Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Πορτογαλία - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Πορτογαλία - Σταθερό το outlook
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Πορτογαλία - Σταθερό το outlook
O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαιώνει σε «ΒΒΒ» την αξιολόγηση της Πορτογαλίας με σταθερό το outlook.
Σύμφωνα με τονFitch η βαθμολογία της Πορτογαλίας αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών, αλλά και τα πολύ υψηλά επίπεδα δημόσιου και εξωτερικού χρέους και τα τρωτά σημεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η τάση μείωσης του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης συνεχίστηκε από την τελευταία αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας, μια διττή αναβάθμιση της βαθμολογίας της Πορτογαλίας σε «BBB» στις 14 Δεκεμβρίου 2017.
Ο δείκτης του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης προς ΑΕΠ  ήταν 125,7% στο τέλος του 2017, έναντι 129,9% στο τέλος του 2016.
Οι πρόσφατες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις έχουν στηρίξει την εκτίμηση του Fitch ότι η τροχιά του χρέους έχει σταθερά καθοδική τάση και ότι η μείωση του δείκτη θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα.
Η κυκλική οικονομική ανάκαμψη έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2017, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7%.
Ο Fitch προβλέπει σταδιακή επιβράδυνση σε 2,2% το 2018 και 1,8% το 2019, ευθυγραμμιζόμενη γενικά με την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας στηρίζει τη δυναμική ανάπτυξης, καθώς το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 7,5% το Μάρτιο του 2018.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της εγχώριας μισθολογικής πίεσης και πίεσης των τιμών, συνεπώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει υποτονικός τα επόμενα δύο χρόνια.
Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία καθοδηγείται κυρίως από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, αναμένεται να επικρατήσει μεσοπρόθεσμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το έλλειμμα προϋπολογισμού μειώθηκε στο 0,9% του ΑΕΠ το 2017.
Ο Fitch προβλέπει ότι το βασικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.
Οι ευπάθειες του τραπεζικού τομέα εξακολουθούν να αποτελούν κληρονομιά της κρίσης.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να είναι υψηλός, αν και μειώθηκε στο 13,3% στο τέλος του 2017 και οι προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών είναι αδύναμες καθώς λειτουργούν σε ένα περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων.
Επιπλέον, το κόστος αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά μεγέθη.
Η Novo Banco ενδέχεται να λάβουν πρόσθετη δημόσια στήριξη το 2018 και το 2019.
Ο Fitch εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι περίπου 0,4% του ΑΕΠ και για τα δύο έτη.
Η εξωτερική αποσυμφόρηση της υπερχρεωμένης πορτογαλικής οικονομίας θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, λόγω του διατηρούμενου, αν και μικρού, πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ.
Η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα βοήθησε την οικονομία να διατηρήσει ένα μέτριο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρά την ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.
Ωστόσο, το καθαρό εξωτερικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό στο 94% του ΑΕΠ το 2017.
Το άνοιγμα των εμπορικών συναλλαγών παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με τις μεσομακροπρόθεσμες τάσεις στην ΕΕ και κυρίως έναντι των αντίστοιχων μεγεθών της ΕΕ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης