Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πέντε γεγονότα που καθιστούν επικίνδυνο τον Ιούνιο 2018 για αγορές και οικονομίες

Reuters: Πέντε γεγονότα που καθιστούν επικίνδυνο τον Ιούνιο 2018 για αγορές και οικονομίες
Από τη συνεδρίαση της Fed έως τις τουρκικές εκλογές ο Ιούνιος 2018 είναι γεμάτος με «επικίνδυνα» γεγονότα
Ο Μάιος ήταν όντως ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τις αγορές.
Όμως, όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του Reuters, ο Ιούνιος 2018 θα είναι ακόμη πιο δύσκολος, καθώς κατά τη διάρκειά του λαμβάνουν χώρα ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα: από την ιστορική σύνοδο μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας έως τις τουρκικές εκλογές και τη συνεδρίαση της Fed.
Τα πέντε γεγονότα τα οποία, σύμφωνα πάντα με το Reuters, που μπορούν να αναταράξουν αγορές και οικονομίες, είναι τα ακόλουθα:

Ελβετία: Δημοψήφισμα στις 10 Ιουνίου 2018



Στις 10 Ιουνίου 2018 διεξάγεται δημοψήφισμα για το εάν η χώρα θα δημιουργήσει ένα νέο σύστημα διαχείρισης κεφαλαίων, το οποίο θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού της συστήματος.
Εάν τα μέτρα που προτείνονται ψηφιστούν τότε οι εμπορικές τράπεζες δεν θα μπορούν να τυπώνουν χρήμα κάθε φορά που συμφωνούν σε ένα δάνειο.
Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος υποστηρίζουν ότι μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα πρέπει να έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά η ίδια η τράπεζα τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα επηρεαστεί η νομισματική της πολιτική.
Εάν το δημοψήφισμα ψηφιστεί τότε οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο ελβετικό φράγκο, καθώς πλέον δεν θα έχει ως εχέγγυο συγκεκριμένα asssets.
Επίσης θα πληγούν τα κέρδη τραπεζών όπως οι UBS και Credit Suisse.
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων μόλις το 35% των Ελβετών τάσσεται υπέρ, αλλά όπως έδειξε και το Brexit, οι δημοσκοπήσεις μπορεί να διαψευσθούν.

ΗΠΑ: Συνεδρίαση της Fed στις 12 και 13 Ιουνίου 2018



Στις 12 - 13 Ιουνίου, η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, η κλίμακα των οποίων θα φθάσει στο 1,7% έως 2%.
Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον η Fed θα μπορούσε σε τέσσερις αυξήσεις εντός του 2018.
Αυτή η πιθανότητα οδήγησε το δολάριο σε ισχυρά κέρδη, με τον Μάιο 2018 να είναι ο καλύτερος μήνας για το αμερικανικό νόμισμα από τον Νοέμβριο του 2016 έως και σήμερα.
Αυτή η πιθανότητα σήκωσε το δολάριο τον Μάιο στον καλύτερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2016.
Ταυτόχρονα οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής όλης της υφηλίου, καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αποτελούν σημείο αναφοράς για το πιστωτικό κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η οικονομία των ΗΠΑ απολαμβάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη διεύρυνση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ανεργία σε χαμηλό 17 ετών.
Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα ενέχουν κινδύνους για την ανάπτυξη.

Πετρέλαιο: Συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 22 Ιουνίου 2018



Το Brent έφθασε, πρόσφατα, στα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ συναντιούνται στη Βιέννη στις 22 Ιουνίου.
Από τις αρχές του 2017 ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία, καθώς και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη του διεθνούς οργανισμού, έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν την παραγωγή τους.
Αυτή η συμφωνία έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει έως τα τέλη του 2018, ενώ στη σύνοδο του ΟΠΕΚ θα συζητηθεί το εάν θα πρέπει ή όχι να παραταθεί.
Όμως η αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού κατά 30% από τα τέλη του 2016 έως και σήμερα έχει αρχίσει να τροφοδοτεί φόβους για πληθωριστικές πιέσεις, ενώ πρόσφατα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο επτά ετών.
Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι, ανεξάρτητα από το ποια απόφαση θα λάβει ο ΟΠΕΚ, η μέση τιμή για το Brent θα διαμορφωθεί φέτος στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Τουρκία: Γενικές εκλογές στις 24 Ιουνίου 2018



Στο παρελθόν η Τουρκία θεωρούνταν μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες αναδυόμενες αγορές.
Όμως από την αρχή του 2018 βρέθηκε αντιμέτωπη με πραγματικό ξεπούλημα τόσο της τουρκικής λίρας όσο και των κρατικών ομολόγων.
Στις 24 Ιουνίου 2018 ο Recep Tayyip Erdogan αναμένεται ότι θα εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος της χώρας.
Όντως κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία ο Erdogan η τουρκική οικονομία έχει ακολουθήσει εντυπωσιακή πορεία.
Όμως η πρόθεσή του να ελέγχει πλήρως τόσο την οικονομία όσο και τη νομισματική πολιτική, αλλά και οι απειλές που εξαπολύει ενάντια στη Δύση και κυρίως την ΕΕ έχουν τρομάξει τους επενδυτές.
Βάσει των δημοσκοπήσεων το κόμμα του Erdogan καθώς και το εθνικιστικό κόμμα με το οποίο συνεργάζεται θα λάβει 50% των ψήφων.
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 20% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, ενώ η πρόσφατη αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει συνεδρίαση στις 7 Ιουνίου 2018 και πιθανώς να λάβει νέες αποφάσεις για στήριξη του νομίσματος.

ΕΕ: Θα ολοκληρωθεί το Brexit;



Ο χρόνος τελειώνει για τη Βρετανία προκειμένου να εξασφαλίσει μία καλή συμφωνία πριν εγκαταλείψει την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.
Οι διπλωμάτες ελπίζουν ότι θα βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου 2018.
Μια λευκή βίβλος της βρετανικής κυβέρνησης που θα δοθεί πριν από τις συνομιλίες θα παρουσιάσει σχέδια για διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της γεωργίας.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τους μελλοντικούς δεσμούς της Βρετανίας με την ΕΕ εξακολουθεί να έχει αρνητική επίδραση την οικονομία και τη στερλίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης