Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαύρα σύννεφα στην διαπραγμάτευση Αθήνας - Σκοπίων, στις καλένδες η "συμφωνία" - Από Σεπτέμβριο τα νεότερα

Μαύρα σύννεφα στην διαπραγμάτευση Αθήνας - Σκοπίων, στις καλένδες η
Τα «σύννεφα« πάνω από τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων στο παρά ένα στέλνουν τη διαπραγμάτευση στις Καλένδες
Η "συμφωνία" - εάν υπάρξει τελικά - σε ότι αφορά τη λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων, οδεύει, προς το φθινόπωρο του 2018. 
Τα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων, κυριολεκτικά στο παρά ένα πριν από την ολοκλήρωσή της, την έστειλαν, τουλάχιστον για την ώρα, στο «ψυγείο».
Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει εμπλοκή με τη σκοπιανή πλευρά να κάνει πίσω και να ζητά νέο γύρο επαφών, τόσο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όσο και σε τεχνικό επίπεδο, πράγμα που έχει απορρίψει η Αθήνα προειδοποιώντας μάλιστα ότι τυχόν άνοιγμα εκ νέου των συζητήσεων, σηματοδοτεί και επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση.
Μάλιστα, διπλωματικές πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «δεν ανοίγει ξανά μετά από έξι μήνες η διαπραγμάτευση.
Αυτό σημαίνει ότι τίθενται όλα τα θέματα από την αρχή στο τραπέζι.
Δεν γίνεται να αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή».
Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο, ότι όσο περνά η ώρα τόσο αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για εξεύρεση λύσης τόσο από Βερολίνο όσο και από Ουάσιγκτον.
Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν βρεθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας δεν είναι κάτι που θα ολοκληρωθεί την επομένη το πρωί.
Στην πραγματικότητα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Η επόμενη κίνηση θα είναι από τον Z. Zaev ο οποίος θα θέσει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή των Σκοπίων προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές, θα ακολουθήσει το δημοψήφισμα στη χώρα του, κάτι που μαζί με όλη την επικοινωνιακή εκστρατεία για τη διεξαγωγή του, απαιτεί πολύ χρόνο.
Η Αθήνα επιμένει πως η επικύρωση της συμφωνίας, αν τελικά προκύψει, θα γίνει μόνο αν  εκπληρωθούν όλοι της οι όροι και τελεσίδικα, κλείσει το θέμα από πλευράς Σκοπίων.
Τότε θα φέρει την συμφωνία στη Βουλή για να επικυρωθεί.  
Προφανώς υπάρχουν παγίδες που αφορούν τόσο το θέμα της εθνικότητας όσο και της γλώσσας και σε αυτό επικεντρώνεται η προσοχή των Ελλήνων διπλωματών.
Από την άλλη, όλη αυτή η παράταση, παγώνει το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα καθώς είναι γνωστές οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ με οποιαδήποτε ονομασία περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.
Έτσι, όλο αυτό το διάστημα, το Μαξίμου εστιάζει την προσοχή του στη διατήρηση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς θα χρειαστεί να εμφανιστεί συμπαγής στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται στις 14 Ιουνίου.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης