Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία – Δεν επηρεάζεται η αξιολόγηση «Α»

tags :
DBRS: Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία – Δεν επηρεάζεται η αξιολόγηση «Α»
Δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, σύμφωνα με τη DBRS Ratings 
Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Mariano Rajoy, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής στο ισπανικό Κοινοβούλιο, και ο διορισμός του Σοσιαλιστή Pedro Sanchez στην πρωθυπουργία της χώρας, έρχονται να παρατείνουν την πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών, εν μέσω εντάσεων μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και Καταλονίας, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS Ratings.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ο καναδικός οίκος, η αξιολόγηση (μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας) «Α» -με σταθερή τάση (trend)- δεν αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά.
Ειδικότερα, οι βραχυπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι κρίνονται περιορισμένοι, δεδομένης της δέσμευσης του κ. Sanchez να τηρήσει τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2018.
Επίσης, η πολιτική αβεβαιότητα θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη δυναμική αύξησης του ΑΕΠ, η οποία παρέμεινε ανθεκτική, κόντρα στις αναταραχές τα τελευταία χρόνια.
Κατά τη DBRS, το ενδεχόμενο νέων εκλογών θα μπορούσε να φέρει στην εξουσία μια πιο σταθερή κυβέρνηση, ικανή να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούνται για να τεθεί ο δείκτης δημόσιου χρέους σε σταθερή πτωτική τροχιά.
Βάσει του προγράμματος, αν και οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο στις 26 Ιουλίου 2020, η εύθραυστη τωρινή κυβέρνηση ενδέχεται να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα, επισημαίνεται.
«Η ατζέντα της νέας κυβέρνησης παραμένει ασαφής.
Ο κ. Sanchez δεν έδωσε καμία ένδειξη σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική ή πολιτική ατζέντα του.
Όπως αναμενόταν, ο Σοσιαλιστής ηγέτης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεσμεύσεις.
Μία ενδεχόμενη αντιστροφή της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας δυναμικού και τις συντάξεις, είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στις δημοσιονομικές προοπτικές της Ισπανίας», σχολιάζει ο οίκος.



Στις 6 Απριλίου 2018, η DBRS αναβάθμισε -από «A (low)» σε «Α»- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές (trend) και διατηρώντας σε «R-1 (low)» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Η αναβάθμιση αντικατόπτριζε την έντονη οικονομική ανάκαμψη και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τα τελευταία χρόνια, αλλά και την εκτίμηση της DBRS ότι αυτή οι ισχυρές οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από την πολιτική κατάσταση στην Καταλονία.
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι ισορροπημένοι.
Η μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της Ισπανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στη ζώνη του ευρώ, αναπτύχθηκε κατά 3,1% το 2017, υποστηριζόμενη από εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, σημαντική αύξηση της απασχόλησης και υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης, επισημαίνεται.
Ο καναδικός οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2,7%, το 2018.
Το πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε κατά μέσο όρο σε 1,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2017, ενώ ο δείκτης δημόσιου χρέους έφθασε στο 98,3% του ΑΕΠ το 2017, αντικατοπτρίζοντας μία βασική πιστωτική αδυναμία, υπογραμμίζεται.
Η DBRS αναμένει ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί κάτω από το 95% μέχρι το 2020, κυρίως λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και της επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να βελτιώνεται, αν και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) -ως μέρος των συνολικών δανείων- να ανέρχονται σε 7,8%, στο τέλος του 2017, 1,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) των ισπανικών τραπεζών διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 12,4% το τρίτο τρίμηνο του 2017, χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης