ευρώ.
Οι διοικήσεις των τραπεζών κινήθηκαν γρήγορα στην όλη υπόθεση καθώς υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των τραπεζικών οργανισμών.
Από θέση ισχύος πήραν τη συναίνεση της διοίκησης για επιπλέον εξασφαλίσεις καθιστώντας τις τράπεζες στην πρώτη σειρά της κατάταξης των δικαιούχων σε περίπτωση που η εταιρεία οδηγεί στο σφυρί.
Το «καυτό» θέμα της υπόθεσης είναι αν το ταμείο της εταιρείας διαθέτει πράγματι το ποσό των 446 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι σημαντικό μέρος των κεφαλαίων είναι προς αναζήτηση και λείπουν περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση  θα απασχολήσει τις Εισαγγελικές Αρχές το επόμενο  διάστημα καθώς η  σκληρή πραγματικότητα  αναδεικνύει την κακή διαχειριστική κατάσταση που επικρατούσε στην εταιρεία πιάνοντας στον   …ύπνο τους επενδυτές που σπεύδουν τώρα  να προλάβουν τις επερχόμενες εξελίξεις.
Οι ανυποψίαστοι μικροί και ισχυροί επενδυτές φαίνεται ότι  τους έχει απομείνει ελάχιστος χρόνος για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη διοίκηση Κουτσολιούτσου.
Με το νέο καθεστώς οικονομικών απαιτήσεων και με βάση τη σειρά προτεραιότητας οι προνομιούχοι πιστωτές θεωρούνται όσοι βρίσκονται πρώτοι στη λίστα και δικαιούνται το 65% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση που ρευστοποιηθούν. Πρόκειται για ειδικά προνόμια όπως χαρακτηρίζονται και αποδίδονται στον πρώτο ενδιαφερόμενο  που θα βάλει  υποθήκη σε περιουσιακά στοιχεία των βασικών μετόχων.
Στην κατηγορία γενικά προνόμια εντάσσονται  οι εργαζόμενοι και αποζημιώνονται στο 100%  ενώ οι απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ικανοποιούνται στο 25%  και οι μη προνομιούχοι πιστωτές σε ποσοστό 10%.
Την ίδια στιγμή η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών υπό την προεδρία του Γιάννη Κυριακόπουλου κατανόησε νωρίς τις επερχόμενες εξελίξεις προχωρώντας σε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας επί της ουσίας τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των βασικών μετόχων σε  περίπτωση που οι εξελίξεις είναι αρνητικές τόσο για την εταιρεία όσο και για  τους μετόχους.
Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών μέσα από την ιστοσελίδα www.helinas.gr/follifollie απεύθυνε πρόσκληση κάλεσμα προς τους επενδυτές να δηλώσουν τα στοιχεία τους και να δώσουν την συγκατάθεση  τους για  συλλογικές αγωγές.  
Να  αναφερθεί ότι η πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να στείλει τον φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα  βρίσκεται ακόμη στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Κ. καθώς απαιτεί χρόνο η σύνταξη του φακέλου με νομικά επιχειρήματα για όσα έχουν συμβεί στην εταιρεία της Folli- Follie.
Οι εξελίξεις  δείχνουν ότι οι Εισαγγελικές Αρχές θα πιάσουν σύντομα δουλειά και πιθανόν να  προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών  διώξεων προς  τη διοίκηση καθώς το ταμείο της εταιρείας δεν διαθέτει τα κεφάλαια που εμφάνιζε στον ετήσιο ισολογισμό του 2017.
Η υπόθεση της Folli – Follie με οικονομικούς όρους έχει κλείσει υπέρ των τραπεζών που κινήθηκαν γρήγορα  και αποτελεσματικά προστατεύοντας τα χρήματα των καταθετών και τα συμφέροντα των μετόχων με τις επιπλέον εξασφαλίσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης