Τελευταία Νέα
Πολιτική

Zaev: Θα υπάρξει τελικά συμφωνία με την Ελλάδα και θα υπογραφεί στις Πρέσπες - Απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα

Zaev: Θα υπάρξει τελικά συμφωνία με την Ελλάδα και θα υπογραφεί στις Πρέσπες - Απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα
O Zaev απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την πρόταση «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Δεν έχει μιλήσει ακόμη τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το ονοματολογικό της FYROM δηλώνει  ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zoran Zaev δείχνοντας διάθεση να ξεπεραστεί η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή (1/6/2018).
Εξάλλου σημειώνει με νόημα, πως μόλις επιτευχθεί η συμφωνία, αυτή θα υπογραφεί στις Πρέσπες, όπως συμφώνησαν οι δύο πρωθυπουργοί στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2018.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα λάβει χώρα στις Πρέσπες είναι μια ευχή από το Νταβός, απομένουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, τα οποία συζητούν  οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και στη συνέχεια η τελική απόφαση θα ληφθεί από εμένα και τον κ. Τσίπρα, επισήμανε σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Zaev, όπως μεταδίδει το Novosti.
«Είμαι αισιόδοξος από την αρχή.
Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε λύση και, μόλις ξεπεραστούν τα τεχνικά ζητήματα θα υπάρξει μια τηλεφωνική επικοινωνία», είπε.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δηλώνει έτοιμος για τις συνομιλίες ενώ εκτιμά, πως και ο Έλληνας ομόλογός είναι στην ίδια θέση.
Είναι σημαντικό, συνέχισε, να εξηγήσουμε στην αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, γιατί πρέπει να μας στηρίξει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πολύ σημαντικό να το εξηγήσουμε αυτό στους πολίτες της ‘’Μακεδονίας’’, αλλά και στην αντιπολίτευση και τους πολίτες της Ελλάδας».
«Οποιαδήποτε συμφωνία έχει ως στόχο όχι μόνο να επιλύσουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και για την ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.
Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δουν τη συγκεκριμένη συμφωνία ως κίνητρο για μεγαλύτερη αμοιβαία συνεργασία σε όλους τους τομείς», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι «πολύ σύντομα» θα  δοθεί στη δημοσιότητα η συμφωνία που επιτεύχθηκε, προκειμένου να ανταποκριθεί στην προθεσμία του Ιουνίου του 2018 που έχει καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς είναι το κλειδί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων των ενταξιακών συνομιλιών της FYROM με την ΕΕ .
«Ως εκ τούτου, είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι αυτές τις ημέρες, στις λεπτομέρειες της συμφωνίας που ωστόσο είναι σημαντικές», συνέχισε.
O Zaev απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την πρόταση «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
«Θα ενημερώσουμε τους πολίτες μόλις αποφασίσουμε για το όνομα και τους άλλους καθοριστικούς παράγοντες» κατέληξε στη δήλωσή του ο Zaev.

Η εμπλοκή

Νωρίτερα το bankingnews.gr  έγραφε: Η "συμφωνία" - εάν υπάρξει τελικά - σε ότι αφορά τη λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων, οδεύει, προς το φθινόπωρο του 2018.
Τα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων, κυριολεκτικά στο παρά ένα πριν από την ολοκλήρωσή της, την έστειλαν, τουλάχιστον για την ώρα, στο «ψυγείο».
Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει εμπλοκή με τη σκοπιανή πλευρά να κάνει πίσω και να ζητά νέο γύρο επαφών, τόσο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όσο και σε τεχνικό επίπεδο, πράγμα που έχει απορρίψει η Αθήνα προειδοποιώντας μάλιστα ότι τυχόν άνοιγμα εκ νέου των συζητήσεων, σηματοδοτεί και επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση.
Μάλιστα, διπλωματικές πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «δεν ανοίγει ξανά μετά από έξι μήνες η διαπραγμάτευση.
Αυτό σημαίνει ότι τίθενται όλα τα θέματα από την αρχή στο τραπέζι.
Δεν γίνεται να αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή».
Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο, ότι όσο περνά η ώρα τόσο αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για εξεύρεση λύσης τόσο από Βερολίνο όσο και από Ουάσιγκτον.
Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν βρεθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας δεν είναι κάτι που θα ολοκληρωθεί την επομένη το πρωί.
Στην πραγματικότητα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Η επόμενη κίνηση θα είναι από τον Z. Zaev ο οποίος θα θέσει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή των Σκοπίων προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές, θα ακολουθήσει το δημοψήφισμα στη χώρα του, κάτι που μαζί με όλη την επικοινωνιακή εκστρατεία για τη διεξαγωγή του, απαιτεί πολύ χρόνο.
Η Αθήνα επιμένει πως η επικύρωση της συμφωνίας, αν τελικά προκύψει, θα γίνει μόνο αν  εκπληρωθούν όλοι της οι όροι και τελεσίδικα, κλείσει το θέμα από πλευράς Σκοπίων.
Τότε θα φέρει την συμφωνία στη Βουλή για να επικυρωθεί.  
Προφανώς υπάρχουν παγίδες που αφορούν τόσο το θέμα της εθνικότητας όσο και της γλώσσας και σε αυτό επικεντρώνεται η προσοχή των Ελλήνων διπλωματών.
Από την άλλη, όλη αυτή η παράταση, παγώνει το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα καθώς είναι γνωστές οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ με οποιαδήποτε ονομασία περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.
Έτσι, όλο αυτό το διάστημα, το Μαξίμου εστιάζει την προσοχή του στη διατήρηση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς θα χρειαστεί να εμφανιστεί συμπαγής στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται στις 14 Ιουνίου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης