Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Για εκφοβισμό των γειτόνων του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καταγγέλλει το Πεκίνο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Για εκφοβισμό των γειτόνων του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καταγγέλλει το Πεκίνο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας είπε πως η Ουάσινγκτον θέλει μια σχέση με την Κίνα που θα επικεντρώνεται στην επίτευξη «αποτελεσμάτων»
Η ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων της Κίνας στα διαφιλονικούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και η εγκατάσταση εξελιγμένων όπλων κατά μήκος αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου στρατηγικής σημασίας σκοπό έχει να «εκφοβίσει» και να «καταναγκάσει», φέρνοντας προ τετελεσμένων τους γείτονές της, κατήγγειλε σήμερα (2/6/2018) ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis.
«Παρά τις κινεζικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, η εγκατάσταση αυτών των οπλικών συστημάτων συνδέεται άμεσα με στρατιωτικούς σκοπούς, τους σκοπούς του εκφοβισμού και του καταναγκασμού», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Mattis ανέφερε ότι το Πεκίνο ανέπτυξε όπλα όπως συστοιχίες πυραύλων κατά πλοίων και αντιαεροπορικά, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών, στα τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κι έχει δημιουργήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανάμεσα τους διαδρόμους αποπροσγειώσεων βομβαρδιστικών, για να υποστηρίξει τις εδαφικές διεκδικήσεις του.
Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, παρά την διεθνή μεσολάβηση του 2016 που είχε πολύ διαφορετική έκβαση.
Διάφορα τμήματα της περιοχής διεκδικούνται επίσης από τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν.
Από αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό περνάει το ένα τρίτο των εμπορευμάτων που διακινούνται παγκοσμίως.
Βαριά κινεζικά βομβαρδιστικά αναπτύχθηκαν πρόσφατα στο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους Παρασέλ, που διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.
Ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας είπε πως η Ουάσινγκτον θέλει μια σχέση με την Κίνα που θα επικεντρώνεται στην επίτευξη «αποτελεσμάτων», αλλά διεμήνυσε ότι αμφισβητεί τις θέσεις της όσον αφορά τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και θα εμπλακεί σε έναν «σκληρό ανταγωνισμό» μαζί της αν χρειαστεί.
«Η κινεζική πολιτική στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη δική μας ανοιχτή στρατηγική» και «θέτει υπό αμφισβήτηση τους ευρύτερους σκοπούς» του Πεκίνου, είπε ο Mattis, ο οποίος διευκρίνισε πως σκοπεύει να επισκεφθεί την Κίνα σύντομα.
Παράλληλα, επανέλαβε σε μια σύντομη αναφορά του στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας πως το Πεντάγωνο υποστηρίζει τις προσπάθειες για την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Ωστόσο, συμπλήρωσε, το ζήτημα των χιλιάδων αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι σταθμεύουν στη Νότια Κορέα «δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Aμερικανού προέδρου Donald Trump και του βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un σε δέκα ημέρες στη Σιγκαπούρη.
«Αυτό το θέμα δεν θα είναι στο τραπέζι εδώ τη 12η (Ιουνίου) και δεν πρέπει να τεθεί» υπό διαπραγμάτευση, σημείωσε ο Mattis.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης