Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων ποδοπατήθηκε - Να μην επαναληφθεί με την Ιταλία

Juncker: Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων ποδοπατήθηκε - Να μην επαναληφθεί με την Ιταλία
Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker
Για την λανθασμένη πολιτική που εφάρμοσε η ΕΕ στην περίπτωση του ελληνικού χρέους τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο ο επικεφαλής της Κομισιόν, jean Claude Juncker λέγοντας ότι «η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ποδοπατήθηκε τότε και δεν πρέπει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο τώρα με την Ιταλία».
Μιλώντας στις γερμανικές εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe ο επικεφαλής της Κομισιόν ζήτησε να επιδειχθεί σεβασμός απέναντι στην Ιταλία και τη νέα κυβέρνησή της καλώντας τους ευρωπαίους να μην δίνουν μαθήματα στη Ρώμη.
«Πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό απέναντι στην Ιταλία» υπογράμμισε.
Εκτίμησε ωστόσο, ότι "δεν υπάρχει απειλή εκδήλωσης νέας κρίσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, παρά  την κυβέρνηση συνασπισμού ενός λαϊκιστικού κινήματος και ενός κόμματος της άκρας δεξιάς που ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία, λέγοντας οτι «δεν είμαι καθόλου οπαδός της άποψης ότι πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα στη Ρώμη. Αυτό έγινε απέναντι στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό, κυρίως από τις γερμανόφωνες χώρες, όπως για παράδειγμα από τη Γερμανία στο απόγειο της ελληνικής κρίσης».
«Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να παρέμβω σε θέματα εσωτερικής πολιτικής της Ιταλίας. Εκτιμώ πολύ τον πρόεδρο Mattarella. Όμως σε αυτό το πλαίσιο κρίσης δεν μίλησα μαζί του», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση εάν η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια νέα κρίση κρατικού χρέους, απάντησε: «Όχι. Οι αντιδράσεις των αγορών είναι παράλογες. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αντλούν πολιτικά συμπεράσματα από κάθε διακύμανση των χρηματιστηρίων. Οι επενδυτές έχει αποδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθη σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν».
 Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση συμμαχίας του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, λαϊκιστικό) και της Λέγκας (άκρα δεξιά) ανέλαβε καθήκοντα στην Ιταλία την Παρασκευή 1/6, ηρεμώντας τις αγορές που είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της πιθανότητας να προκηρυχθούν νέες εκλογές, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της χώρας από την οικονομική και νομισματική ένωση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ανέφερε πως «είμαι σίγουρος ότι οι Ιταλοί έχουν πολύ οξεία αίσθηση του τι είναι καλό για τη χώρα τους», προσθέτοντας ότι  «θα ξεδιαλύνουν τα πράγματα».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης